Agrosimex
Fungicyd

EAN:5900644537717

PENKONA 100 EC 1L (penkonazol)

PENKONA 100 EC to środek grzybobójczy (fungicyd) w formie koncentratu do sporządzania emulsji wodnej, przeznaczony do stosowania nalistnego, zapobiegawczo i interwencyjnie w ochronie różnych roślin, takich jak jabłonie, grusze, winorośl i inne. Działa układowo, stosowany w polu, szklarni i pod osłonami. Zalecana temperatura stosowania wynosi powyżej 12°C. Środek zawiera penkonazol (związek z grupy triazoli) – 100 g w 1 litrze środka (10,15%). Stosowanie przy użyciu opryskiwaczy polowych, sadowniczych i ręcznych. Użytkownicy muszą spełniać przepisy dotyczące środków ochrony roślin i posiadać odpowiednie kwalifikacje.

  • Pojemność:

    1l

PENKONA 100 EC to środek grzybobójczy (fungicyd) w formie koncentratu do sporządzania emulsji wodnej, o działaniu układowym, stosowany nalistnie, zapobiegawczo i interwencyjnie w ochronie jabłoni, gruszy, winorośli, pigwy, porzeczki czarnej, porzeczki czerwonej, porzeczki białej, agrestu, uprawianej w polu, szklarni i pod osłonami truskawki, uprawianego w polu, szklarni i pod osłonami ogórka, uprawianych w szklarni: melona, cukinii, bakłażana, papryki i pomidora przed chorobami grzybowymi.

Środek przeznaczony do stosowania przy użyciu opryskiwaczy polowych, sadowniczych i ręcznych.

PENKONA temperatura stosowania: powyżej 12°C

Zawartość substancji czynnej: penkonazol (związek z grupy triazoli) – 100 g w 1 litrze środka (10,15%).

 

 

 

 

Uwaga! Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone na etykiecie i informacje dotyczące produktu.

Kupujący oświadcza, iż spełnia warunki wymienione w art. 25 ust.3 ptk 5 ustawy z dnia 8 marca 2013 r. o środkach ochrony roślin oraz posiada przeszkolenie w zakresie stosowania środków ochrony roślin w przypadku środków dla użytkowników profesjonalnych. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Należy zwrócić uwagę na szczegółowe wskazania dotyczące ryzyka. Należy stosować się do zasad bezpieczeństwa zawartych w etykiecie. Środki ochrony roślin mogą nabyć jedynie osoby pełnoletnie oraz osoby, które ukończyły szkolenie i posiadają kwalifikacje wymagane dla osób nabywających środki ochrony roślin (art. 28 ustawy o środkach ochrony roślin z dnia 8 marca 2013 r. ze zmianami). Środki ochrony roślin należy stosować w taki sposób, aby nie stwarzać zagrożenia dla zdrowia ludzi, zwierząt oraz dla środowiska. Kupującym środki ochrony roślin musi być osoba trzeźwa. Korzystając z oferty oświadczasz, że spełniasz wyżej wymienione warunki.

Uprawa

Zwalczanie Agrofagu

Jak stosować? Dawkowanie

Kiedy stosować?

jabłoń, grusza

mączniak prawdziwy

Maksymalna /zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 1,25 ml /100 m2 i na każdy metr wysokości korony.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 3.
Odstęp między zabiegami: co najmniej 10 dni.
Zalecana ilość wody: maksymalnie 5 litrów /100 m2 i na każdy metr wysokości korony.

środek stosować zapobiegawczo i interwencyjnie, po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, od początku fazy kwitnienia (BBCH 60)

winorośl

mączniak prawdziwy, czarna zgnilizna

Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 3,2 ml /100 m2
Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,8–3,2 ml /100 m2
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 4.
Odstęp między zabiegami: co najmniej 10 – 14 dni.
Zalecana ilość wody: 4-16 litrów /100 m2
Przy silnym wzroście liści lub znacznym nasileniu infekcji należy skrócić odstępy czasu pomiędzy 
opryskami, zachowując stężenie cieczy roboczej na poziomie 0,02%:
- dawka podstawowa na hektar - 0,08 l/ha w maksymalnie 400 l wody /ha
- do początku fazy kwitnienia (BBCH61) - 0,16 l/ha w maksymalnie 800 l wody /ha
- do początku fazy zawiązywania się owoców (BBCH71) - 0,24 l/ha w maksymalnie 1200 l wody /ha
- do środkowej fazy rozwoju owoców (BBCH75 - jagody wielkości grochu, grona zwisają)
- 0,32 l/ha w maksymalnie 1600 l wody /ha 
Nie przekraczać dawki maksymalnej na hektar. 

środek stosować zapobiegawczo i interwencyjnie, po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od fazy rozwoju 5 liścia do początku fazy dojrzewania jagód (jagody zaczynają się wybarwiać) (BBCH 15–81).

pigwa

mączniak prawdziwy

Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 5 ml /100 m2
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 3.
Odstęp między zabiegami: co najmniej 10 dni.
Zalecana ilość wody: 2-10 l/100 m2
.

środek stosować zapobiegawczo i interwencyjnie, po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, od początku fazy rozwoju owoców do końca fazy dojrzewania owoców (BBCH 71-89). Termin ostatniego zabiegu wyznacza okres karencji. 

porzeczka czarna, porzeczka czerwona, porzeczka biała, agrest

amerykański mączniak agrestu

Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 5 ml /100 m2
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2.
Odstęp między zabiegami: co najmniej 7 dni.
Zalecana ilość wody: 2-10 litrów /100 m2

środek stosować zapobiegawczo i interwencyjnie, po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, od początku fazy rozwoju kwiatostanu do końca fazy zamierania roślin porzeczki (BBCH 51-97). Termin ostatniego zabiegu wyznacza okres karencji.

truskawka (uprawa polowa)

mączniak prawdziwy

Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 5 ml /100 m2
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2.
Odstęp między zabiegami: co najmniej 10 dni.
Zalecana ilość wody: 2 - 20 litrów /100 m2

środek stosować zapobiegawczo i interwencyjnie, po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, od początku fazy tworzenia pędu rozłogowego na młodej roślinie do końca fazy zamierania roślin truskawki (BBCH 41-97). Termin ostatniego zabiegu wyznacza okres karencji.

truskawka (uprawa pod osłonami)

mączniak prawdziwy

Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 5 ml /100 m2
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2.
Odstęp między zabiegami: co najmniej 10 dni.
Zalecana ilość wody: 2 - 20 litrów /100 m2

środek stosować zapobiegawczo i interwencyjnie, po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, od fazy rozwiniętego trzeciego liścia do końca fazy dojrzewania owoców (BBCH 13-
89). Termin ostatniego zabiegu wyznacza okres karencji.

ogórek  (uprawa polowa)

mączniak prawdziwy

Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 5 ml /100 m2
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 3.
Odstęp między zabiegami: co najmniej 8 dni.
Zalecana ilość wody: 2 - 12 litrów /100 m2
.

środek stosować zapobiegawczo i interwencyjnie, po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, od początku fazy rozwoju kwiatostanów do końca fazy pełnej dojrzałości owoców (BBCH 51-89). Termin ostatniego zabiegu wyznacza okres karencji.

ogórek (uprawa od osłonami)

mączniak prawdziwy

Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 5 ml /100 m2
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2.
Odstęp między zabiegami: co najmniej 8 dni.
Zalecana ilość wody: 2 - 12 litrów /100 m2

środek stosować zapobiegawczo i interwencyjnie, po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, od fazy rozwiniętego trzeciego liścia właściwego na pędzie głównym do końca fazy pełnej dojrzałości owoców (BBCH 13-89).Termin ostatniego zabiegu wyznacza okres karencji.

melon

mączniak prawdziwy

Maksymalna /zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,5 l/ha.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2.
Odstęp między zabiegami: co najmniej 10 dni.
Zalecana ilość wody: 200-1200 l/ha.

środek stosować zapobiegawczo i interwencyjnie, po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, od fazy rozwiniętego trzeciego liścia właściwego na pędzie głównym do końca fazy pełnej dojrzałości owoców (BBCH 13-89).Termin ostatniego zabiegu wyznacza okres karencji.

cukinia

mączniak prawdziwy

Maksymalna /zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,5 l/ha.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2.
Odstęp między zabiegami: co najmniej 10 dni.
Zalecana ilość wody: 200-1200 l/ha.

środek stosować zapobiegawczo i interwencyjnie, po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, od fazy rozwiniętego trzeciego liścia właściwego na pędzie głównym do końca fazy pełnej dojrzałości owoców (BBCH 13-89).Termin ostatniego zabiegu wyznacza okres karencji

bakłażan

mączniak prawdziwy

Maksymalna /zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,5 l/ha.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 3.
Odstęp między zabiegami: co najmniej 10 dni.
Zalecana ilość wody: 200-1200 l/ha.

środek stosować zapobiegawczo i interwencyjnie, po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, od początku fazy rozwoju kwiatostanów do końca fazy pełnej dojrzałości owoców (BBCH 51-89).Termin ostatniego zabiegu wyznacza okres karencji

papryka

mączniak prawdziwy

Maksymalna /zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,5 l/ha.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2.
Odstęp między zabiegami: co najmniej 10 dni.
Zalecana ilość wody: 200-1200 l/ha

środek stosować zapobiegawczo i interwencyjnie, po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, od fazy rozwiniętego czwartego liścia właściwego na pędzie głównym do końca fazy pełnej dojrzałości owoców (BBCH 14-89).Termin ostatniego zabiegu wyznacza okres karencji.

pomidor

mączniak prawdziwy

Maksymalna /zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,5 l/ha.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2.
Odstęp między zabiegami: co najmniej 8 dni.
Zalecana ilość wody: 200-1200 l/ha.

środek stosować zapobiegawczo i interwencyjnie, po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, od fazy rozwiniętego czwartego liścia właściwego na pędzie głównym do końca fazy pełnej dojrzałości owoców (BBCH 14-89).Termin ostatniego zabiegu wyznacza okres karencji.