Uprawa
|
Zwalczanie Agrofagu
|
Jak stosować? Dawkowanie
|
Kiedy stosować?
|
cukinia uprawiana pod osłonami i w szklarniach
|
mączniak rzekoma
|
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,6 l/ha. Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 6 ml /100m2.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 4. Odstęp między zabiegami: co najmniej 21 dni.
Zalecana ilość wody: 3-6 litrów /100m2
Ilość wody dostosować do wielkości roślin i ich zagęszczenia. Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
|
Zabiegi wykonać zapobiegawczo lub interwencyjnie, po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, od fazy rozwiniętego pierwszego liścia właściwego na pędzie głównym do końca fazy dojrzewania nasion i owoców (BBCH 11- 89).
|
szpinak, botwinka, burak liściowy
|
mączniak rzekomy
|
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,6 l/ha. Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 6 ml /100m2.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2. Odstęp między zabiegami: co najmniej 21 dni.
Zalecana ilość wody: 2-6 litrów /100m2 Ilość wody dostosować do wielkości roślin i ich zagęszczenia. Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
|
Środek stosować w przypadku zagrożenia infekcją lub po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, po wschodach rośliny uprawnej od fazy 4 liścia, do momentu osiągnięcia przez roślinę 50% masy liściowej typowej dla odmiany (BBCH 14- 45)
|
pomidor, oberżyna, bakłażan
|
zaraza ziemniaka
|
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,6 l/ha. Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 6 ml /100m2.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 4. Odstęp między zabiegami: co najmniej 7 dni.
Zalecana ilość wody (osłony, szklarnie): 2-12 litrów /100m2 Ilość wody dostosować do wielkości roślin i ich zagęszczenia. Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste
|
Pierwszy zabieg wykonać zapobiegawczo, zgodnie z sygnalizacją lub interwencyjnie po wystąpieniu pierwszych objawów choroby w danym rejonie, w okresie od kwietnia do października, od fazy rozwiniętego pierwszego liścia właściwego na pędzie głównym do końca fazy dojrzewania owoców (BBCH 11-89).
|
ziemniak
|
zaraza ziemniaka - nać i bulwy
|
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,6 l/ha. Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 6 ml /100m2.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 6. Odstęp między zabiegami: co najmniej 7 dni.
Zalecana ilość wody: 2-8 litrów /100m2 Ilość wody dostosować do wielkości roślin i ich zagęszczenia. Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
|
Środek należy stosować zapobiegawczo i interwencyjnie, nie wcześniej niż od początku fazy zakrywania międzyrzędzi do końca fazy początku żółknięcia liści (BBCH 31 - 91), zgodnie z sygnalizacją lub gdy: na odmianach wczesnych nastąpiło zwarcie roślin w rzędach,
na odmianach późnych, z chwilą wystąpienia objawów choroby w danym rejonie na odmianach wczesnych.
|
brokuł, kalafior, kapusta brukselska uprawiane w polu
|
mączniak rzekomy
|
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,6 l/ha. Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 6 ml /100m2.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2. Odstęp między zabiegami: co najmniej 10 dni.
Zalecana ilość wody: 2-8 l/100m2 Ilość wody dostosować do wielkości roślin i ich zagęszczenia. Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
|
Środek stosować w przypadku zagrożenia infekcją lub po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, po wschodach rośliny uprawnej od fazy 6 liścia, do końca fazy rozwoju części przeznaczonych do zbioru (BBCH 16-49).
|
groch zielony łuskowy uprawiany w polu
|
mączniak rzekomy
|
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,6 l/ha. Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 6 ml /100m2.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2. Odstęp między zabiegami: co najmniej 10 dni.
Zalecana ilość wody: 2-8 l/100m2 Ilość wody dostosować do wielkości roślin i ich zagęszczenia. Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
|
Środek stosować w przypadku zagrożenia infekcją lub po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, po wschodach rośliny uprawnej od fazy widocznego trzeciego międzywęźla na pędzie głównym do końca fazy rozwoju kwiatostanu – widoczne pierwsze płatki (BBCH 35-59).
|
melon, dynia, patison, kabaczek, arbuz uprawiane pod osłonami i w szklarniach
|
mączniak rzekomy
|
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,6 l/ha. Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 6 ml /100m2.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 4. Odstęp między zabiegami: co najmniej 7 dni.
Zalecana ilość wody: 6-12 l/100m2 Ilość wody dostosować do wielkości roślin i ich zagęszczenia. Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
|
Zabiegi wykonać zapobiegawczo lub interwencyjnie, po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, od fazy rozwiniętego pierwszego liścia właściwego na pędzie głównym (BBCH 11) do końca fazy dojrzewania nasion i owoców (BBCH 89).
|
pomidor w gruncie
|
zaraza ziemniaka
|
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,6 l/ha. Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 6 ml /100m2.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 4. Odstęp między zabiegami: co najmniej 7 dni.
Zalecana ilość wody: 4-12 litrów /100m2. Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
|
Pierwszy zabieg wykonać zapobiegawczo, zgodnie z sygnalizacją oraz interwencyjnie lub po wystąpieniu pierwszych objawów chorób w danym rejonie, w okresie od kwietnia do października, od fazy rozwiniętego pierwszego liścia właściwego na pędzie głównym do końca fazy dojrzewania owoców (BBCH 11-89). Zabiegi wykonywać w odstępach co 7 dni, maksymalnie 4 razy w sezonie wegetacyjnym (przemiennie z fungicydami o innym mechanizmie działania).
|
Sałaty, rukola (rokietta siewna), endywia, eskariola, gorczyca sarepska (uprawiana na młode liście), pieprzyca siewna (rzeżucha), roszponka, rośliny warzywne uprawiane na młode liście uprawiane w polu
|
mączniak rzekomy
|
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,6 l/ha. Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 6 ml /100m2.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2. Odstęp między zabiegami: co najmniej 7 dni.
Zalecana ilość wody: 2-10 litrów /100m2. Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
|
Zabiegi wykonać zapobiegawczo lub interwencyjnie, po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, od fazy rozwiniętego piątego liścia właściwego do końca fazy rozwoju części rośliny przeznaczonej do zbioru (BBCH 15 - 49 – osiągnięta typowa masa liści), a w przypadku roślin warzywnych uprawianych na młode liście –maksymalnie do fazy ósmego liścia (BBCH 15-18).
|
sałaty, rukola (rokietta siewna), endywia, eskariola, gorczyca sarepska (uprawiana na młode liście), szpinak, pieprzyca siewna (rzeżucha), roszponka, rośliny warzywne uprawiane na młode liście uprawiane pod osłonami i w szklarniach.
|
mączniak rzekomy
|
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,6 l/ha. Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 6 ml /100m2.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 1. Odstęp między zabiegami: co najmniej 7 dni.
Zalecana ilość wody: 2-10 litrów /100m2. Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
|
Zabieg wykonać w przypadku zagrożenia infekcją lub po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, od fazy rozwiniętego pierwszego liścia właściwego do końca fazy rozwoju części rośliny przeznaczonej do zbioru (BBCH 11-49 – osiągnięta typowa masa liści), a w przypadku roślin warzywnych uprawianych na młode liście – maksymalnie do fazy ósmego liścia (BBCH 11-18).
|
pietruszka naciowa, świeże zioła uprawiane pod osłonami i w szklarniach
|
mączniak rzekomy
|
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,6 l/ha. Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 6 ml /100m2.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 1. Odstęp między zabiegami: co najmniej 7 dni.
Zalecana ilość wody: 2-6 litrów /100m2. Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
|
Zabieg wykonać zapobiegawczo lub interwencyjnie, po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, od fazy rozwiniętego pierwszego liścia właściwego do końca fazy wzrostu pędu na długość (BBCH 11- 39).
|
pietruszka naciowa, świeże zioła uprawiane w polu
|
mączniak rzekomy
|
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,6 l/ha. Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 6 ml /100m2.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2. Odstęp między zabiegami: co najmniej 7 dni.
Zalecana ilość wody: 2-6 litrów /100m2. Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
|
Zabieg wykonać zapobiegawczo lub interwencyjnie, po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, od fazy rozwiniętego pierwszego liścia właściwego do końca fazy wzrostu pędu na długość (BBCH 11- 39).
|
rzodkiewka uprawiana w polu
|
mączniak rzekomy
|
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,6 l/ha. Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 6 ml /100m2.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2. Odstęp między zabiegami: co najmniej 7 dni.
Zalecana ilość wody: 2-6 litrów /100m2. Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
|
Środek stosować w przypadku zagrożenia infekcją lub po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, po wschodach rośliny uprawnej od fazy 2 liścia do końca fazy rozwoju części przeznaczonych do zbioru (BBCH 12-49).
|