Uprawa
|
Jak stosować? Dawkowanie
|
Kiedy stosować?
|
Pszenica ozima
|
1,5 kg/ha
|
· Jesień: faza 3.–6. liścia 1,5 kg/ha · Wiosna: krzewienie
|
Pszenica jara
|
1,5 kg/ha
|
· Rozwój liści – krzewienie
|
Pszenżyto ozime
|
1,5 kg/ha
|
· Jesień: faza 3.–6. liścia
· Wiosna: kontynuacja krzewienia
|
Pszenżyto jare
|
1,5 kg/ha
|
· Rozwój liści – krzewienie
|
Jęczmień paszowy ozimy
|
1,5 kg/ha
|
· Jesień: rozwój liści – do początku krzewienia
· Wiosna: początek wzrostu źdźbła
|
Jęczmień paszowy jary
|
1,5 kg/ha
|
· rozwój liści – do początku wzrostu źdźbła
|
Jęczmień browarny ozimy
|
1,5 kg/ha
|
· Jesień: rozwój liści – do początku krzewienia
· Wiosna: początek wzrostu źdźbła
|
Jęczmień browarny jary
|
1,5 kg/ha
|
· rozwój liści – do początku wzrostu źdźbła
|
Rzepak ozimy
|
1,5 kg/ha
|
· Jesień faza 4.–8. liścia
· początek wzrostu pędu głównego
|
Rzepak jary
|
1,5 kg/ha
|
· rozwój liści – do początku wzrostu pędu głównego
|
Słonecznik
|
1,5 kg/ha
|
· faza 4.–6. liścia (BBCH 14–16)
· wzrost pędu – początek rozwoju pąków (BBCH 30–53)
|
Len
|
1,5 kg/ha
|
· faza 2.–4. liścia (BBCH 12–14)
· wzrost pędu głównego – widoczne pierwsze pąki kwiatowe (BBCH 30–53)
|
Kukurydza
|
1,5 kg/ha
|
· faza 2.–6. liścia (optymalny termin zabiegu to 4 liście)
· faza 7.–8. liścia
|
Burak cukrowy
|
1,5 kg/ha
|
· początek rozwoju liści
· początek zakrywania międzyrzędzi
· początek rozwoju korzenia spichrzowego
|
Ziemniak zbierany w fazie pełnej dojrzałości
|
1,5 kg/ha
|
· początek wzrostu pędów i liści (wysokość roślin ok. 10 cm)
· wzrost pędów i liści (wysokość roślin ˃15 cm)
· początek zawiązywania bulw
|
Soja
|
1–1,5 kg/ha
|
· początek wzrostu pędów · początek rozwoju pąków kwiatowych
|
Groch
|
1–1,5 kg/ha
|
· początek wzrostu pędów · początek rozwoju pąków kwiatowych
|
Fasola
|
1–1,5 kg/ha
|
· początek wzrostu pędów · początek rozwoju pąków kwiatowych
|
Bób
|
1–1,5 kg/ha
|
· początek wzrostu pędów · początek rozwoju pąków kwiatowych
|
Bobik
|
1–1,5 kg/ha
|
· początek wzrostu pędów · początek rozwoju pąków kwiatowych
|
Łubin
|
1–1,5 kg/ha
|
· początek wzrostu pędów · początek rozwoju pąków kwiatowych
|
Jabłoń – sady bez fertygacji – owocujący sad
|
1,5 kg/ha
|
· początek kwitnienia
· koniec kwitnienia: większość płatków opadła
· początek rozwoju owoców
· owoc osiąga 30–50% typowej wielkości. Zabieg traktować jako optymalny w przypadku uprawy na glebach zasobnych w wapń.
|
Jabłoń – sady fertygowane – owocujący sad
|
1,5 kg/ha
|
· początek kwitnienia
· koniec kwitnienia: większość płatków opadła
|
Grusza – sady bez fertygacji – owocujący sad
|
1,5 kg/ha
|
· początek kwitnienia
· koniec kwitnienia: większość płatków opadła
· początek rozwoju owoców
· owoc osiąga 30–50% typowej wielkości. Zabieg traktować jako optymalny w przypadku uprawy na glebach zasobnych w wapń.
|
Czereśnia – sady bez fertygacji – owocujący sad
|
1,5 kg/ha
|
· początek kwitnienia
· koniec kwitnienia / początek rozwoju liści
· owoc osiąga ok. połowę typowej wielkości
|
Czereśnia – sady fertygowane – owocujący sad
|
1,5 kg/ha
|
· początek kwitnienia
· koniec kwitnienia / początek rozwoju liści
|
Wiśnia – sady bez fertygacji – owocujący sad
|
1,5 kg/ha
|
· początek kwitnienia
· koniec kwitnienia / początek rozwoju liści
· owoc osiąga ok. połowę typowej wielkości
|
Brzoskwinia – sady bez fertygacji – owocujący sad
|
1,5 kg/ha
|
· początek kwitnienia
· koniec kwitnienia / początek rozwoju liści
· owoc osiąga ok. 30% typowej wielkości
|
Nektaryna – sady bez fertygacji – owocujący sad
|
1,5 kg/ha
|
· początek kwitnienia
· koniec kwitnienia / początek rozwoju liści
· owoc osiąga ok. 30% typowej wielkości
|
Morela – sady bez fertygacji – owocujący sad
|
1,5 kg/ha
|
· początek kwitnienia
· koniec kwitnienia / początek rozwoju liści
· owoc osiąga ok. 30% typowej wielkości
|
Śliwa – sady bez fertygacji – owocujący sad
|
1,5 kg/ha
|
· początek kwitnienia
· koniec kwitnienia / początek rozwoju liści
· owoc osiąga ok. 30% typowej wielkości
|
Agrest
|
1,5 kg/ha
|
· po ruszeniu wegetacji, w okresie rozwoju liści i owoców, 1–2 zabiegi co 14–21 dni
|
Malina – plantacje bez fertygacji – malina jesienna – odmiany owocujące na pędach jednorocznych
|
1,5 kg/ha
|
· pędy osiągają ok. 1/2 docelowej długości
· początek rozwoju pierwszych kwiatostanów
· początek rozwoju pierwszych owoców
|
Malina – plantacje bez fertygacji – malina letnia – odmiany owocujące na pędach dwuletnich
|
1,5 kg/ha
|
· rozwój liści i pędów
· początek rozwoju kwiatostanów
· początek rozwoju owoców
|
Porzeczka
|
1,5 kg/ha
|
· rozwój liści i pędów (BBCH 15–39)
· zamknięte pąki kwiatowe – końce liści poza łuskami kwiatowymi (BBCH 51–54)
· początek rozwoju owoców (BBCH 71–73)
|
Winorośl
|
1,5 kg/ha
|
· rozwój kwiatostanów
· koniec kwitnienia
· rozwój owoców – do fazy jagód wielkości grochu
|
Truskawka – plantacje bez fertygacji – odmiany owocujące latem, plantacje w pełni owocujące
|
1,5 kg/ha
|
· biały pąk
· początek rozwoju pierwszych owoców
|
Truskawka – plantacje fertygowane – odmiany owocujące latem, plantacje założone latem z sadzonek zielonych doniczkowanych – Uprawa w gruncie
|
1–1,5 kg/ha
|
· początek rozwoju kwiatostanów
· początek kwitnienia
|
Truskawka – plantacje fertygowane – odmiany owocujące latem, plantacje założone wiosną z sadzonek frigo – uprawa w gruncie
|
1–1,5 kg/ha
|
· początek rozwoju owoców
· początek kwitnienia
|
Truskawka – plantacje fertygowane – odmiany powtarzające, plantacje założone wiosną z sadzonek frigo. Uprawy w gruncie lub podłożach.
|
1–1,5 kg/ha
|
· rozwój liści
· dalszy rozwój liści i początek rozwoju pierwszych kwiatostanów
· początek kwitnienia
|
Pomidor
|
1–1,5 kg/ha
|
· rozwój liści (BBCH 15–19)
· widoczny 1.–3. kwiatostan (BBCH 51–53)
· pierwszy owoc osiągnął typową wielkość na 1. gronie (BBCH 71)
· pierwszy owoc osiągnął typową wielkość na 2.–3. gronie (BBCH 72–73)
|
Papryka
|
1–1,5 kg/ha
|
· rozwój liści i pędów bocznych (BBCH 15–29)
· początek kwitnienia (BBCH 59–61)
· rozwój owoców, 1.–3. owoc osiągnął typową wielkość i kształt (BBCH 71–73)
· rozwój owoców, 4.–7. owoc osiągnął typową wielkość i kształt (BBCH 74–77)
|
Oberżyna
|
1–1,5 kg/ha
|
· rozwój liści i pędów bocznych (BBCH 15–29)
· początek kwitnienia (BBCH 59–61)
· rozwój owoców, 1.–3. owoc osiągnął typową wielkość i kształt (BBCH 71–73)
· rozwój owoców, 4.–7. owoc osiągnął typową wielkość i kształt (BBCH 74–77)
|
Ogórek
|
1–1,5 kg/ha
|
· rozwój liści i pędów bocznych (BBCH 13–29)
· na pędzie głównym widoczny zawiązek 1.–2. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 51–52)
· na pędzie głównym widoczny zawiązek 6.–7. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 56–57)
|
Dynia
|
1–1,5 kg/ha
|
· rozwój liści i pędów bocznych (BBCH 13–29)
· na pędzie głównym widoczny zawiązek 1.–2. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 51–52)
· na pędzie głównym widoczny zawiązek 6.–7. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 56–57)
|
Kabaczek
|
1–1,5 kg/ha
|
· rozwój liści i pędów bocznych (BBCH 13–29)
· na pędzie głównym widoczny zawiązek 1.–2. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 51–52)
· na pędzie głównym widoczny zawiązek 6.–7. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 56–57)
|
Cebula
|
1–1,5 kg/ha
|
· wyraźnie widoczny 3.–5. liść
· początek formowania się główki cebuli
|
Czosnek
|
1–1,5 kg/ha
|
· wyraźnie widoczny 3.–5. liść
· początek formowania się główki czosnku
|
Por
|
1–1,5 kg/ha
|
· wyraźnie widoczny 3.–5. liść
· początek formowania się części przeznaczonej do zbioru
|
Brokuł
|
1–1,5 kg/ha
|
· wzrost liści
· początek rozwoju róży
|
Kalafior
|
1–1,5 kg/ha
|
· wzrost liści
· początek rozwoju róży
|
Kapusta głowiasta biała
|
1–1,5 kg/ha
|
· wzrost liści
· początek formowania się główki
· główka osiąga ok. 50% typowej wielkości
|
Kapusta głowiasta czerwona
|
1–1,5 kg/ha
|
· wzrost liści
· początek formowania się główki
· główka osiąga ok. 50% typowej wielkości
|
Kapusta włoska
|
1–1,5 kg/ha
|
· wzrost liści
· początek formowania się główki
· główka osiąga ok. 50% typowej wielkości
|
Kapusta pekińska
|
1–1,5 kg/ha
|
· wzrost liści
· początek formowania się główki
· główka osiąga ok. 50% typowej wielkości
|
Kapusta brukselska
|
1–1,5 kg/ha
|
· wzrost pędu głównego i liści
· początek formowania się pąków bocznych (główek liściowych)
· ok. 50% główek uformowanych
|
Kalarepa
|
1–1,5 kg/ha
|
· wzrost liści
· początek tworzenia zgrubienia
· zgrubienie osiąga ok. 50% typowej wielkości
|
Rzodkiewka
|
1–1,5 kg/ha
|
· wzrost liści
· początek tworzenia zgrubienia
|
Jarmuż
|
1–1,5 kg/ha
|
· wzrost pędu głównego i liści
· intensywny wzrost masy liściowej
|
Marchew
|
1–1,5 kg/ha
|
· faza 5. liścia właściwego / korzeń zaczyna się poszerzać – korzeń osiąga 30% typowej średnicy (BBCH 15/41–43)
· korzeń osiąga 40–50% typowej średnicy (BBCH 44–45)
· korzeń osiąga ok. 60% typowej średnicy (BBCH 46)
|
Pietruszka
|
1–1,5 kg/ha
|
· faza 5. liścia właściwego / korzeń zaczyna się poszerzać – korzeń osiąga 30% typowej średnicy (BBCH 15/41–43)
· korzeń osiąga 40–50% typowej średnicy (BBCH 44–45)
· korzeń osiąga ok. 60% typowej średnicy (BBCH 46)
|
Pasternak
|
1–1,5 kg/ha
|
· faza 5. liścia właściwego / korzeń zaczyna się poszerzać – korzeń osiąga 30% typowej średnicy (BBCH 15/41–43)
· korzeń osiąga 40–50% typowej średnicy (BBCH 44–45)
· korzeń osiąga ok. 60% typowej średnicy (BBCH 46)
|
Seler
|
1–1,5 kg/ha
|
· faza 9 lub więcej liści / korzeń zaczyna się poszerzać – korzeń osiąga 30% typowej średnicy (BBCH 19/41–43)
· korzeń osiąga ok. 40% typowej średnicy (BBCH 44)
· korzeń osiąga 50–70% typowej średnicy (BBCH 45–47)
|
Burak ćwikłowy
|
1–1,5 kg/ha
|
· początkowy rozwój korzenia spichrzowego, ø ›2 cm (BBCH 41–43)
· korzeń osiąga ok. 50% typowej średnicy (BBCH 45)
|