Bayer
Fungicyd
Certyfikat eko

Serenade ASO (bacillus subtilis)

Serenade ASO to mikrobiologiczny środek grzybobójczy o działaniu kontaktowym, zawierający szczep QST 713 bakterii Bacillus subtilis. Jest stosowany w uprawach truskawek, marchwi, sałaty, pomidorów, papryki oraz oberżyny przeciw chorobom grzybowym. Bacillus subtilis QST 713 wykazuje działanie grzybobójcze i fungistatyczne, zakłócając rozwój grzybni poprzez kontakt z patogenem i wytwarzanie substancji zaburzających funkcjonowanie błon komórkowych grzybów. Bakteria konkuruje też z patogenami o przestrzeń życiową i składniki odżywcze oraz indukuje odporność roślin. Środek zawiera 13,96 g/l Bacillus subtilis (1,34%) i ma minimalne stężenie 1,042 x 1012 CFU/L. Stosuje się go przy pomocy opryskiwaczy sadowniczych i polowych.

Serenade ASO jest mikrobiologicznym środkiem grzybobójczym o działaniu kontaktowym w postaci stężonej zawiesiny do rozcieńczania wodą (SC), zawierającym szczep QST 713 bakterii Bacillus subtilis i przeznaczonym do stosowania w uprawie truskawki, marchwi, sałaty, pomidora, papryki oraz oberżyny (bakłażana) przeciwko chorobom grzybowym. Bacillus subtilis QST 713 jest bakterią występującą naturalnie w przyrodzie, wykazującą działanie grzybobójcze oraz fungistatyczne poprzez zakłócenie rozwoju grzybni w wyniku kontaktu z patogenem na powierzchni roślin i wytwarzanie substancji, które zakłócają funkcjonowanie błon komórkowych grzybów. Bacillus subtilis QST 713 konkuruje także z patogenami o przestrzeń życiową i składniki odżywcze oraz indukuje systemiczną odporność rośliny. Serenade ASO to środek do stosowania w rolnictwie i warzywnictwie, przy użyciu samobieżnego lub ciągnikowego opryskiwacza sadowniczego lub polowego.

Zawartość substancji czynnej:
Bacillus subtilis szczep QST 713 – 13,96 g/l (1,34%) (minimalne stężenie 1,042 x1012 CFU/L)

Uwaga! Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone na etykiecie i informacje dotyczące produktu.

Kupujący oświadcza, iż spełnia warunki wymienione w art. 25 ust.3 ptk 5 ustawy z dnia 8 marca 2013 r. o środkach ochrony roślin oraz posiada przeszkolenie w zakresie stosowania środków ochrony roślin w przypadku środków dla użytkowników profesjonalnych. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Należy zwrócić uwagę na szczegółowe wskazania dotyczące ryzyka. Należy stosować się do zasad bezpieczeństwa zawartych w etykiecie. Środki ochrony roślin mogą nabyć jedynie osoby pełnoletnie oraz osoby, które ukończyły szkolenie i posiadają kwalifikacje wymagane dla osób nabywających środki ochrony roślin (art. 28 ustawy o środkach ochrony roślin z dnia 8 marca 2013 r. ze zmianami). Środki ochrony roślin należy stosować w taki sposób, aby nie stwarzać zagrożenia dla zdrowia ludzi, zwierząt oraz dla środowiska.. Kupującym środki ochrony roślin musi być osoba trzeźwą. Korzystając z oferty oświadczasz, że spełniasz wyżej wymienione warunki.

Uprawa

Zwalczanie Agrofagu

Jak stosować? Dawkowanie

Kiedy stosować?

agrest, aronia, borówka wysoka, jeżyna, malina, porzeczka czarna, porzeczka czerwona, porzeczka biała, żurawina (w uprawie polowej)

szara pleśń, mączniak prawdziwy

Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.

Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 9
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
Zalecana ilość wody: 500-750 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste

Środek stosować zapobiegawczo od początku kwitnienia do końca fazy 
zaawansowanego dojrzewania owoców (BBCH 51-85).

grusza

rak bakteryjny drzew owocowych, zaraza ogniowa. 

Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.

Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 4
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
Zalecana ilość wody: 500-750 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.

Środek stosować zapobiegawczo od początku fazy kwitnienia do końca fazy dojrzewania owoców (BBCH 60-79).

morela, brzoskwinia, wiśnia, czereśnia, śliwa

brunatna zgnilizna drzew pestkowych, rak bakteryjny

Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.

Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 4
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
Zalecana ilość wody: 500-750 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.

Środek stosować zapobiegawczo od początku kwitnienia do końca fazy zaawansowanego dojrzewania owoców (BBCH 51-85).

marchew, pietruszka, pasternak, seler korzeniowy

mączniak prawdziwy

Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.

Liczba zabiegów: 6
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
Zalecana ilość wody: 300-600 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.

Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym marchwi uwzględniająca zastosowanie 
środka wskazane we wcześniejszej części etykiety: 6 

Środek stosować zapobiegawczo od fazy, gdy korzeń zaczyna się poszerzać do 
fazy, gdy osiąga typową wielkość i kształt (BBCH 41-49). 

marchew

plamistość zgorzelowa korzeni 

Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 10,0 l/ha.
Liczba zabiegów: 1
Zalecana ilość wody: 200-500 l/ha.

środek stosować doglebowo przed siewem marchwi (BBCH 00). 

seler korzeniowy, pasternak, pietruszka

plamistość zgorzelowa korzeni

Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 10,0 l/ha.

Liczba zabiegów: 1. 

Zalecana ilość wody: 200-500 l/ha.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 6

środek stosować doglebowo przed siewem rośliny uprawnej (BBCH 00). 

sałata

zgnilizna twardzikowa, 

Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.

Liczba zabiegów: 6
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
Zalecana ilość wody: 200-500 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste

Środek stosować zapobiegawczo od fazy 3 liścia do fazy, gdy osiągniętą jest 
typowa masa liści (BBCH 13-49).

sałata

zgnilizna twardzikowa, rizoktonioza

Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 10,0 l/ha.

Liczba zabiegów: 1.
Zalecana ilość wody: 200-500 l/ha.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym sałaty uprawianej w gruncie uwzględniająca zastosowanie środka wskazane we wcześniejszej części etykiety: 6. 

środek stosować przed sadzeniem/siewem sałaty (BBCH 00).

Sałata (w uprawie pod osłonami)

szara pleśń, zgnilizna twardzikowa

Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.
Liczba zbiegów: 6
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
Zalecana ilość wody: 200-500 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.

Środek stosować zapobiegawczo od fazy 3 liścia do fazy, gdy osiągniętą jest 
typowa masa liści (BBCH 13-49).

Sałata (w uprawie pod osłonami) 

zgnilizna twardzikowa, rizoktonioza

Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 10,0 l/ha.
Liczba zabiegów: 1
Zalecana ilość wody: 200-500 l/ha.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym sałaty: 6


środek stosować przed sadzeniem/siewem sałaty (BBCH 00). 

papryka, oberżyna, pomidor (w uprawie polowej) 

fuzarioza zgorzelowa  

Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 10,0 l/ha.
Liczba zabiegów: 1
Zalecana ilość wody: 200-500 l/ha.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym pomidora, oberżyny i papryki 
uprawianych w gruncie uwzględniająca zastosowanie środka wskazane we wcześniejszej części 
etykiety: 6.

środek stosować przed sadzeniem rośliny uprawnej (BBCH 00).

pomidor, oberżyna, papryka (w uprawie pod osłonami)

alternarioza, bakteryjna cętkowatość pomidora, bakteryjna cętkowatość papryki, bakteryjna 
cętkowatość bakłażana 

Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha. 

Liczba zabiegów: 6.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
Zalecana ilość wody: 500-1000 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.

Środek stosować zapobiegawczo od początku fazy rozwoju pędów bocznych do 
fazy pełnej dojrzałości (owoce maja typową barwę) (BBCH 21-89). 

pomidor, oberżyna, papryka (w uprawie pod osłonami)

fuzarioza zgorzelowa

Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 10,0 l/ha
Liczba zabiegów: 1
Zalecana ilość wody: 200-500 l/ha
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym pomidora, oberżyny i papryki 
uprawianych pod osłonami uwzględniająca zastosowanie środka wskazane we wcześniejszej 
części etykiety: 6

środek stosować przed sadzeniem rośliny uprawnej (BBCH 00).

ogórek (w uprawie polowej i pod osłonami)

mączniak prawdziwy, bakteryjna kanciasta plamistość

Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.

Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 6
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
Zalecana ilość wody: 400-800 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.

Środek stosować zapobiegawczo, od początku fazy rozwoju pędów bocznych do fazy pełnej dojrzałości (owoce maja typową barwę) (BBCH 21-89).

kapusta głowiasta biała, kapusta głowiasta czerwona, kapusta pekińska, kapusta brukselska, kalafior, jarmuż, brokuł

alternarioza, mączniak prawdziwy, szara pleśń, czarna zgnilizna

Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 10,0 l/ha.

Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 6 
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 10 dni.
Zalecana ilość wody: 200-600 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.

Środek stosować zapobiegawczo na rozsadę lub tuż po wysadzeniu roślin do gruntu.

Truskawka (w uprawie polowej)

szara pleśń, mączniak prawdziwy truskawki

Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha

Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 6
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
Zalecana ilość wody: 400-1000 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.

Środek stosować zapobiegawczo od fazy przed kwitnieniem do drugiego zbioru 
(większość owoców wybarwiona) (BBCH 55-89). 

sałata (w uprawie polowej) 

szara pleśń

Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha 

Liczba zabiegów: 6
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
Zalecana ilość wody: 200-500 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.

Środek stosować zapobiegawczo od fazy 3 liścia do fazy, gdy osiągniętą jest 
typowa masa liści (BBCH 13-49).

pomidor, oberżyna, papryka (w uprawie polowej) 

szara pleśń, alternarioza

Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha. 

Liczba zabiegów: 6
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
Zalecana ilość wody: 500-1000 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym pomidora, oberżyny i papryki 
uprawianych w polu uwzgledniająca zastosowanie środka wskazane w dalszej części etykiety: 6 

Środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po zauważeniu pierwszych 
objawów choroby od początku fazy rozwoju pędów bocznych do fazy pełnej dojrzałości (owoce maja typową barwę) (BBCH 21-89).

Pomidor, papryka, oberżyna (w uprawie pod osłonami)

szara pleśń

Liczba zabiegów: 6.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
Zalecana ilość wody: 500-1000 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym pomidora, oberżyny i papryki 
uprawianych pod osłonami uwzgledniająca zastosowanie środka wskazane w dalszej części 
etykiety: 6.

Środek stosować zapobiegawczo od początku fazy rozwoju pędów bocznych do fazy pełnej dojrzałości (owoce mają typową barwę) (BBCH 21-89).

rośliny ozdobne (w uprawie polowej i pod osłonami) 

mączniak prawdziwy

Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 5,0 l/ha

Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 6
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni
Zalecana ilość wody: 500-4000 l/ha
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.

Środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po zauważeniu pierwszych 
objawów choroby, od fazy rozwoju pierwszego liścia do fazy pełnej dojrzałości i wybarwiania się owoców (BBCH 11-85).

winorośl

mączniak prawdziwy, szara pleśń

Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.
Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 4,0 - 8,0 l/ha.

Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 4
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
Zalecana ilość wody: 300-750 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.

Środek stosować zapobiegawczo od początku fazy kwitnienia do fazy pełnej 
dojrzałości jagód (BBCH 60-89).

ziemniak

rizoktonioza

Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 5,0 l/ha

Zalecana ilość wody: 100-250 l/ha
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 1 

środek stosować w trakcie sadzenia bezpośrednio na bulwy podczas ich opadania 
do redliny i jednocześnie opryskiwać pasowo glebę (BBCH 00).

rzepak ozimy

zgnilizna twardzikowa

Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 2,0 l/ha

Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni
Zalecana ilość wody: 100-400 l/ha
Zalecane opryskiwanie: drobnokroplist

Środek stosować zapobiegawczo, od początku fazy kwitnienia otwarte pierwsze 
kwiaty) do końca fazy kwitnienia (BBCH 60-69). 

jabłoń

zaraza ogniowa

Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha

Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 6
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
Zalecana ilość wody: 400-1000 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.

Środek stosować zapobiegawczo od początku fazy kwitnienia do drugiego zbioru 
(większość owoców wybarwiona) (BBCH 60-89).

marchew (w uprawie polowej)

alternarioza naci marchwi

Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha. 

Liczba zabiegów: 6
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
Zalecana ilość wody: 200-500 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.

Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym marchwi uwzględniająca zastosowanie 
środka wskazane w dalszej części etykiety: 6

Środek stosować zapobiegawczo od fazy, gdy korzeń zaczyna się poszerzać do 
fazy, gdy osiąga typową wielkość i kształt (BBCH 41-49).