Syngenta
Fungicyd

Topas 100 EC (penkonazol)

TOPAS 100 EC to środek grzybobójczy w formie koncentratu do sporządzania emulsji wodnej, stosowany nalistnie, zapobiegawczo i interwencyjnie w ochronie wielu roślin uprawnych przed chorobami grzybowymi. Zawiera penkonazol jako substancję czynną (100 g w 1 litrze środka, 10,15%). Przeznaczony jest do stosowania przy użyciu opryskiwaczy polowych, sadowniczych i ręcznych w uprawach takich jak jabłoń, grusza, winorośl, pigwa, porzeczki, agrest, truskawka, ogórek, melon, cukinia, bakłażan, papryka i pomidor. Minimalne okresy karencji wynoszą od 3 do 35 dni w zależności od rośliny. Uwaga! Środek przeznaczony jest dla użytkowników profesjonalnych. Należy stosować zgodnie z zasadami bezpieczeństwa i obowiązującymi przepisami.

TOPAS 100 EC to Środek grzybobójczy w formie koncentratu do sporządzania emulsji wodnej, o działaniu układowym, stosowany nalistnie, zapobiegawczo i interwencyjnie w ochronie jabłoni, gruszy, winorośli, pigwy, porzeczki czarnej, porzeczki czerwonej, porzeczki białej, agrestu, uprawianej w polu, szklarni i pod osłonami truskawki, uprawianego w polu, szklarni i pod osłonami ogórka,

uprawianych w szklarni: melona, cukinii, bakłażana, papryki i pomidora przed chorobami grzybowymi.

 

Zawartość substancji czynnej:

penkonazol (związek z grupy triazoli) – 100 g w 1 litrze środka (10,15%).

 

Środek przeznaczony do stosowania przy użyciu opryskiwaczy polowych, sadowniczych

i ręcznych.

 

Zastosowanie w uprawach:

  • Jabłoń, grusza
  • Winorośl (z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej i w przemyśle winiarskim)
  • Pigwa
  • Porzeczka czarna, porzeczka czerwona, porzeczka biała
  • Agrest
  • Truskawka (uprawa polowa)
  • Truskawka (uprawa szklarniowa i pod osłonami)
  • Ogórek (uprawa polowa)
  • Ogórek (uprawa szklarniowa i pod osłonami)
  • Melon (uprawa szklarniowa)
  • Cukinia (uprawa szklarniowa)
  • Bakłażan (uprawa szklarniowa)
  • Papryka (uprawa szklarniowa)
  • Pomidor (uprawa szklarniowa)

 

Okres karencji:

− ogórek, melon, cukinia, bakłażan, papryka, pomidor, truskawka - 3 dni,

− jabłka, gruszki, pigwa - 14 dni,

− porzeczki, agrest - 20 dni,

− winogrona (konsumpcja bezpośrednia) - 28 dni,

− winogrona (przemysł winiarski) - 35 dni.

 

Uwaga! Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone na etykiecie i informacje dotyczące produktu.

Kupujący oświadcza, iż spełnia warunki wymienione w art. 25 ust.3 pkt 5 ustawy z dnia 8 marca 2013 r. o środkach ochrony roślin oraz posiada przeszkolenie w zakresie stosowania środków ochrony roślin w przypadku środków dla użytkowników profesjonalnych. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Należy zwrócić uwagę na szczegółowe wskazania dotyczące ryzyka. Należy stosować się do zasad bezpieczeństwa zawartych w etykiecie. Środki ochrony roślin mogą nabyć jedynie osoby pełnoletnie oraz osoby, które ukończyły szkolenie i posiadają kwalifikacje wymagane dla osób nabywających środki ochrony roślin (art. 28 ustawy o środkach ochrony roślin z dnia 8 marca 2013 r. ze zmianami). Środki ochrony roślin należy stosować w taki sposób, aby nie stwarzać zagrożenia dla zdrowia ludzi, zwierząt oraz dla środowiska. Kupującym środki ochrony roślin musi być osobą trzeźwą. Korzystając z oferty oświadczasz, że spełniasz wyżej wymienione warunki.

Uprawa

Zwalczanie Agrofagu

Jak stosować? Dawkowanie

Kiedy stosować?

pigwa, porzeczka biała, porzeczka czarna, porzeczka czerwona, agrest, truskawka, melon

mączniak, mączniak prawdziwy

Maksymalna /zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,5 l/ha.

ogórek, papryka, cukinia, bakłażan, pomidor

mączniak, mączniak prawdziwy

Maksymalna /zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,5 l/ha.

jabłoń, grusza

mączniak prawdziwy

Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,125 litra/ha i na każdy metr wysokości korony.
Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,125 litra/ha i na każdy metr wysokości korony.

Środek stosować zapobiegawczo i interwencyjnie, po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, od początku fazy kwitnienia (BBCH 60).

winorośl

mączniak prawdziwy, czarna zgnilizna

Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,32 l/ha.
Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,08–0,32 l/ha.

Środek stosować zapobiegawczo i interwencyjnie, po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od fazy rozwoju 5 liścia do początku fazy dojrzewania jagód (jagody zaczynają się wybarwiać) (BBCH 15–81).