Uprawa
|
Jak stosować? Dawkowanie
|
Kiedy stosować?
|
Pszenica ozima
|
2–5 kg/ha
|
· Jesień: faza 3.–6. liścia
· Wiosna: krzewienie
· wzrost źdźbła
· faza liścia flagowego / początek kłoszenia
· koniec kwitnienia – do początku dojrzałości mlecznej. Termin zabiegu traktować jako optymalny jeżeli nie zastosowano tego produktu w fazie liścia flagowego / początek kłoszenia.
|
Pszenica jara
|
2–5 kg/ha
|
· rozwój liści – krzewienie · wzrost źdźbła · faza liścia flagowego / początek kłoszenia · koniec kwitnienia – do początku dojrzałości mlecznej.Termin zabiegu traktować jako optymalny jeżeli nie zastosowano tego produktu w fazie liścia flagowego / początek kłoszenia.
|
Pszenżyto ozime
|
2–5 kg/ha
|
· Jesień: faza 3.–6. liścia · Wiosna: kontynuacja krzewienia · wzrost źdźbła · faza liścia flagowego / początek kłoszenia · koniec kwitnienia – do początku dojrzałości mlecznej. Termin zabiegu traktować jako optymalny jeżeli nie zastosowano tego produktu w fazie liścia flagowego / początek kłoszenia.
|
Pszenżyto jare
|
2–5 kg/ha
|
· rozwój liści – krzewienie · wzrost źdźbła · faza liścia flagowego / początek kłoszenia · koniec kwitnienia – do początku dojrzałości mlecznej. Termin zabiegu traktować jako optymalny jeżeli nie zastosowano tego produktu w fazie liścia flagowego / początek kłoszenia.
|
Jęczmień paszowy (ozimy)
|
2–5 kg/ha
|
· Jesień: rozwój liści – do początku krzewienia · Wiosna: początek wzrostu źdźbła · faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa · koniec kwitnienia – do dojrzałości mlecznej ziarniaków. Zabieg traktować jako optymalny w przypadku okresowych niedoborów wody, a także dla poprawy parametrów jakościowych ziarna i zwiększenia plonu (wydłużenie okresu nalewania ziarna).
|
Jęczmień paszowy (jary)
|
2–5 kg/ha
|
· rozwój liści – do początku wzrostu źdźbł · faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa · koniec kwitnienia – do dojrzałości mlecznej ziarniaków. Zabieg traktować jako optymalny w przypadku okresowych niedoborów wody, a także dla poprawy parametrów jakościowych ziarna i zwiększenia plonu (wydłużenie okresu nalewania ziarna).
|
Jęczmień browarny (ozimy)
|
2–5 kg/ha
|
· Jesień: rozwój liści – do początku krzewienia · Wiosna: początek wzrostu źdźbła · faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa. Zabieg traktować jako optymalny w przypadku okresowych niedoborów wody. · koniec kwitnienia – do dojrzałości mlecznej ziarniaków
|
Jęczmień browarny (jary)
|
2–5 kg/ha
|
· rozwój liści – do początku wzrostu źdźbła · faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa. Zabieg traktować jako optymalny w przypadku okresowych niedoborów wody. · koniec kwitnienia – do dojrzałości mlecznej ziarniaków
|
Żyto ozime
|
2–5 kg/ha
|
· Jesień: rozwój liści – do początku krzewienia · Wiosna: początek wzrostu źdźbła · faza liścia flagowego – do początku kłoszenia · koniec kwitnienia – do początku dojrzałości mlecznej ziarniaków
|
Żyto jare
|
2–5 kg/ha
|
· rozwój liści – do początku wzrostu źdźbła
· faza liścia flagowego – do początku kłoszenia
· koniec kwitnienia – do początku dojrzałości mlecznej ziarniaków
|
Owies
|
2–5 kg/ha
|
· rozwój liści – krzewienie · wzrost źdźbła – do fazy liścia flagowego · koniec kwitnienia – do początku dojrzałości mlecznej ziarniaków
|
Rzepak ozimy
|
2–5 kg/ha
|
Jesień: · faza 4.–8. liścia 2–5 kg/ha Wiosna: · początek wzrostu pędu głównego · rozwój pąków kwiatowych – do początku kwitnienia. Zabieg traktować jako optymalny w przypadku okresowych niedoborów wody. · od początku opadania płatków kwiatowych – do początku rozwoju łuszczyn
|
Rzepak jary
|
2–5 kg/ha
|
· rozwój liści – do początku wzrostu pędu głównego · rozwój pąków kwiatowych – do początku kwitnienia Zabieg traktować jako optymalny w przypadku okresowych niedoborów wody. · od początku opadania płatków kwiatowych – do początku rozwoju łuszczyn
|
Słonecznik
|
2–5 kg/ha
|
· faza 4.–6. liścia (BBCH 14–16) · początek wzrostu pędu (BBCH 30–33) · początek rozwoju pąków (BBCH 51–53)
|
Len
|
2–5 kg/ha
|
· faza 2.–4. liścia (BBCH 12–14) · wzrost pędu głównego (BBCH 30–39) · widoczne pierwsze pąki kwiatowe (BBCH 51–53)
|
Kukurydza
|
2–5 kg/ha
|
· faza 7.–8. liścia · wzrost źdźbła – do początku rozwoju wiechy · rozwój wiechy i kolby Termin zabiegu traktować jako optymalny w przypadku technicznych możliwości realizacji zabiegu nalistnego.
|
Burak cukrowy
|
2–5 kg/ha
|
· początek rozwoju liści · początek zakrywania międzyrzędzi · początek rozwoju korzenia spichrzowego · 14–21 dni po rozpoczęciu rozwoju korzenia spichrzowego
|
Ziemniak zbierany w fazie pełnej dojrzałości
|
2–5 kg/ha
|
· wzrost pędów i liści (wysokość roślin ˃15 cm) · początek wzrostu bulw · wzrost bulw: 2–3 zabiegi co 14–21 dni · początek zasychania pędów
|
Soja
|
2–5 kg/ha
|
· początek wzrostu pędów Termin zabiegu traktować jako optymalny w przypadku okresowych niedoborów wody. · początek rozwoju pąków kwiatowych · początek rozwoju strąków i nasion
|
Groch
|
2–5 kg/ha
|
· początek wzrostu pędów Termin zabiegu traktować jako optymalny w przypadku okresowych niedoborów wody. · początek rozwoju pąków kwiatowych · początek rozwoju strąków i nasion
|
Fasola
|
2–5 kg/ha
|
· początek wzrostu pędów Termin zabiegu traktować jako optymalny w przypadku okresowych niedoborów wody. · początek rozwoju pąków kwiatowych · początek rozwoju strąków i nasion
|
Bób
|
2–5 kg/ha
|
· początek wzrostu pędów Termin zabiegu traktować jako optymalny w przypadku okresowych niedoborów wody. · początek rozwoju pąków kwiatowych · początek rozwoju strąków i nasion
|
Bobik
|
2–5 kg/ha
|
· początek wzrostu pędów Termin zabiegu traktować jako optymalny w przypadku okresowych niedoborów wody. · początek rozwoju pąków kwiatowych · początek rozwoju strąków i nasion
|
Łubin
|
2–5 kg/ha
|
· początek wzrostu pędów Termin zabiegu traktować jako optymalny w przypadku okresowych niedoborów wody. · początek rozwoju pąków kwiatowych · początek rozwoju strąków i nasion
|
Mak
|
2–5 kg/ha
|
· początek kształtowania makówek (BBCH 71–73)
|
Jabłoń – sady bez fertygacji – młody, nieowocujący sad
|
2–5 kg/ha
|
· Wiosna: rozwój liści · Wiosna/lato: wzrost pędu głównego i pędów bocznych · Późne lato: zakończenie wzrostu wydłużeniowego pędu głównego
|
Jabłoń – sady bez fertygacji – owocujący sad
|
2–5 kg/ha
|
· zielony pąk · różowy pąk · koniec kwitnienia: większość płatków opadła · owoc osiąga 30–50% typowej wielkości Zabieg traktować jako optymalny w przypadku odmian nie przeznaczonych do długotrwałego przechowywania. · owoc osiąga 60–80% typowej wielkości · po zbiorze owoców: 1–2 zabiegi co 10–14 dni Zabiegi traktować jako optymalne w przypadku słabej kondycji drzew po zbiorze owoców.
|
Jabłoń – sady fertygowane – owocujący sad
|
2–5 kg/ha
|
· zielony pąk · po zbiorze owoców: 1–2 zabiegi co 10–14 dni Zabiegi traktować jako optymalne w przypadku słabej kondycji drzew po zbiorze owoców.
|
Jabłoń – szkółki drzewek – szkółka drzewek szczepionych przez okulizację
|
2–5 kg/ha
|
· 1. rok – lato (ok. 3–4 tygodnie po okulizacji): zakończenie wzrostu pędów i liści · 2. rok – wiosna/lato:wzrost pędu głównego i pędów bocznych · 2. rok – późne lato: zakończenie wzrostu wydłużeniowego pędu głównego
|
Jabłoń – szkółki drzewek – szkółka drzewek szczepionych zrazami
|
2–5 kg/ha
|
· 1. rok – lato: wzrost pędu głównego i rozwój liści · 2. rok –wiosna/lato: wzrost pędu głównego i pędów bocznych · 2. rok – późne lato: zakończenie wzrostu wydłużeniowego pędu głównego
|
Grusza – sady bez fertygacji – owocujący sad
|
2–5 kg/ha
|
· zielony pąk · biały pąk · koniec kwitnienia: większość płatków opadła · owoc osiąga 30–50% typowej wielkości · owoc osiąga 60–80% typowej wielkości · początek dojrzewania owoców · po zbiorze owoców: 1–2 zabiegi co 10–14 dni Zabiegi traktować jako optymalne w przypadku słabej kondycji drzew po zbiorze.
|
Czereśnia – sady bez fertygacji – owocujący sad
|
2–5 kg/ha
|
· rozwój pąków kwiatowych · rozwój zawiązków owoców · owoc osiąga ok. połowę typowej wielkości · początek dojrzewania owoców · po zbiorach owoców: 1–2 zabiegi, co 10–14 dni
|
Wiśnia – sady bez fertygacji – owocujący sad
|
2–5 kg/ha
|
· rozwój pąków kwiatowych · rozwój zawiązków owoców · owoc osiąga ok. połowę typowej wielkości · początek dojrzewania owoców · po zbiorach owoców: 1–2 zabiegi, co 10–14 dni
|
Śliwa – sady bez fertygacji – owocujący sad
|
2–5 kg/ha
|
· rozwój pąków kwiatowych · rozwój zawiązków owoców · owoc osiąga ok. połowę typowej wielkości · początek dojrzewania owoców · po zbiorach owoców
|
Brzoskwinia – sady bez fertygacji – owocujący sad
|
2–5 kg/ha
|
· rozwój pąków kwiatowych · rozwój zawiązków owoców · owoc osiąga ok. połowę typowej wielkości · początek dojrzewania owoców · po zbiorach owoców
|
Nektaryna – sady bez fertygacji – owocujący sad
|
2–5 kg/ha
|
· rozwój pąków kwiatowych · rozwój zawiązków owoców · owoc osiąga ok. połowę typowej wielkości · początek dojrzewania owoców · po zbiorach owoców
|
Morela – sady bez fertygacji – owocujący sad
|
2–5 kg/ha
|
· pękanie i rozwój pąków kwiatowych Zabieg należy traktować jako optymalny gdy temperatura powietrza pozwala na efektywne jego przeprowadzenie. · rozwój zawiązków owoców · owoc osiąga ok. połowę typowej wielkości · początek dojrzewania owoców · po zbiorach owoców
|
Agrest
|
2–5 kg/ha
|
· po ruszeniu wegetacji, w okresie rozwoju liści i owoców, 1–2 zabiegi co 7–14 dni · po zbiorze owoców
|
Malina – plantacje bez fertygacji – malina letnia – odmiany owocujące na pędach jednorocznych
|
2–5 kg/ha
|
· pędy osiągają ok. 1/3 docelowej długości · pierwsze pędy osiągają docelową długość · początek rozwoju pierwszych kwiatostanów · początek rozwoju pierwszych owoców · rozwój i dojrzewanie owoców: 3–4 zabiegi co 5–14 dni po kolejnych zbiorach owoców · Jesień: przed początkiem przebarwiania się liści
|
Malina – plantacje bez fertygacji – malina jesienna – odmiany owocujące na pędach dwuletnich
|
2–5 kg/ha
|
· rozwój liści i pędów: 1–2 zabiegi co 7–21 dni · początek rozwoju kwiatostanów · początek rozwoju owoców · rozwój i dojrzewanie owoców: 4–5 zabiegów co 5–7 dni po kolejnych zbiorach · początek wybarwiania – po kolejnych zbiorach owoców (BBCH 85–899) 2 zabiegi co 5–7 dni · bezpośrednio po zbiorach
|
Porzeczka
|
2–5 kg/ha
|
· rozwój liści i pędów (BBCH 15–35) 2 zabiegi co 14–21 dni · zamknięte pąki kwiatowe – końce liści poza łuskami kwiatowymi (BBCH 51–54) · początek rozwoju owoców, widoczne pierwsze owoce na gronie – wytworzonych 30% owoców (BBCH 71–73) · wytworzonych 50–70% owoców(BBCH 75–77) · wytworzonych 90% owoców (BBCH 79) · po zbiorach owoców (BBCH 90–91)
|
Borówka amerykańska – plantacja bez fertygacji – plantacje owocujące
|
2–5 kg/ha
|
· rozwój pąków 2–5 kg/ha ◇ początkowy rozwój liści i kwiatostanów · rozwój kwiatostanów do początku kwitnienia · koniec kwitnienia / początek zawiązywania się owoców · rozwój i dojrzewanie owoców: 2 zabiegi co 10–14 dni · po zbiorach owoców · początek przebarwiania się liści
|
Borówka amerykańska – – plantacje fertygowane – plantacje owocujące
|
2–5 kg/ha
|
· początek przebarwiania się liści
|
Winorośl
|
2–5 kg/ha
|
· rozwój kwiatostanów · koniec kwitnienia · rozwój owoców – do fazy jagód wielkości grochu · początek dojrzewania owoców Zabieg traktować jako optymalny dla winogron przeznaczonych na wino i dla deserowych odmian czerwono owocowych.
|
Truskawka – plantacje bez fertygacji – Odmiany owocujące latem, plantacje jeszcze nieowocujące – założone jesienią
|
2–5 kg/ha
|
· Jesień w roku sadzenia: przed spoczynkiem zimowym · Lato: dalszy rozwój wegetatywny i zawiązywanie pąków na przyszły sezon · Jesień w pierwszym roku po posadzeniu: przed początkiem przebarwiania się liści
|
Truskawka – plantacje bez fertygacji – Odmiany owocujące latem, plantacje w pełni owocujące
|
2–5 kg/ha
|
· Wiosna: po wznowieniu wegetacji – rozwój liści · początek rozwoju kwiatostanów · biały pąk · początek rozwoju pierwszych owoców · początek dojrzewania pierwszych owoców · bezpośrednio po pierwszym zbiorze · Jesień: przed początkiem przebarwiania się liści
|
Truskawka – plantacje fertygowane – Odmiany owocujące latem, plantacje założone latem z sadzonek zielonych
|
2–5 kg/ha
|
· Jesień w roku sadzenia: przed początkiem przebarwiania się liści · rozwój i dojrzewanie owoców · Jesień w pierwszym roku po posadzeniu: przed początkiem przebarwiania się liści
|
Truskawka – plantacje fertygowane – Odmiany owocujące latem, plantacje założone wiosną z sadzonek frigo – Uprawa w gruncie
|
2–5 kg/ha
|
· rozwój i dojrzewanie owoców · przed początkiem przebarwiania się liści
|
Truskawka – plantacje fertygowane –Odmiany powtarzające, plantacje założone wiosną z sadzonek frigo. Uprawy w gruncie lub podłożach |
2–5 kg/ha
|
· rozwój i dojrzewanie pierwszych owoców · okres owocowania: 2–4 zabiegi co 10–21 dni
|
Truskawka – produkcja sadzonek – produkcja sadzonek zielonych świeżokopanych |
2–5 kg/ha
|
· Jesień w roku sadzania: przed początkiem przebarwiania się liści · Początek lata: wzrost wydłużeniowy rozłogów i tworzenie rozetek liściowych na rozłogach · Lato: rozwój, wzrost i ukorzenianie się sadzonek
|
Truskawka – produkcja sadzonek – produkcja sadzonek doniczkowanych
|
2–5 kg/ha
|
· POLOWE PLANTACJE MATECZNE – jesień w roku sadzenia: przed początkiem przebarwiania się liści · POLOWE PLANTACJE MATECZNE – początek lata: wzrost wydłużeniowy rozłogów i tworzenie rozetek liściowych na rozłogach
|
Truskawka – produkcja sadzonek – produkcja sadzonek frigo
|
2–5 kg/ha
|
· Jesień w roku sadzania: przed początkiem przebarwiania się liści · Początek lata: wzrost wydłużeniowy rozłogów i tworzenie rozetek liściowych na rozłogach · Lato: rozwój, wzrost i ukorzenianie się sadzonek · Początek jesieni: rozłogi z ukorzenionymi sadzonkami zakrywają międzyrzędzia (jeżeli jest techniczna możliwość wykonania zabiegu)
|
Pomidor
|
2–5 kg/ha
|
· rozwiniętych 8–9 lub więcej liści (BBCH 18–19) · widoczny 1–3 kwiatostan – otwarte pierwsze kwiaty na 1-3 kwiatostanie (BBCH 51–63) · pierwszy owoc osiągnął typową wielkość na 1. gronie (BBCH 71) · pierwszy owoc osiągnął typową wielkość na 2.–3. gronie (BBCH 72–73) · pierwszy owoc osiągnął typową wielkość na 4.–5. gronie osiągnął (BBCH 74–76) 2–4 zabiegi co 10–14 dni
|
Papryka
|
2–5 kg/ha
|
· rozwiniętych 8–9 lub więcej liści na pędzie głównym (BBCH 18–19) · początek rozwoju owoców, 1.–3. owoc osiągnął typową wielkość i kształt (BBCH 71–73) · 4.–6. owoc osiągnął typową wielkość i kształt (BBCH 74–76)
|
Ogórek
|
2–5 kg/ha
|
· rozwinięty 6.–8. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 16–18) · na pędzie głównym widoczny zawiązek 6.–7. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 56–57) · po pierwszym zbiorze ogórków (BBCH 71)
|
Dynia
|
2–5 kg/ha
|
· rozwinięty 6.–8. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 16–18) · na pędzie głównym widoczny zawiązek 1.–2. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 51–52) · rozwój owoców (BBCH 71–77)
|
Cukinia
|
2–5 kg/ha
|
· rozwinięty 6.–8. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 16–18) · na pędzie głównym widoczny zawiązek 1.–2. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 51–52) · rozwój owoców (BBCH 71–77)
|
Kabaczek
|
2–5 kg/ha
|
· rozwinięty 6.–8. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 16–18) · na pędzie głównym widoczny zawiązek 1.–2. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 51–52) · rozwój owoców (BBCH 71–77)
|
Cebula
|
2–5 kg/ha
|
· wyraźnie widoczny 3.–5. liść · wzrost liści (3–4 tygodnie po wschodach / po posadzeniu rozsady) · początek formowania się główki cebuli · wzrost główki cebuli: 2–3 zabiegi co 5–21 dni
|
Czosnek
|
2–5 kg/ha
|
· wyraźnie widoczny 3.–5. liść · wzrost liści (3–4 tygodnie po wschodach) · początek formowania się główki czosnku · wzrost główki czosnku: 2–3 zabiegi co 5–21 dni
|
Por
|
2–5 kg/ha
|
· wyraźnie widoczny 3.–5. liść · wzrost liści (3–4 tygodnie po wschodach / po posadzeniu rozsady) · początek formowania się części przeznaczonej do zbioru · wzrost części przeznaczonej do zbioru: 2–3 zabiegi co 5–21 dni
|
Warzywa cebulowe - produkcja rozsady
|
podlewanie: roztwór 0,05–0,1% opryskiwanie: roztwór 0,25–0,3%
|
· wzrost liści: 1–2 zabiegi co 7–21 dni
|
Brokuł
|
2–5 kg/ha
|
· wzrost liści · początek rozwoju róży · róża osiąga ok. 50% typowej wielkości
|
Kalafior
|
2–5 kg/ha
|
· wzrost liści · początek rozwoju róży · róża osiąga ok. 50% typowej wielkości
|
Kapusta głowiasta biała
|
2–5 kg/ha
|
· wzrost liści 2 · początek formowania się główki · główka osiąga ok. 50% typowej wielkości · główka osiąga 70–80% typowej wielkości: 2 zabiegi co 7–14 dni
|
Kapusta głowiasta czerwona
|
2–5 kg/ha
|
· wzrost liści 2 · początek formowania się główki · główka osiąga ok. 50% typowej wielkości · główka osiąga 70–80% typowej wielkości: 2 zabiegi co 7–14 dni
|
Kapusta włoska
|
2–5 kg/ha
|
· wzrost liści · początek formowania się główki · główka osiąga ok. 50% typowej wielkości · główka osiąga 70–80% typowej wielkości: 2 zabiegi co 7–14 dni
|
Kapusta pekińska
|
2–5 kg/ha
|
· wzrost liści · początek formowania się główki · główka osiąga 70–80% typowej wielkości
|
Kapusta brukselska
|
2–5 kg/ha
|
· wzrost pędu głównego i liści · początek formowania się pąków bocznych (główek liściowych) · 70–80% główek uformowanych
|
Kalarepa
|
2–5 kg/ha
|
· wzrost liści · początek tworzenia zgrubienia · zgrubienie osiąga ok. 50% typowej wielkości
|
Rzodkiewka
|
2–5 kg/ha
|
· wzrost liści · początek tworzenia zgrubienia
|
Jarmuż
|
2–5 kg/ha
|
· wzrost pędu głównego i liści · intensywny wzrost masy liściowej · utworzone ok. 70–80% masy liściowej
|
Warzywa kapustne - produkcja rozsady
|
podlewanie roztwór 0,05–0,1% opryskiwanie roztwór 0,25–0,3%
|
· wzrost liści: 1–2 zabiegi co 7–21 dni
|
Marchew
|
2–5 kg/ha
|
· faza 5. liścia właściwego / korzeń zaczyna się poszerzać (BBCH 15/41) · korzeń osiąga ok. 20% typowej średnicy (BBCH 42) · korzeń osiąga 30–40% typowej średnicy (BBCH 43–44) · korzeń osiąga 50–70% typowej średnicy (BBCH 45–47) · korzeń osiąga ok. 80% typowej średnicy (BBCH 48)
|
Pietruszka
|
2–5 kg/ha
|
· faza 5. liścia właściwego / korzeń zaczyna się poszerzać (BBCH 15/41) · korzeń osiąga ok. 20% typowej średnicy (BBCH 42) · korzeń osiąga 30–40% typowej średnicy (BBCH 43–44) · korzeń osiąga 50–70% typowej średnicy (BBCH 45–47) · korzeń osiąga ok. 80% typowej średnicy (BBCH 48)
|
Pasternak
|
2–5 kg/ha
|
· faza 5. liścia właściwego / korzeń zaczyna się poszerzać (BBCH 15/41) · korzeń osiąga ok. 20% typowej średnicy (BBCH 42) · korzeń osiąga 30–40% typowej średnicy (BBCH 43–44) · korzeń osiąga 50–70% typowej średnicy (BBCH 45–47) · korzeń osiąga ok. 80% typowej średnicy (BBCH 48)
|
Seler
|
2–5 kg/ha
|
· faza 9 lub więcej liści / korzeń zaczyna się poszerzać (BBCH 19/41) · korzeń osiąga ok. 20% typowej średnicy (BBCH 42) · korzeń osiąga 30–40% typowej średnicy (BBCH 42–44) 2–5 kg/ha ◆ korzeń osiąga 50–60% typowej średnicy (BBCH 45–46) · korzeń osiąga 70–80% typowej średnicy (BBCH 47–48)
|
Burak ćwikłowy
|
2–5 kg/ha
|
· faza 2–4 liści właściwych /1–2 pary liści (BBCH 12–14) · faza 5 liści właściwych / początek zakrywania międzyrzędzi (BBCH 15/31) · początkowy rozwój korzenia spichrzowego, ø ›2 cm (BBCH 41–43) · korzeń osiąga 40–70% typowej średnicy (BBCH 44–47)
|
Trawniki
|
roztwór 0,25–0,3%
|
· w okresie od wiosny do jesieni zalecane 4–7 zabiegów co 7–14 dni
|
Szkółki roślin ozdobnych wieloletnich
|
podlewanie roztwór 0,05–0,1% opryskiwanie roztwór 0,25–0,3%
|
· w okresie letnio-jesiennym 2–4 zabiegi co 7–14 dni · w okresie przygotowania roślin do zimy 1–2 zabiegi co 7–14 dni dla zwiększenia zimotrwałości
|
Szkółki roślin sadowniczych
|
podlewanie roztwór 0,05–0,1% opryskiwanie roztwór 0,25–0,3%
|
· w okresie letnio-jesiennym 2–4 zabiegi co 7–14 dni · w okresie przygotowania roślin do zimy 1–2 zabiegi co 7–14 dni dla zwiększenia zimotrwałości
|
Szkółki roślin ozdobnych jednorocznych
|
podlewanie roztwór 0,05–0,1% opryskiwanie roztwór 0,25–0,3%
|
· od początkowych faz rozwojowych 1–3 zabiegi co 7–14 dni
|
Rośliny ozdobne
|
podlewanie roztwór 0,05–0,1% opryskiwanie roztwór 0,25–0,3%
|
· w okresie od wiosny do jesieni zalecane 3–5 zabiegi co 7–21 dni (w przypadku roślin kwitnących, w tej ogólnej liczbie zabiegów bardzo ważne są 1–2 zabiegi co 7–14 przed kwitnieniem i/lub na początku kwitnienia) · w przypadku roślin wieloletnich wykonać dodatkowo 1–2 zabiegi co 7–14 dni w okresie jesiennym w celu zwiększenia zimotrwałości roślin Zabiegi traktować jako optymalne w przypadku okresowych niedoborów wody, a także w przypadku niskiej temperatury.
|