Yara

EAN:5904541493596

YaraLiva Nitrabor Yara - nawóz saletra wapniowa + bor

Yara YaraLiva Nitrabor to granulowana saletra wapniowa z dodatkiem boru, przeznaczona do stosowania posypowego podczas wegetacji w uprawach sadowniczych oraz warzyw polowych. Dzięki zawartości saletrzanej formy azotu, aktywnych form wapnia oraz boru, nawóz ten jest skuteczny i bezpieczny w użyciu, wspierając pobieranie składników pokarmowych, zmniejszając zakwaszenie w strefie przykorzeniowej i ograniczając rozwój chorób związanych z niskim pH. Nitrabor szybko dostarcza azot w fazach intensywnego wzrostu oraz wspiera wzrost młodych części roślin dzięki zawartości boru. Zawarty wapń i bor poprawiają wygląd, jędrność i jakość warzyw oraz owoców, zwiększając ich odporność i trwałość pozbiorczą. Skład nawozu obejmuje: 15,4% azotu (N), 25,6% wapnia (CaO) oraz 0,3% boru (B).

Yara YaraLiva Nitrabor - granulowana saletra wapniowa z borem

Bezpieczeństwo stosowania:

  • Bezpieczna w stosowaniu, dzięki obecności saletrzanej formy azotu oraz aktywnych form wapnia,
  • Stwarza przyjazne środowisko dla pobierania składników pokarmowych,
  • Zmniejsza zakwaszenie w strefie przykorzeniowej,
  • Ogranicza warunki do rozwoju chorób związanych z niskim pH (m.in. kiłą kapusty).

Wielkość plonu:

  • Wysoka zawartość azotu (N), w saletrzanej formie, pozwala szybko uzupełnić ten plonotwórczy składnik pokarmowy w fazach intensywnego wzrostu,
  • Wysoka zawartość jednego z najważniejszych mikroelementów boru (B) zwiększa intensywność podziałów komórkowych oraz wzrost młodych części rośliny.

Jakość plonu:

  • Wysoka zawartość wapnia (Ca) oraz boru (B),
  • Korzystny wpływ na poprawę wyglądu warzyw i owoców oraz poprawę ich jędrności i właściwości smakowych,
  • Zwiększenie odporności na niekorzystne warunki środowiska,
  • Zapewnia odporność roślin na porażenia patogenami,
  • Zwiększa trwałość pozbiorczą warzyw i owoców oraz zmniejsza ich podatność na uszkodzenia podczas transportu.

Saletra wapniowa Nitrabor z grupy YaraLiva jest otoczkowaną, granulowaną saletrą wapniową z dodatkiem boru do stosowania posypowego podczas wegetacji w uprawach sadowniczych oraz uprawach warzyw polowych. Zawartość saletrzanej formy azotu, wysoka zawartość aktywnych form wapnia oraz boru powoduje, że YaraLiva Nitrabor jest jednym z najskuteczniejszych nawozów posypowych w uprawach polowych. Zalecana do stosowania szczególnie w przypadku nawożenia gatunków wymagających dodatkowego nawożenia borem, a także w okresach zwiększonego zapotrzebowania roślin na bor. Saletra wapniowa Nitrabor jest również doskonałym źródłem azotu oraz wapnia.

Nawóz Saletra wapniowa z borem Nitrabor - skład:

  • azot całkowity – 15,4% N (w tym: 14,1% N-NO3 i 1,3% N-NH4);
  • wapń – 25,6% CaO;
  • bor – 0,3% B.

Uprawa

Jak stosować? Dawkowanie

Kiedy stosować?

Jabłoń

Dawka: 200-250 kg/ha. Rozsypać równomiernie w pasy herbicydowe.

Termin stosowania: po kwitnieniu; początek fazy wzrostu zawiązków owoców

Jabłoń

Dawka: 150 kg/ha. Zabieg uzupełniający azot oraz bor w roślinie pod kątem następnego sezonu wegetacyjnego.

Termin stosowania: początek zbiorów; po zbiorach (odmiany wczesne);

Grusza

Dawka: 150 kg/ha. Rozsypać równomiernie w pasy herbicydowe. Zabieg uzupełniający azot oraz bor w roślinie pod kątem następnego sezonu wegetacyjnego.

Termin stosowania: Przed zbiorem.

Wiśnia, śliwa, czereśnia, brzoskwinia, morela

Dawka: 150-200 kg/ha. Rozsypać równomiernie w pasy herbicydowe. Stosowanie po zbiorach uzupełnia azot i bor w roślinie pod kątem następnego sezonu wegetacyjnego.

Termin stosowania: pełnia kwitnienia.

Wiśnia, śliwa, czereśnia, brzoskwinia, morela

Dawka: 100-200 kg/ha. Rozsypać równomiernie w pasy herbicydowe. Stosowanie po zbiorach uzupełnia azot i bor w roślinie pod kątem następnego sezonu wegetacyjnego.

Termin stosowania: wzrost zawiązków owoców.

Wiśnia, śliwa, czereśnia, brzoskwinia, morela

Dawka: 150 kg/ha. Rozsypać równomiernie w pasy herbicydowe. Stosowanie po zbiorach uzupełnia azot i bor w roślinie pod kątem następnego sezonu wegetacyjnego.

Termin stosowania: po zbiorach.

Malina letnia, malina jesienna

Dawka: 250 kg/ha. Stosować w rzędy.

Termin stosowania: Początek kwitnienia.

Malina letnia, malina jesienna

Dawka: 200 kg/ha. Stosować w rzędy.

Termin stosowania: Koniec maja.

Porzeczka

Dawka: 250 kg/ha. Stosować w rzędy.

Termin stosowania: Koniec kwitnienia.

Porzeczka

Dawka: 150 kg/ha. Stosować w rzędy.

Termin stosowania: Po zbiorach.

Jagoda kamczacka

Dawka: Do 150 kg/ha.

Termin stosowania: Do 2 tygodni po zbiorach.

Truskawka

Dawka: Do 150 kg/ha. Jednorazowo, na początku kwitnienia.

Termin stosowania: Początek kwitnienia.

Kapusta głowiasta, kalafior, brokuł, kapusta brukselska

Dawka: 150-250 kg/ha. Wielkość i liczba dawek w zależności od strategii nawożenia azotem oraz przeznaczenia plonu. Niższe dawki dla warzyw o krótszym okresie wegetacji z przeznaczeniem na świeży rynek. Wyższe – z przeznaczeniem dla przemysłu.

Termin stosowania: 2-3 tygodnie po wysadzeniu.

Kapusta głowiasta, kalafior, brokuł, kapusta brukselska

Dawka: 150-250 kg/ha. Wielkość i liczba dawek w zależności od strategii nawożenia azotem oraz przeznaczenia plonu. Niższe dawki dla warzyw o krótszym okresie wegetacji z przeznaczeniem na świeży rynek. Wyższe – z przeznaczeniem dla przemysłu.

Termin stosowania: 4-5 tygodni po wysadzeniu.

Kapusta głowiasta, kalafior, brokuł, kapusta brukselska

Dawka: 150-250 kg/ha. Wielkość i liczba dawek w zależności od strategii nawożenia azotem oraz przeznaczenia plonu. Niższe dawki dla warzyw o krótszym okresie wegetacji z przeznaczeniem na świeży rynek. Wyższe – z przeznaczeniem dla przemysłu.

Termin stosowania: 6-7 tygodni po wysadzeniu.

Kapusta pekińska

Dawka: 150-200 kg/ha.

Termin stosowania: 3 i 5 tygodni po wysadzeniu.

Cebula

Dawka: 150-200 kg/ha. Liczba dawek w zależności od strategii nawożenia azotem, warunków glebowych i zakładanej wielkości plonu: od 2-3.

Termin stosowania: Od 2-3 tygodni po wschodach do II dekady czerwca.

Pomidor polowy

Dawka: 150-200 kg/ha.

Termin stosowania: 2 oraz 4 tygodnie po wysadzeniu rozsady.

Ogórek polowy

Dawka: 150 kg/ha.

Termin stosowania: Faza 3-4 liści właściwych.

Marchew, pietruszka

Dawka: 150-250 kg/ha.

Termin stosowania: Faza 4-6 liści właściwych.

Seler

Dawka: 150-200 kg/ha.

Termin stosowania: 4-5 tygodni po wysadzeniu.

Burak ćwikłowy

Dawka: 150-200 kg/ha.

Termin stosowania: 2 tygodnie po wschodach oraz 4 tygodnie później.