Nawóz dolistny KristaLeaf Foto Yara
- Poprawia jakość liści,
- Wzmacnia aktywność aparatu asymilacyjnego, czyli tempo fotosyntezy,
- Regeneruje rośliny po okresach niesprzyjających wegetacji (intensywnych opadach, podtopieniach, uszkodzeniach herbicydowych),
- Zapewnia dobre przygotowanie roślin do zimy,
- Idealny na stanowiska o wysokim pH, gdzie często występują poblemy z dostępnością dla roślin magnezu i żelaza,
- Zmniejsza skutki wysokiego pH podłoża (redukuje chlorozy),
- Zawiera wszystkie niezbędne składniki pokarmowe, które powinny być podane po okresach stresu (zalanie, susza, wysokie opady) lub na glebach, gdzie tymczasowo lub stale występują problemy z wysokim pH,
- Lepsza przyswajalność, dzięki zawartości substancji poprawiających właściwości cieczy - składniki pokarmowe są łatwo wchłaniane,
- Wysoka wydajność: 3 kg/ha w jednym oprysku,
- Do stosowania dolistnego w uprawie roślin sadowniczych i warzywnych,
- Sprzyja wysokim plonom i dobrej kondycji roślin
KristaLeaf Foto to nawóz poprawiający jakość liści i aktywność aparatu asymilacyjnego (tempo fotosyntezy). Ułatwia regenerację roślin po okresach niesprzyjających wegetacji (uszkodzenia herbicydowe, podtopienia itd.). Stosowany dolistnie w uprawie warzyw i owoców. Zawiera odpowiednio dobraną kompozycją składników. Idealny na stanowiska o wysokim pH, gdzie występować mogą problemy z pobieraniem żelaza i magnezu (często na takich stanowiskach widoczne są objawy chloroz). Nawóz wpływa znacząco na utrzymanie sprawności liści po zbiorach (uprawy pestkowe i jagodowe), co sprzyja przygotowaniu się roślin do zimy oraz dobremu odżywieniu zakładanych pąków.
Nawóz KristaLeaf Foto Yara - skład chemiczny:
Parametry:
- 14,2 N + 1,5 P2O5 + 7 K2O + 14 MgO + 27 SO3 + 1,5 Fe (chelat) + 0,13 Mo
Skład:
- Azot całkowity (N) (14,2%),
- Pięciotlenek fosforu (P2O5) (1,5%),
- Tlenek potasu (K2O) (7%),
- Tlenek magnezu (MgO) (14%),
- Trójtlenek siarki (SO3) (27%),
- Żelazo (Fe) (1,5%) (chelat),
- Molibden (Mo) (0,13%).
Wpływ nawozu KristaLeaf Foto na rośliny, które są nim dokarmiane:
- Szybkie przyswajanie azotu (N) przez rośliny i szybkie wbudowanie w tkanki (szczególnie po ciężkich okresach niesprzyjających wegetacji), dzięki wysokiej zawartości azotu w formie amidowej i azotanowej.
- Wysoka zawartość magnezu (Mg) i żelaza (Fe) sprzyja wypełnieniu części zielonych chlorofilem oraz pobudza rośliny do produkcji asymilatów, ich transportowi do miejsc przeznaczenia: owoców, liści, organów zapasowych i w konsekwencji budowaniu plonu.
- Bardziej efektywne pobieranie żelaza przez rośliny, skutkujące zmniejszeniem niedoborów Fe, związanych np. z wysokim pH, dzięki wysokiej zawartości żelaza w aktywnych formach.
- Wysoka zawartość molibdenu pobudza aktywność reduktazy azotanowej i sprzyja szybkiemu wbudowaniu azotu w tkanki roślin.