BASF
Fungicyd
Certyfikat eko

EAN:4041885086242

Serifel BASF - fungicyd mikrobiologiczny

Serifel BASF to mikrobiologiczny środek grzybobójczy w formie proszku do sporządzania zawiesiny wodnej (WP), przeznaczony do stosowania w uprawach warzywniczych i sadowniczych, w tym ekologicznych. Skutecznie chroni przed szarą i zieloną pleśnią oraz zgnilizną twardzikową. Jego aktywną substancją jest bakteria Bacillus amyloliquefaciens szczep MBI600, która działa fungistatycznie i fungicydowo przez zakłócanie kiełkowania zarodników oraz hamowanie rozwoju grzybni patogenów. Produkt można aplikować za pomocą opryskiwaczy polowych i ręcznych, a w przypadku pieczarek - w czasie przygotowywania podłoża. Serifel nie można stosować w dniu zbioru. Okres prewencji wymaga wstrzymania działań do momentu całkowitego wyschnięcia cieczy użytkowej na roślinach.

Serifel BASF - środek grzybobójczy mikrobiologiczny

  • Chroni przed szarą oraz zieloną pleśnią, a także przed zgnilizną twardzikową,
  • Do stosowania w uprawach warzywniczych i sadowniczych,
  • Naturalny fungicyd mikrobiologiczny oparty o bakterię Bacillus amyloliquefaciens szczep MBI600,
  • Środek można stosować w uprawach ekologicznych.

Serifel to fungicyd mikrobiologiczny w postaci proszku do sporządzania zawiesiny wodnej (WP). Przeznaczony jest do stosowania zapobiegawczego. Substancja czynna środka to bakteria naturalnie występująca w przyrodzie - Bacillus amyloliquefaciens szczep MBI600, wykazująca działanie fungistatyczne i fungicydowe poprzez zakłócenie kiełkowania zarodników oraz zahamowanie rozwoju grzybni patogena. Bacillus amyloliquefaciens szczep MBI600 posiada zdolność wytwarzania substancji antagonistycznych w stosunku do patogena.

Środek do stosowania przy użyciu samobieżnego lub ciągnikowego opryskiwacza polowego lub ręcznego opryskiwacza plecakowego, a w przypadku pieczarki należy dodać przygotowany roztwór w czasie przygotowywania podłoża, po zastosowaniu dokładnie wymieszać z podłożem.

Serifel - zawartość substancji czynnej:

  • Bacillus amyloliquefaciens szczep MBI600 (substancja z grupy biologicznych fungicydów) - 11 % - minimalne stężenie 5,5 x 1010 jtk/g.

Serifel - zwalczane choroby grzybowe:

  • Szara pleśń,
  • Zgnilizna twardzikowa,
  • Zielona pleśń (Trichoderma aggressivum).

Serifel - zastosowanie w uprawach:

W uprawie w szklarni i pod osłonami:

  • Truskawka,
  • Porzeczka,
  • Agrest,
  • Malina,
  • Malinojeżyna,
  • Borówka,
  • Sałata głowiasta,
  • Roszponka,
  • Cykoria sałatowa,
  • Endywia,
  • Szpinak,
  • Gorczycznik wiosenny,
  • Sałata kompasowa,
  • Pieprzyca siewna (rzeżucha),
  • Rokietta siewna (rukola),
  • Pomidor,
  • Papryka,
  • Bakłażan.

W uprawie w pomieszczeniach:

  • Pieczarka.

Serifel BASF - okres karencji i okres prewencji:

Okres karencji - okres od ostatniego zastosowania środka do dnia zbioru rośliny uprawnej:

  • Środka nie stosować w dniu zbioru.

Okres prewencji - okres od zastosowania środka do dnia, w którym na obszar, na którym zastosowano środek mogą wejść ludzie oraz zostać wprowadzone zwierzęta:

  • Nie wchodzić do czasu całkowitego wyschnięcia cieczy użytkowej na powierzchni roślin.

Serifel - sporządzanie cieczy użytkowej:

Przed przystąpieniem do sporządzania cieczy użytkowej dokładnie ustalić potrzebną jej ilość. Przed użyciem wstrząsnąć zawartością opakowania. Sporządzoną zawiesinę środka wlać do zbiornika opryskiwacza napełnionego częściowo wodą (z włączonym mieszadłem). Opróżnione opakowania przepłukać trzykrotnie wodą, a popłuczyny wlać do zbiornika z cieczą użytkową. Następnie zbiornik opryskiwacza uzupełnić wodą do potrzebnej ilości. Opryskiwać z włączonym mieszadłem. Po wlaniu środka do zbiornika opryskiwacza niewyposażonego w mieszadło hydrauliczne ciecz mechanicznie wymieszać. Po przerwie w wykonywaniu zabiegu i przed ponownym przystąpieniem do zabiegu ciecz dokładnie wymieszać.

Serifel - wskazówki dotyczące stosowania:

  • Środek wykazuje średni poziom zwalczania lub ogranicza występowanie chorób. Z tego względu nie we wszystkich przypadkach można oczekiwać wystarczającej skuteczności.
  • W przypadku stosowania środka w programach ochrony, gdzie przewidziane są zabiegi chemicznymi środkami grzybobójczymi należy zachować szczególną ostrożność pomiędzy aplikacją środka mikrobiologicznego a zastosowaniem środków chemicznych, zwłaszcza zawierających związki miedzi. Wskazana jest w tym zakresie konsultacja z posiadaczem zezwolenia lub jego przedstawicielem.
  • Nie jeść i nie pić oraz nie palić tytoniu podczas stosowania środka.
  • Stosować rękawice ochronne oraz odzież ochronną, zabezpieczającą przed oddziaływaniem środków ochrony roślin, oraz odpowiednie obuwie (np. kalosze) w trakcie przygotowywania cieczy użytkowej oraz w trakcie wykonywania zabiegu.
  • Nie zanieczyszczać wód środkiem ochrony roślin lub jego opakowaniem.
  • Nie myć aparatury w pobliżu wód powierzchniowych. Unikać zanieczyszczania wód poprzez rowy odwadniające z gospodarstw i dróg.
  • Unikać niezgodnego z przeznaczeniem uwalniania do środowiska.
  • W celu ochrony organizmów wodnych konieczne jest wyznaczenie strefy ochronnej o szerokości 1 m od zbiorników i cieków wodnych.
  • W celu ochrony roślin oraz stawonogów niebędących celem działania środka konieczne jest wyznaczenie strefy ochronnej o szerokości 1 m od terenów nieużytkowanych rolniczo.
  • Nie ma konieczności wyznaczania stref ochronnych w przypadku zastosowania środka w szklarniach o trwałej konstrukcji, odizolowanej od podłoża.
  • Chronić przed dziećmi.
  • Środek ochrony roślin przechowywać:
    - w oryginalnych opakowaniach,
    - w sposób uniemożliwiający kontakt z żywnością, napojami lub paszą, skażenie środowiska oraz dostęp osób trzecich,
    - w temperaturze 4°C – 25°C

Uprawa

Zwalczanie Agrofagu

Jak stosować? Dawkowanie

Kiedy stosować?

Truskawka (w uprawie w szklarni i pod osłonami)

szara pleśń

Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,5 kg/ha Odstęp między zabiegami: co najmniej 5 dni. Zalecana ilość wody: 200-2000 l/ha Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste. Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 6

Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo, od początku fazy rozwoju kwiatostanu (pąki kwiatowe ukazują się na dnie rozety) do drugiego zbioru (zbiór późny) (BBCH 55-89).

Porzeczka, agrest, malina, malinojeżyna, borówka (w uprawie w szklarni i pod osłonami)

szara pleśń

Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,5 kg/ha Odstęp między zabiegami: co najmniej 5 dni Zalecana ilość wody: 200-2000 l/ha Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste. Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 6

Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo, od fazy, gdy widoczne są pierwsze pąki kwiatowe do fazy początku opadania owoców (BBCH 55-89).

Sałata głowiasta, roszponka, cykoria sałatowa, endywia, szpinak, gorczycznik wiosenny, sałata kompasowa, pieprzyca siewna (rzeżucha), rokietta siewna (rukola) (w uprawie w szklarni i pod osłonami)

szara pleśń, zgnilizna twardzikowa

Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,5 kg/ha Odstęp między zabiegami: co najmniej 5 dni. Zalecana ilość wody: 200-2000 l/ha Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste. Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 6

Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo, od fazy widocznego punktu wzrostu pierwszego liścia właściwego do osiągnięcia typowej wielkości, kształtu główek/liści (BBCH 10-49).

Pomidor, papryka, bakłażan (w uprawie w szklarni i pod osłonami)

szara pleśń

Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,5 kg/ha Odstęp między zabiegami: co najmniej 5 dni. Zalecana ilość wody: 200-3000 l/ha Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste. Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 6

Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo, od fazy rozwoju kwiatostanu do fazy pełnej dojrzałości owoców (BBCH 51-89)

Pieczarka (w pomieszczeniach)

zielona pleśń (Trichoderma aggressivum)

Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 2,5 g/100 kg podłoża Zalecana ilość wody: 275 ml/100 kg podłoża. Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 1

Termin stosowania: Środek zastosować poprzez nasączenie podłoża w trakcie jego przygotowania.