Marka: Syngenta
Grupa upraw: Chrzan, Rzodkiewka, Rzodkiew japońska, Rzepa biała, Brukiew, Salsefia, Topinambur, Skorzonera Zobacz wszystkie
EAN: 5901157070746
Przeznaczenie: uprawy warzywne trawniki uprawy sadownicze
Substancja czynna: Azoksystrobina, Difenokonazol
Ilość:
Produkt dostępny
Wysyłka 48h
Zobacz historię ceny
Agrofag: Szara pleśń, Zgnilizna twardzikowa, Czerń krzyżowych, Mączniak prawdziwy krzyżowych, Plamistość pierścieniowa, Bielik krzyżowych, Sucha zgnilizna kapustnych, Mączniak prawdziwy, Chwościk, Rdza Zobacz wszystkie
Scorpion 325 SC 1L jest to fungicyd, koncentrat w postaci stężonej zawiesiny do rozcieńczania wodą (SC) o działaniu wgłębnym i układowym, stosowany zapobiegawczo i interwencyjnie w zwalczaniu chorób powodowanych przez grzyby. Zgodnie z klasyfikacją FRAC substancja czynna difenokonazol zaliczana jest do grupy FRAC 3, natomiast substancja czynna azoksystrobina zaliczana jest do grupy FRAC 11.
Środek przeznaczony do stosowania przy użyciu opryskiwacza ręcznego (w tym plecakowego). W przypadku zastosowań w szklarni - środek dopuszczony do stosowania wyłącznie w szklarniach o trwałej konstrukcji, odizolowanej od podłoża.
Fungicyd Scorpion 325 SC 1L Zwalcza grzyby. Scorpion - zawartość substancji czynnych:
Uprawa |
Agrofag |
Termin stosowania |
Dawka |
Brokuł zwyczajny (uprawa w polu) |
zgnilizna twardzikowa, szara pleśń. |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby w fazie BBCH 40-49 (od początku tworzenia się główek do osiągnięcia przez nie pełnej wielkości). |
10 ml/100 m² |
Kalafior (uprawa w polu) |
czerń krzyżowych |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby w fazie BBCH 40-49 (od początku tworzenia się róży do osiągnięcia przez nią pełnej wielkości). |
10 ml/100 m² |
Marchew (uprawa w polu) |
mączniak prawdziwy baldaszkowatych, alternarioza naci marchwi |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby w fazie BBCH 40-49 (od momentu osiągnięcia przez korzeń średnicy powyżej 0,5 cm do pełnej wielkości). |
10 ml/100 m² |
Cebula (uprawa w polu) |
alternarioza cebuli, plamistość liści powodowana przez Stemphylium (Stemphylium sp.) |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby w fazie BBCH 40-45 (od momentu wytworzenia zgrubień cebulowych do osiągnięcia 50% typowej średnicy cebul). |
10 ml/100 m² |
Kapusta głowiasta (biała, czerwona, włoska) (uprawa w polu) |
czerń krzyżowych |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby w fazie BBCH 40-49 (od początku tworzenia się główek do osiągnięcia przez nie pełnej wielkości). |
10 ml/100 m² |
Ogórek (uprawa w szklarni) |
mączniak prawdziwy dyniowatych |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby w fazie BBCH 51-89 (od widocznego na pędzie głównym zawiązka pierwszego pąka kwiatowego do stadium pełnej dojrzałości owoców). |
10 ml/100 m² |
Pomidor (uprawa w szklarni) |
mączniak prawdziwy psiankowatych |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby w fazie BBCH 20-87 (od widocznego pierwszego pędu bocznego na pędzie głównym do stadium, gdy 70% owoców uzyskuje typową barwę). |
10 ml/100 m² |
Truskawka (uprawa w polu) |
antraknoza truskawki, biała plamistość liści truskawki |
|
10 ml/100 m² |
STOSOWANIE ŚRODKA OCHRONY ROŚLIN W UPRAWACH I ZASTOSOWANIACH MAŁOOBSZAROWYCH
Uprawa |
Agrofag |
Termin stosowania |
Dawka |
Brokuł zwyczajny (uprawa w polu) |
czerń krzyżowych, mączniak prawdziwy krzyżowych (kapustnych), plamistość pierścieniowa liści, bielik krzyżowych, sucha zgnilizna kapustnych. |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy rozwoju główki do osiągnięcia przez nią typowej wielkości i kształtu (BBCH 40-49). |
10 ml/100 m² |
Kalafior (uprawa w polu) |
mączniak prawdziwy krzyżowych (kapustnych), plamistość pierścieniowa liści, bielik krzyżowych, sucha zgnilizna kapustnych. |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy rozwoju główki do osiągnięcia przez nią typowej wielkości i kształtu (BBCH 40-49). |
10 ml/100 m² |
Cebula (uprawa w polu) |
rdza pora (na cebuli) |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, od początku rozwoju cebul (podstawa liści grubieje /rozszerza się) do osiągnięcia przez cebulę 50% typowej średnicy (BBCH 40-45). |
10 ml/100 m² |
Czosnek, szalotka, cebula (uprawiana na szczypior), cebula siedmiolatka, szczypiorek (uprawa w polu) |
alternarioza cebuli, plamistość liści powodowana przez Stemphylium (Stemphylium sp.), rdza pora (na cebuli) |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, w fazie od BBCH 40 do 45: - czosnek, szalotka - od początku rozwoju cebul (podstawa liści grubieje /rozszerza się) do osiągnięcia przez cebulę 50% typowej średnicy, - cebula (uprawiana na szczypior), cebula siedmiolatka, szczypiorek – od momentu wytworzenia zgrubienia korzeniowego/wykształcenia szczypioru do końca fazy wzrostu rośliny, najpóźniej do 7 dni przed zbiorem. |
10 ml/100 m² |
Por (uprawa w polu) |
alternarioza cebuli (na porze), plamistość liści powodowana przez Stemphylium (Stemphylium sp.), rdza pora. |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od wytworzenia zgrubienia korzeniowego do końca fazy wzrostu rośliny (długość i średnica łodygi typowa dla odmiany) (BBCH 40-49). |
10 ml/100 m² |
Fasola zwykła (szparagowa), fasola zwykła (uprawiana na świeże nasiona), groch zielony cukrowy, groch zielony łuskowy (uprawa w polu) |
antraknoza fasoli, mączniak prawdziwy grochu, zgorzelowa plamistość grochu (askochytoza). |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy kwitnienia do osiągnięcia przez 70% strąków typowej długości (BBCH 59-77). |
10 ml/100 m² |
Kapusta głowiasta (biała, czerwona, włoska), (uprawa w polu) |
mączniak prawdziwy krzyżowych (kapustnych), plamistość pierścieniowa liści, bielik krzyżowych, sucha zgnilizna kapustnych. |
Środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby w fazie BBCH 40-49 (od początku tworzenia się główek do osiągnięcia przez nie pełnej wielkości). |
10 ml/100 m² |
Kapusta brukselska, kapusta pekińska, jarmuż (uprawa w polu) |
czerń krzyżowych, mączniak prawdziwy krzyżowych (kapustnych), plamistość pierścieniowa liści, bielik krzyżowych, sucha zgnilizna kapustnych |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, w fazie od BBCH 40 do 49: - kapusta – od początku fazy tworzenia się główek do osiągnięcia przez nie typowej wielkości, kształtu i twardości, - jarmuż – od momentu osiągnięcia przez roślinę 10% masy liściowej do momentu osiągnięcia typowej masy liści rośliny uprawnej. |
10 ml/100 m² |
Marchew (uprawa w polu) |
czarna zgnilizna marchwi |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, od początku fazy rozwoju korzenia (średnica ok. 0,5 cm) do końca fazy jego rozwoju (osiągnięcie typowej wielkości i kształtu) (BBCH 40-49). |
10 ml/100 m² |
Pasternak, pietruszka (uprawa w polu) |
mączniak prawdziwy baldaszkowatych, zgnilizna twardzikowa, szara pleśń |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy rozwoju korzenia (średnica ok. 0,5 cm) do końca fazy jego rozwoju (osiągnięcie typowej wielkości i kształtu) (BBCH 40-49). |
10 ml/100 m² |
Chrzan pospolity, rzodkiewka, rzodkiew japońska, rzepa biała, rzepa czarna, brukiew jadalna (uprawa w polu) |
zgnilizna twardzikowa, szara pleśń, czerń krzyżowych, mączniak prawdziwy krzyżowych, plamistość pierścieniowa liści, bielik krzyżowych, sucha zgnilizna kapustnych. |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy rozwoju korzenia (średnica ok. 0,5 cm) do końca fazy jego rozwoju (osiągnięcie typowej wielkości i kształtu) (BBCH 40-49). |
10 ml/100 m² |
Salsefia, topinambur (syn. słonecznik bulwiasty), skorzonera (uprawa w polu) |
zgnilizna twardzikowa, szara pleśń |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy rozwoju korzenia (średnica ok. 0,5 cm) do końca fazy jego rozwoju (osiągnięcie typowej wielkości i kształtu) (BBCH 40-49) |
10 ml/100 m² |
Burak ćwikłowy (uprawa w polu) |
zgnilizna twardzikowa, szara pleśń, mączniak prawdziwy buraka, chwościk buraka, rdza buraka. |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy rozwoju korzenia (średnica ok. 0,5 cm) do końca fazy jego rozwoju (osiągnięcie typowej wielkości i kształtu) (BBCH 40-49). |
10 ml/100 m² |
Cykoria korzeniowa (uprawa w polu) |
zgnilizna twardzikowa, szara pleśń, mączniak prawdziwy. |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy rozwoju korzenia (średnica ok. 0,5 cm) do końca fazy jego rozwoju (osiągnięcie typowej wielkości i kształtu) (BBCH 40-49). |
10 ml/100 m² |
Seler naciowy (uprawa w polu, pod osłonami i w szklarni) |
alternarioza, mączniak prawdziwy baldaszkowatych, zgnilizna twardzikowa, septorioza selera |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, w przedziale od 10% do 80% osiągnięcia przez łodygi typowej wielkości i kształtu (BBCH 40-48). |
10 ml/100 m² |
Seler korzeniowy (uprawa w polu) |
alternarioza, mączniak prawdziwy baldaszkowatych, zgnilizna twardzikowa, septorioza selera |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy rozwoju korzenia (średnica ok. 0,5 cm) do końca fazy jego rozwoju (osiągnięcie typowej wielkości i kształtu) (BBCH 40-49). |
10 ml/100 m² |
Szparag (uprawa w polu) |
rdza szparaga, purpurowa plamistość pędów szparaga |
środek stosować po zbiorze wypustek szparagowych (BBCH 40-89) |
10 ml/100 m² |
Melon, kawon (syn. arbuz), dynia olbrzymia jadalna (uprawa w polu, pod osłonami i w szklarni) |
mączniak prawdziwy dyniowatych, parch dyniowatych, antraknoza dyniowatych, alternarioza dyniowatych. |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy rozwoju pędów bocznych (widoczny pierwszy, pierwszorzędowy pęd boczny) do końca fazy dojrzewania owoców (stadium pełnej dojrzałości owoców) (BBCH 21-89). |
10 ml/100 m² |
Ogórek (uprawa w szklarni) |
parch dyniowatych, antraknoza dyniowatych, alternarioza dyniowatych. |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy rozwoju kwiatostanu (widoczny na pędzie głównym zawiązek pierwszego pąka kwiatowego) do końca fazy dojrzewania owoców (stadium pełnej dojrzałości owoców) (BBCH 51-89). |
10 ml/100 m² |
Ogórek (uprawa w polu, pod osłonami) |
mączniak prawdziwy dyniowatych, parch dyniowatych, antraknoza dyniowatych, alternarioza dyniowatych. |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy rozwoju kwiatostanu (widoczny na pędzie głównym zawiązek pierwszego pąka kwiatowego) do końca fazy dojrzewania owoców (stadium pełnej dojrzałości owoców) (BBCH 51-89). |
10 ml/100 m² |
Cukinia, kabaczek, patison (uprawa w polu, pod osłonami i w szklarni) |
mączniak prawdziwy dyniowatych, parch dyniowatych, antraknoza dyniowatych, alternarioza dyniowatych. |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy rozwoju kwiatostanu (widoczny na pędzie głównym zawiązek pierwszego pąka kwiatowego) do końca fazy dojrzewania owoców (stadium pełnej dojrzałości owoców) (BBCH 51-89). |
10 ml/100 m² |
Papryka (uprawa w polu, pod osłonami i w szklarni) |
Mączniak prawdziwy psiankowatych, alternarioza papryki, brunatna plamistość liści |
stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób: - papryka w polu i pod osłonami: od widocznego pierwszego pędu bocznego pierwszego rzędu do końca fazy dojrzewania owoców (pełna dojrzałość) (BBCH 20-89), - papryka w szklarni: od widocznego pierwszego pędu bocznego pierwszego rzędu do stadium, gdy 70% owoców uzyskuje typową barwę (BBCH 20-87). |
10 ml/100 m² |
Pomidor (uprawa w szklarni) |
alternarioza pomidora, brunatna plamistość liści. |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby w fazie BBCH 20-87 |
10 ml/100 m² |
Pomidor (uprawa w polu i pod osłonami) |
mączniak prawdziwy psiankowatych, alternarioza, brunatna plamistość liści |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od widocznego pierwszego pędu bocznego pierwszego rzędu do fazy osiągnięcia przez 70% owoców typowej barwy (BBCH 20-87). |
10 ml/100 m² |
Oberżyna (syn. bakłażan) (uprawa w polu, pod osłonami i w szklarni) |
mączniak prawdziwy psiankowatych, alternarioza, brunatna plamistość liści |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od widocznego pierwszego pędu bocznego pierwszego rzędu do fazy osiągnięcia przez 70% owoców typowej barwy (BBCH 20-87). |
10 ml/100 m² |
Grupa sałat (sałata głowiasta, sałata liściowa, endywia), kapustne liściowe (rukola – rokietta siewna, jarmuż), szpinak, seler listkowy, pietruszka (uprawiana na nać) (uprawa w polu, pod osłonami i w szklarni) |
- grupa sałat – nekrotyczna plamistość liści sałaty (antraknoza sałaty), zgnilizna twardzikowa - kapustne liściowe – czerń krzyżowych, zgnilizna twardzikowa, - szpinak – antraknoza, alternarioza, zgnilizna twardzikowa - seler listkowy – septorioza selera, zgnilizna twardzikowa - pietruszka (uprawiana na nać) – mączniak prawdziwy baldaszkowatych, zgnilizna twardzikowa |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od momentu osiągnięcia przez roślinę 10% masy liściowej do momentu osiągnięcia typowej masy liści rośliny uprawnej (BBCH 40-49). |
uprawa w polu - 10 ml/100 m², - uprawa pod osłonami i w szklarni – 8 ml/100 m² |
Rośliny zielarskie oraz kwiaty jadalne (cukinii, kabaczka, patisona) (uprawa w polu, pod osłonami i w szklarni) |
mączniaki prawdziwe, rdze, plamistości liści, zgnilizna twardzikowa |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od momentu osiągnięcia przez roślinę 10% masy liściowej do momentu osiągnięcia typowej masy liści rośliny uprawnej (BBCH 40-49). |
uprawa w polu - 10 ml/100 m², - uprawa pod osłonami i w szklarni – 8 ml/100 m². |
Cykoria sałatowa (uprawa w polu, pod osłonami i w szklarni) |
zgnilizna twardzikowa, szara pleśń, mączniak prawdziwy |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy tworzenia się główki do osiągnięcia przez nie typowej wielkości i kształtu (BBCH 40-49). |
10 ml/100 m² |
Karczoch zwyczajny (uprawa w polu) |
mączniak prawdziwy |
środek stosować od momentu osiągnięcia przez roślinę 10% masy liściowej do fazy widocznych pierwszych pojedynczych płatków kwiatowych na kwiatostanie (BBCH 40-55). |
10 ml/100 m² |
Truskawka (uprawa w polu) |
mączniak prawdziwy truskawki, nekrozy powodowane przez grzyb Gnomonia comari |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby w fazie BBCH 40-89 (od początku tworzenia pędów rozłogowych i młodych roślin do końca fazy dojrzewania owoców) |
10 ml/100 m² |
Truskawka (uprawa pod osłonami i w szklarni) |
antraknoza truskawki, biała plamistość liści truskawki, mączniak prawdziwy truskawki, nekrozy powodowane przez grzyb Gnomonia comari |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od początku tworzenia pędu rozłogowego do końca fazy dojrzewania owoców (BBCH 40-89). |
10 ml/100 m² |
Poziomka (uprawa w polu, pod osłonami i w szklarni) |
antraknoza truskawki, biała plamistość liści truskawki, mączniak prawdziwy truskawki, nekrozy powodowane przez grzyb Gnomonia comari. |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od początku tworzenia pędu rozłogowego do końca fazy dojrzewania owoców (BBCH 40-89) |
10 ml/100 m² |
Malina, jeżyna (uprawa w polu, pod osłonami i w szklarni) |
antraknoza maliny i jeżyny, rdza maliny, biała plamistość liści maliny, mączniak prawdziwy maliny. |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od momentu osiągnięcia przez pędy około 20% typowej długości do końca fazy dojrzewania owoców (BBCH 32-79). |
10 ml/100 m² |
Rośliny ozdobne (z wyłączeniem ozdobnych odmian jabłoni) (uprawa w polu) |
mączniaki prawdziwe, plamistość liści, rdze, osutka wiosenna sosny, czarna plamistość róży, zamieranie pędów roślin iglastych, choroby powodowane przez patogeny glebowe |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób. |
10 ml/100 m² |
Uwaga! Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone na etykiecie i informacje dotyczące produktu.
Kupujący oświadcza, iż spełnia warunki wymienione w art. 25 ust.3 pkt 5 ustawy z dnia 8 marca 2013 r. o środkach ochrony roślin oraz posiada przeszkolenie w zakresie stosowania środków ochrony roślin w przypadku środków dla użytkowników profesjonalnych. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Należy zwrócić uwagę na szczegółowe wskazania dotyczące ryzyka. Należy stosować się do zasad bezpieczeństwa zawartych w etykiecie. Środki ochrony roślin mogą nabyć jedynie osoby pełnoletnie oraz osoby, które ukończyły szkolenie i posiadają kwalifikacje wymagane dla osób nabywających środki ochrony roślin (art. 28 ustawy o środkach ochrony roślin z dnia 8 marca 2013 r. ze zmianami). Środki ochrony roślin należy stosować w taki sposób, aby nie stwarzać zagrożenia dla zdrowia ludzi, zwierząt oraz dla środowiska. Kupującym środki ochrony roślin musi być osobą trzeźwą. Korzystając z oferty oświadczasz, że spełniasz wyżej wymienione warunki.
Marka: Syngenta
Grupa upraw: Chrzan, Rzodkiewka, Rzodkiew japońska, Rzepa biała, Brukiew, Salsefia, Topinambur, Skorzonera Zobacz wszystkie
EAN: 5901157070746
Przeznaczenie: uprawy warzywne trawniki uprawy sadownicze
Substancja czynna: Azoksystrobina, Difenokonazol
Wymiary:
Scorpion 325 SC 1L jest to fungicyd, koncentrat w postaci stężonej zawiesiny do rozcieńczania wodą (SC) o działaniu wgłębnym i układowym, stosowany zapobiegawczo i interwencyjnie w zwalczaniu chorób powodowanych przez grzyby. Zgodnie z klasyfikacją FRAC substancja czynna difenokonazol zaliczana jest do grupy FRAC 3, natomiast substancja czynna azoksystrobina zaliczana jest do grupy FRAC 11.
Środek przeznaczony do stosowania przy użyciu opryskiwacza ręcznego (w tym plecakowego). W przypadku zastosowań w szklarni - środek dopuszczony do stosowania wyłącznie w szklarniach o trwałej konstrukcji, odizolowanej od podłoża.
Fungicyd Scorpion 325 SC 1L Zwalcza grzyby. Scorpion - zawartość substancji czynnych:
Uprawa |
Agrofag |
Termin stosowania |
Dawka |
Brokuł zwyczajny (uprawa w polu) |
zgnilizna twardzikowa, szara pleśń. |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby w fazie BBCH 40-49 (od początku tworzenia się główek do osiągnięcia przez nie pełnej wielkości). |
10 ml/100 m² |
Kalafior (uprawa w polu) |
czerń krzyżowych |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby w fazie BBCH 40-49 (od początku tworzenia się róży do osiągnięcia przez nią pełnej wielkości). |
10 ml/100 m² |
Marchew (uprawa w polu) |
mączniak prawdziwy baldaszkowatych, alternarioza naci marchwi |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby w fazie BBCH 40-49 (od momentu osiągnięcia przez korzeń średnicy powyżej 0,5 cm do pełnej wielkości). |
10 ml/100 m² |
Cebula (uprawa w polu) |
alternarioza cebuli, plamistość liści powodowana przez Stemphylium (Stemphylium sp.) |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby w fazie BBCH 40-45 (od momentu wytworzenia zgrubień cebulowych do osiągnięcia 50% typowej średnicy cebul). |
10 ml/100 m² |
Kapusta głowiasta (biała, czerwona, włoska) (uprawa w polu) |
czerń krzyżowych |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby w fazie BBCH 40-49 (od początku tworzenia się główek do osiągnięcia przez nie pełnej wielkości). |
10 ml/100 m² |
Ogórek (uprawa w szklarni) |
mączniak prawdziwy dyniowatych |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby w fazie BBCH 51-89 (od widocznego na pędzie głównym zawiązka pierwszego pąka kwiatowego do stadium pełnej dojrzałości owoców). |
10 ml/100 m² |
Pomidor (uprawa w szklarni) |
mączniak prawdziwy psiankowatych |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby w fazie BBCH 20-87 (od widocznego pierwszego pędu bocznego na pędzie głównym do stadium, gdy 70% owoców uzyskuje typową barwę). |
10 ml/100 m² |
Truskawka (uprawa w polu) |
antraknoza truskawki, biała plamistość liści truskawki |
|
10 ml/100 m² |
STOSOWANIE ŚRODKA OCHRONY ROŚLIN W UPRAWACH I ZASTOSOWANIACH MAŁOOBSZAROWYCH
Uprawa |
Agrofag |
Termin stosowania |
Dawka |
Brokuł zwyczajny (uprawa w polu) |
czerń krzyżowych, mączniak prawdziwy krzyżowych (kapustnych), plamistość pierścieniowa liści, bielik krzyżowych, sucha zgnilizna kapustnych. |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy rozwoju główki do osiągnięcia przez nią typowej wielkości i kształtu (BBCH 40-49). |
10 ml/100 m² |
Kalafior (uprawa w polu) |
mączniak prawdziwy krzyżowych (kapustnych), plamistość pierścieniowa liści, bielik krzyżowych, sucha zgnilizna kapustnych. |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy rozwoju główki do osiągnięcia przez nią typowej wielkości i kształtu (BBCH 40-49). |
10 ml/100 m² |
Cebula (uprawa w polu) |
rdza pora (na cebuli) |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, od początku rozwoju cebul (podstawa liści grubieje /rozszerza się) do osiągnięcia przez cebulę 50% typowej średnicy (BBCH 40-45). |
10 ml/100 m² |
Czosnek, szalotka, cebula (uprawiana na szczypior), cebula siedmiolatka, szczypiorek (uprawa w polu) |
alternarioza cebuli, plamistość liści powodowana przez Stemphylium (Stemphylium sp.), rdza pora (na cebuli) |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, w fazie od BBCH 40 do 45: - czosnek, szalotka - od początku rozwoju cebul (podstawa liści grubieje /rozszerza się) do osiągnięcia przez cebulę 50% typowej średnicy, - cebula (uprawiana na szczypior), cebula siedmiolatka, szczypiorek – od momentu wytworzenia zgrubienia korzeniowego/wykształcenia szczypioru do końca fazy wzrostu rośliny, najpóźniej do 7 dni przed zbiorem. |
10 ml/100 m² |
Por (uprawa w polu) |
alternarioza cebuli (na porze), plamistość liści powodowana przez Stemphylium (Stemphylium sp.), rdza pora. |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od wytworzenia zgrubienia korzeniowego do końca fazy wzrostu rośliny (długość i średnica łodygi typowa dla odmiany) (BBCH 40-49). |
10 ml/100 m² |
Fasola zwykła (szparagowa), fasola zwykła (uprawiana na świeże nasiona), groch zielony cukrowy, groch zielony łuskowy (uprawa w polu) |
antraknoza fasoli, mączniak prawdziwy grochu, zgorzelowa plamistość grochu (askochytoza). |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy kwitnienia do osiągnięcia przez 70% strąków typowej długości (BBCH 59-77). |
10 ml/100 m² |
Kapusta głowiasta (biała, czerwona, włoska), (uprawa w polu) |
mączniak prawdziwy krzyżowych (kapustnych), plamistość pierścieniowa liści, bielik krzyżowych, sucha zgnilizna kapustnych. |
Środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby w fazie BBCH 40-49 (od początku tworzenia się główek do osiągnięcia przez nie pełnej wielkości). |
10 ml/100 m² |
Kapusta brukselska, kapusta pekińska, jarmuż (uprawa w polu) |
czerń krzyżowych, mączniak prawdziwy krzyżowych (kapustnych), plamistość pierścieniowa liści, bielik krzyżowych, sucha zgnilizna kapustnych |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, w fazie od BBCH 40 do 49: - kapusta – od początku fazy tworzenia się główek do osiągnięcia przez nie typowej wielkości, kształtu i twardości, - jarmuż – od momentu osiągnięcia przez roślinę 10% masy liściowej do momentu osiągnięcia typowej masy liści rośliny uprawnej. |
10 ml/100 m² |
Marchew (uprawa w polu) |
czarna zgnilizna marchwi |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, od początku fazy rozwoju korzenia (średnica ok. 0,5 cm) do końca fazy jego rozwoju (osiągnięcie typowej wielkości i kształtu) (BBCH 40-49). |
10 ml/100 m² |
Pasternak, pietruszka (uprawa w polu) |
mączniak prawdziwy baldaszkowatych, zgnilizna twardzikowa, szara pleśń |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy rozwoju korzenia (średnica ok. 0,5 cm) do końca fazy jego rozwoju (osiągnięcie typowej wielkości i kształtu) (BBCH 40-49). |
10 ml/100 m² |
Chrzan pospolity, rzodkiewka, rzodkiew japońska, rzepa biała, rzepa czarna, brukiew jadalna (uprawa w polu) |
zgnilizna twardzikowa, szara pleśń, czerń krzyżowych, mączniak prawdziwy krzyżowych, plamistość pierścieniowa liści, bielik krzyżowych, sucha zgnilizna kapustnych. |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy rozwoju korzenia (średnica ok. 0,5 cm) do końca fazy jego rozwoju (osiągnięcie typowej wielkości i kształtu) (BBCH 40-49). |
10 ml/100 m² |
Salsefia, topinambur (syn. słonecznik bulwiasty), skorzonera (uprawa w polu) |
zgnilizna twardzikowa, szara pleśń |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy rozwoju korzenia (średnica ok. 0,5 cm) do końca fazy jego rozwoju (osiągnięcie typowej wielkości i kształtu) (BBCH 40-49) |
10 ml/100 m² |
Burak ćwikłowy (uprawa w polu) |
zgnilizna twardzikowa, szara pleśń, mączniak prawdziwy buraka, chwościk buraka, rdza buraka. |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy rozwoju korzenia (średnica ok. 0,5 cm) do końca fazy jego rozwoju (osiągnięcie typowej wielkości i kształtu) (BBCH 40-49). |
10 ml/100 m² |
Cykoria korzeniowa (uprawa w polu) |
zgnilizna twardzikowa, szara pleśń, mączniak prawdziwy. |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy rozwoju korzenia (średnica ok. 0,5 cm) do końca fazy jego rozwoju (osiągnięcie typowej wielkości i kształtu) (BBCH 40-49). |
10 ml/100 m² |
Seler naciowy (uprawa w polu, pod osłonami i w szklarni) |
alternarioza, mączniak prawdziwy baldaszkowatych, zgnilizna twardzikowa, septorioza selera |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, w przedziale od 10% do 80% osiągnięcia przez łodygi typowej wielkości i kształtu (BBCH 40-48). |
10 ml/100 m² |
Seler korzeniowy (uprawa w polu) |
alternarioza, mączniak prawdziwy baldaszkowatych, zgnilizna twardzikowa, septorioza selera |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy rozwoju korzenia (średnica ok. 0,5 cm) do końca fazy jego rozwoju (osiągnięcie typowej wielkości i kształtu) (BBCH 40-49). |
10 ml/100 m² |
Szparag (uprawa w polu) |
rdza szparaga, purpurowa plamistość pędów szparaga |
środek stosować po zbiorze wypustek szparagowych (BBCH 40-89) |
10 ml/100 m² |
Melon, kawon (syn. arbuz), dynia olbrzymia jadalna (uprawa w polu, pod osłonami i w szklarni) |
mączniak prawdziwy dyniowatych, parch dyniowatych, antraknoza dyniowatych, alternarioza dyniowatych. |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy rozwoju pędów bocznych (widoczny pierwszy, pierwszorzędowy pęd boczny) do końca fazy dojrzewania owoców (stadium pełnej dojrzałości owoców) (BBCH 21-89). |
10 ml/100 m² |
Ogórek (uprawa w szklarni) |
parch dyniowatych, antraknoza dyniowatych, alternarioza dyniowatych. |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy rozwoju kwiatostanu (widoczny na pędzie głównym zawiązek pierwszego pąka kwiatowego) do końca fazy dojrzewania owoców (stadium pełnej dojrzałości owoców) (BBCH 51-89). |
10 ml/100 m² |
Ogórek (uprawa w polu, pod osłonami) |
mączniak prawdziwy dyniowatych, parch dyniowatych, antraknoza dyniowatych, alternarioza dyniowatych. |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy rozwoju kwiatostanu (widoczny na pędzie głównym zawiązek pierwszego pąka kwiatowego) do końca fazy dojrzewania owoców (stadium pełnej dojrzałości owoców) (BBCH 51-89). |
10 ml/100 m² |
Cukinia, kabaczek, patison (uprawa w polu, pod osłonami i w szklarni) |
mączniak prawdziwy dyniowatych, parch dyniowatych, antraknoza dyniowatych, alternarioza dyniowatych. |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy rozwoju kwiatostanu (widoczny na pędzie głównym zawiązek pierwszego pąka kwiatowego) do końca fazy dojrzewania owoców (stadium pełnej dojrzałości owoców) (BBCH 51-89). |
10 ml/100 m² |
Papryka (uprawa w polu, pod osłonami i w szklarni) |
Mączniak prawdziwy psiankowatych, alternarioza papryki, brunatna plamistość liści |
stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób: - papryka w polu i pod osłonami: od widocznego pierwszego pędu bocznego pierwszego rzędu do końca fazy dojrzewania owoców (pełna dojrzałość) (BBCH 20-89), - papryka w szklarni: od widocznego pierwszego pędu bocznego pierwszego rzędu do stadium, gdy 70% owoców uzyskuje typową barwę (BBCH 20-87). |
10 ml/100 m² |
Pomidor (uprawa w szklarni) |
alternarioza pomidora, brunatna plamistość liści. |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby w fazie BBCH 20-87 |
10 ml/100 m² |
Pomidor (uprawa w polu i pod osłonami) |
mączniak prawdziwy psiankowatych, alternarioza, brunatna plamistość liści |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od widocznego pierwszego pędu bocznego pierwszego rzędu do fazy osiągnięcia przez 70% owoców typowej barwy (BBCH 20-87). |
10 ml/100 m² |
Oberżyna (syn. bakłażan) (uprawa w polu, pod osłonami i w szklarni) |
mączniak prawdziwy psiankowatych, alternarioza, brunatna plamistość liści |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od widocznego pierwszego pędu bocznego pierwszego rzędu do fazy osiągnięcia przez 70% owoców typowej barwy (BBCH 20-87). |
10 ml/100 m² |
Grupa sałat (sałata głowiasta, sałata liściowa, endywia), kapustne liściowe (rukola – rokietta siewna, jarmuż), szpinak, seler listkowy, pietruszka (uprawiana na nać) (uprawa w polu, pod osłonami i w szklarni) |
- grupa sałat – nekrotyczna plamistość liści sałaty (antraknoza sałaty), zgnilizna twardzikowa - kapustne liściowe – czerń krzyżowych, zgnilizna twardzikowa, - szpinak – antraknoza, alternarioza, zgnilizna twardzikowa - seler listkowy – septorioza selera, zgnilizna twardzikowa - pietruszka (uprawiana na nać) – mączniak prawdziwy baldaszkowatych, zgnilizna twardzikowa |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od momentu osiągnięcia przez roślinę 10% masy liściowej do momentu osiągnięcia typowej masy liści rośliny uprawnej (BBCH 40-49). |
uprawa w polu - 10 ml/100 m², - uprawa pod osłonami i w szklarni – 8 ml/100 m² |
Rośliny zielarskie oraz kwiaty jadalne (cukinii, kabaczka, patisona) (uprawa w polu, pod osłonami i w szklarni) |
mączniaki prawdziwe, rdze, plamistości liści, zgnilizna twardzikowa |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od momentu osiągnięcia przez roślinę 10% masy liściowej do momentu osiągnięcia typowej masy liści rośliny uprawnej (BBCH 40-49). |
uprawa w polu - 10 ml/100 m², - uprawa pod osłonami i w szklarni – 8 ml/100 m². |
Cykoria sałatowa (uprawa w polu, pod osłonami i w szklarni) |
zgnilizna twardzikowa, szara pleśń, mączniak prawdziwy |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy tworzenia się główki do osiągnięcia przez nie typowej wielkości i kształtu (BBCH 40-49). |
10 ml/100 m² |
Karczoch zwyczajny (uprawa w polu) |
mączniak prawdziwy |
środek stosować od momentu osiągnięcia przez roślinę 10% masy liściowej do fazy widocznych pierwszych pojedynczych płatków kwiatowych na kwiatostanie (BBCH 40-55). |
10 ml/100 m² |
Truskawka (uprawa w polu) |
mączniak prawdziwy truskawki, nekrozy powodowane przez grzyb Gnomonia comari |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby w fazie BBCH 40-89 (od początku tworzenia pędów rozłogowych i młodych roślin do końca fazy dojrzewania owoców) |
10 ml/100 m² |
Truskawka (uprawa pod osłonami i w szklarni) |
antraknoza truskawki, biała plamistość liści truskawki, mączniak prawdziwy truskawki, nekrozy powodowane przez grzyb Gnomonia comari |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od początku tworzenia pędu rozłogowego do końca fazy dojrzewania owoców (BBCH 40-89). |
10 ml/100 m² |
Poziomka (uprawa w polu, pod osłonami i w szklarni) |
antraknoza truskawki, biała plamistość liści truskawki, mączniak prawdziwy truskawki, nekrozy powodowane przez grzyb Gnomonia comari. |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od początku tworzenia pędu rozłogowego do końca fazy dojrzewania owoców (BBCH 40-89) |
10 ml/100 m² |
Malina, jeżyna (uprawa w polu, pod osłonami i w szklarni) |
antraknoza maliny i jeżyny, rdza maliny, biała plamistość liści maliny, mączniak prawdziwy maliny. |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od momentu osiągnięcia przez pędy około 20% typowej długości do końca fazy dojrzewania owoców (BBCH 32-79). |
10 ml/100 m² |
Rośliny ozdobne (z wyłączeniem ozdobnych odmian jabłoni) (uprawa w polu) |
mączniaki prawdziwe, plamistość liści, rdze, osutka wiosenna sosny, czarna plamistość róży, zamieranie pędów roślin iglastych, choroby powodowane przez patogeny glebowe |
środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób. |
10 ml/100 m² |
Uwaga! Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone na etykiecie i informacje dotyczące produktu.
Kupujący oświadcza, iż spełnia warunki wymienione w art. 25 ust.3 pkt 5 ustawy z dnia 8 marca 2013 r. o środkach ochrony roślin oraz posiada przeszkolenie w zakresie stosowania środków ochrony roślin w przypadku środków dla użytkowników profesjonalnych. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Należy zwrócić uwagę na szczegółowe wskazania dotyczące ryzyka. Należy stosować się do zasad bezpieczeństwa zawartych w etykiecie. Środki ochrony roślin mogą nabyć jedynie osoby pełnoletnie oraz osoby, które ukończyły szkolenie i posiadają kwalifikacje wymagane dla osób nabywających środki ochrony roślin (art. 28 ustawy o środkach ochrony roślin z dnia 8 marca 2013 r. ze zmianami). Środki ochrony roślin należy stosować w taki sposób, aby nie stwarzać zagrożenia dla zdrowia ludzi, zwierząt oraz dla środowiska. Kupującym środki ochrony roślin musi być osobą trzeźwą. Korzystając z oferty oświadczasz, że spełniasz wyżej wymienione warunki.
SKU: 18658-c