Biosimex

EAN:5900644532545

Pantoea Care Biosimex - nawozowy produkt mikrobiologiczny

Pantoea Care to nawozowy produkt mikrobiologiczny poprawiający zdrowotność upraw ogrodniczych. Zawiera wysoką koncentrację unikalnych szczepów bakterii Pantoea Agglomerans T16/8 i Pantoea Allii T14/15, które tworzą naturalną barierę ograniczającą szkodliwość patogenów, wytwarzają aktywne metabolity poprawiające odporność roślin i wpływają na lepszy rozwój, plonowanie oraz trwałość pozbiorczą owoców. Produkt pozwala na redukcję chemicznych zabiegów ochrony roślin i jest bezpieczny dla środowiska, bez okresu karencji i prewencji oraz ryzyka pojawienia się odporności patogenów. Stosowany w rolnictwie konwencjonalnym i ekologicznym, działa wielokierunkowo poprzez antybiozę, konkurencję, biostymulację oraz zwiększenie trwałości pozbiorczej. Zaleca się stosowanie w formie oprysku nalistnego, unikając pełnego nasłonecznienia oraz nie łącząc z preparatami na bazie miedzi i srebra.
  • Waga:

    500 g

Pantoea Care - Siła nauki dla lepszej zdrowotności

Poznaj korzyści ze stosowania produktu Pantoea Care

  • brak okresu karencji i prewencji

  • brak pozostałości środków ochrony rośli 

  • brak ryzyka pojawienia się odporności patogenów na działanie preparatów

  • wielokierunkowy mechanizm działania

  • możliwość stosowania w rolnictwie konwencjonalnym oraz ekologicznym

  • produkt opracowany przez polskich naukowców jest całkowicie przystosowany do warunków naszego kraju

image
Pantoea Care

Nawozowy produkt mikrobiologiczny Pantoea Care zawiera w swoim składzie wysoką koncentrację unikalnych szczepów bakterii z rodzaju Pantoea:

  • Pantoea agglomerans T16/8,

  • Pantoea allii T14/15.

Bakterie te cechuje zdolność do szybkiej kolonizacji nadziemnych części roślin, tworząc naturalną barierę ograniczającą szkodliwość patogenów.

Jakie są mechanizmy działania produktu Pantoea Care?

1

Antybioza – szczepy bakterii Pantoea są zdolne do syntezy metabolitów o działaniu antybiotycznym takich, jak fenazyna. Produkują enzymy, które zdolne są do rozkładu ścian komórkowych.

1

Konkurencja – bakterie zajmują przestrzeń oraz syntetyzują związki wiążące żelazo, ograniczając możliwość rozwoju patogenów. Ponadto bakterie syntezują laktony homoserynowe – substancje, dzięki którym komórki bakteryjne porozumiewają się i aktywniej zasiedlają tkanki roślinne.

1

Biostymulacja – szczepy z rodzaju Pantoea posiadają geny kodujące substancje fitohormonalne, dzięki czemu mają zdolność do biostymulacji, a więc korzystnie wpływają na wzrost i plonowanie roślin.

1

Trwałość pozbiorcza - po zastosowaniu produktu Pantoea Care, owoce i warzywa zyskują wydłużoną trwałość pozbiorczą, co poprawia ich właściwości przechowalnicze.

Badania przeprowadzone w Instytucie Ogrodnictwa – Państwowym Instytucie Badawczym w Skierniewicach wykazały iż zawarte w produkcie Pantoea Care bakterie ograniczają presje chorób takich jak:

Grzyby z rodzaju Colletotrichum sp.

Grzyby z rodzaju Colletotrichum sp.  to sprawcy antraknozy w uprawie m.in. borówki i truskawki. Antraknoza to groźna choroba, której objawów możemy szukać w postaci brunatnych nekroz różnej wielkości o zdeformowanej powierzchni. Widoczne są one  na liściach, łodygach oraz owocach. Dodatkowo na owocach i pędach często pojawiają się rany, a na liściach drobne plamistości, które prowadzą do przedwczesnego opadania. W efekcie rośliny zamierają, co powoduje spadek plonu.

W uprawie jabłoni grzyby z rodzaju Colletotrichum to gorzkiej zgnilizny jabłek, która obniża jakość handlową owoców.

Badania przeprowadzone przez IO w Skierniewicach wykazały, że produkt Pantoea Care ogranicza choroby spowodowane przez grzyby Colletotrichum sp. w uprawie borówki, truskawki czy jabłonie (choroba przechowalnicza).

image
Alternarioza naci marchwi

Alternarioza naci marchwi

Alternarioza naci marchwi to choroba, której sprawcą jest patogen Alternaria dauci. Jej objawów możemy szukać na liściach (zwykle najstarszych) lub ogonkach liściowych w postaci drobnych, brązowo-czarnych plam, które z czasem zlewają się ze sobą. W efekcie dochodzi do zahamowania fotosyntezy, a liście obumierają, co pogarsza jakość plonu i utrudnia zbiór korzeni.

Badania przeprowadzone przez IO w Skierniewicach wykazały wysoką skuteczność produktu Pantoea Care w ograniczaniu alternariozy naci marchwi.

Skuteczność % w zwalczaniu alternariozy naci marchwi

Agrosimex

Lokalizacja i rok doświadczenia: Skierniewice, 2019

Marchew odmiana Perfekcja

Brunatna zgnilizna drzew pestkowych

Paciornica pestkowcowa (Monilinia laxa) oraz paciornica owocowa (Monilinia fructigena) to sprawcy groźnej choroby brunatnej zgnilizny drzew pestkowych. Patogeny mogą porażać drzewa czereśni i wiśni, śliwy, rzadziej brzoskwinie i morele. Najwcześniej choroba ta pojawia się na wiśniach powodując zasychanie i brązowienie kwiatów, a następnie krótkopędów i liści. W pozostałych uprawach objawów choroby można szukać dopiero na owocach pod postacią gnilnych, brunatnych plam, które z czasem pokrywają się szarawymi brodawkami. Takie owoce są zdeformowane, a następnie zasychają w postaci ciemnobrunatnych mumii.

Badania przeprowadzone przez IO w Skierniewicach potwierdziły skuteczność preparatu Pantoea Care w ograniczaniu brunatnej zgnilizny drzew pestkowych w uprawie wiśni

image

Skuteczność % w ograniczaniu brunatnej zgnilizny drzew pestkowych (Monilinia laxa) na kwiatach i pędach wiśni odm. Łutówka.

Agrosimex

Lokalizacja i rok doświadczenia: Józefatów, 2021

Wiśnia odmiana Łutówka

image

Czerń krzyżowych

Grzyby z rodzaju Alternaria sp. to sprawcy groźnej choroby warzyw kapustnych tj. kapusta, kalafior czy brokuł. Objawia się ona w postaci owalnych, szarobrunatnych plam na liściach roślin. W obrębie plam widoczne są koncentrycznie ułożone jasne i ciemne strefy. Wokół plam widoczna jest żółtawa obwódka. Z czasem plamy zlewają się, a dolne liście zasychają i obumierają, a plamy wykruszają się i powstają dziury.  

Badania przeprowadzone przez IO w Skierniewicach potwierdziły skuteczność produktu Pantoea Care w ograniczaniu czerni krzyżowych w uprawie kapusty głowiastej.

Porównanie skuteczności ograniczania czerni krzyżowej (Alternaria spp.) na kapuście białej głowiastej (%).

Agrosimex

Lokalizacja i rok doświadczenia: Skierniewice, 2020

Kapusta biała głowiasta odmiana Jaguar F1

Mączniak rzekomy baldaszkowatych

Sprawcą tej choroby jest grzyb Erysiphe heraclei. Objawów możemy szukać na ogonkach liściowych i najmłodszych liściach – w postaci pojedynczych, białych plam mączystego nalotu z drobnymi, czarnymi zarodnikami grzyba. Z czasem plamy te rozszerzają się,  a porażone liście żółkną i zamierają. W wyniku choroby dochodzi do zahamowania wzrostu rośliny, co powoduje obniżkę plonu.

Badania przeprowadzone przez IO w Skierniewicach potwierdziły skuteczność produktu Pantoea Care w ograniczaniu mączniaka rzekomego w uprawie marchwi.

image

Skuteczność % w zwalczaniu mączniaka prawdziwego naci marchwi

Agrosimex

Lokalizacja i rok doświadczenia: Skierniewice, 2019

Marchew odmiana Perfekcja

image

Szara pleśń

Sprawcą tej choroby jest wszędobylski grzyb Botrytis cinerea. Choroba na owocach objawia się w postaci szarego, puszystego, pylącego nalotu, zaś na łodygach jako brunatne plamy. W wyniku porażenia przez szarą pleśń

pąki kwiatowe brunatnieją i zamierają, zaś owoce gniją. Choroba ta może pojawić się również podczas przechowywania.

Badania przeprowadzone przez IO w Skierniewicach potwierdziły skuteczność produktu Pantoea Care w ograniczaniu szarej pleśni w uprawie borówki, winorośli, maliny, truskawki oraz marchwi, a także podczas przechowywania jabłek.

Skuteczność % w ograniczaniu szarej pleśni (Botrytis cinerea) na winorośli

Agrosimex

Lokalizacja i rok doświadczenia: Skierniewice, 2022

Winorośl odmiana Solaris

Zaraza ogniowa 

Jest to jedna z najgroźniejszych chorób drzew owocowych. Jej sprawcami są bakterie Erwinia amylovora. Porażone kwiaty, liście, owoce oraz pędy brunatnieją i zamierają, a roślina wygląda jakby była spalona.

Badania przeprowadzone przez IO w Skierniewicach potwierdziły skuteczność produktu Pantoea Care w ograniczaniu zarazy ogniowej w uprawie gruszy i jabłoni.

image

Porównanie skuteczności ograniczania zarazy ogniowej (E. amylovora) na zawiązkach owoców gruszy (%) – ocena po 7 dniach od zabiegu.

Agrosimex

Lokalizacja i rok doświadczenia: Skierniewice, 2020

image

Zgnilizna twardzikowa

Grzyb Sclerotinia sclerotiorum to sprawca zgnilizny twardzikowej. Choroba ta w uprawie warzyw korzeniowych widoczna jest szczególnie pod koniec okresu wegetacji lub w trakcie przechowywania. Na liściach oraz przy nasadzie ogonków liściowych widoczne są ciemnobrązowe, wodniste plamy. Porażone liście żółkną i gniją. Natomiast na korzeniach pojawia się  obfity, biały nalot grzybni z czarnymi zarodnikami.

Badania przeprowadzone przez IO w Skierniewicach potwierdziły skuteczność produktu Pantoea Care w ograniczaniu zgnilizny twardzikowej w marchwi i selera korzeniowego.

Jak stosować produkt Pantoea Care?

Zalecenia dotyczące stosowania:

  • Produkt przeznaczony jest do stosowania w formie oprysku nalistnego – zabieg drobno – lub średniokroplisty.

  • Zastosować wodę niechlorowaną.

  • Produkt wykazuje najwyższą skuteczność w przedziale pH 6,2 – 7,2.

  • Należy unikać zabiegów w pełnym nasłonecznieniu, zabiegi powinny być wykonywane rano lub wieczorem.

  • Nie należy łączyć produktu z preparatami na bazie miedzi i srebra.

  • Przed zastosowaniem produktu należy dokładnie umyć opryskiwacz (zanieczyszczenia po chemicznych środkach ochrony oraz nawozach mogą powodować dezaktywację roztworu).

image
image
Dawkowanie

  • Dawka jednorazowa produktu: 0,5 kg/ha

  • Zalecana ilość cieczy roboczej: 400 – 750 L/ha

  • Rekomendowana liczba zabiegów: 2 – 6

  • Optymalny odstęp czasowy między aplikacjami mieści się w zakresie od 7 do 14 dni

  • Okres karencji i prewencji: nie dotyczy

Poznaj korzyści, jakie płyną ze stosowania produktu Pantoea Care

Agrosimex
image

Bakterie zawarte w produkcie pochodzą ze środowiska naturalnego i zostały wyizolowane na ternie Polski przez zespół naukowców Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytutu Badawczego w Skierniewicach w ramach projektu BioSafeFood. Celem tego projektu było opracowanie nowoczesnej technologii wspierającej zdrowotność upraw, przy wykorzystaniu unikalnych właściwości mikroorganizmów

Agrosimex

Uprawa

Sposób stosowania

Dawka

Termin stosowania

Warzywa korzeniowe

Nalistnie

0,5 kg/ha

Zalecana liczba 2-4 zabiegi przed rozpoczęciem oraz podczas trwania presji organizmów chorobotwórczych

Warzywa kapustne liściaste

Nalistnie

0,5 kg/ha

 

Zalecana liczba 2-4 zabiegi przed rozpoczęciem oraz podczas trwania presji organizmów chorobotwórczych. Warzywa wytwarzające naturalną warstwę woskową – zalecane dodanie adiuwantu.

Rośliny jagodowe

Nalistnie

0,5 kg/ha

 

Zalecana liczba 3-6 zabiegów od momentu pojawienia się pierwszych pąków kwiatowych (BBCH 57) do końca zbiorów (BBCH 85).

Drzewa pestkowe i ziarnkowe

Nalistnie

0,5 kg/ha

Zalecana liczba 2-5 zabiegów przed rozpoczęciem oraz podczas trwania presji organizmów chorobotwórczych.