Nitrabor otoczkowana, granulowana saletra wapniowa z borem. Do stosowania posypowego. NITRABOR z grupy YaraLiva jest granulowaną saletrą wapniową z dodatkiem boru do stosowania posypowego podczas wegetacji w uprawach sadowniczych oraz uprawach warzyw polowych. Zawartość saletrzanej formy azotu, wysoka zawartość aktywnych form wapnia oraz boru powoduje, że YaraLiva NITRABOR jest jednym z najskuteczniejszych nawozów posypowych w uprawach polowych.
Nitrabor Skład:
Nitrabor Bezpieczeństwo stosowania:
dzięki obecności saletrzanej formy azotu oraz aktywnych form wapnia, NITRABOR stwarza przyjazne środowisko dla pobierania składników pokarmowych, zmniejsza zakwaszenie w strefie przykorzeniowej, ogranicza warunki do rozwoju chorób związanych z niskim pH (m.in. kiłą kapusty).
Nitrabor Wpływ na wielkość plonu :
wysoka zawartość azotu (N), w saletrzanej formie, pozwala szybko uzupełnić ten plonotwórczy składnik pokarmowy w fazach intensywnego wzrostu; wysoka zawartość jednego z najważniejszych mikroelementów boru (B) zwiększa intensywność podziałów komórkowych oraz wzrost młodych części rośliny;
Nitrabor Wpływ na jakość plonu :
wysoka zawartość wapnia (Ca) oraz boru (B) wpływa na poprawę wyglądu warzyw i owoców, poprawę ich jędrności, właściwości smakowych, zwiększa odporność na niekorzystne warunki środowiska oraz odporność roślin na porażenia patogenami, zwiększa trwałość pozbiorczą warzyw i owoców oraz zmniejsza ich podatność na uszkodzenia podczas transportu.
Uprawa |
faza rozwojowa roślin; termin stosowania; dawka jednorazowa |
uwagi |
Jabłoń |
po kwitnieniu; początek fazy wzrostu zawiązków owoców; 200-250 kg/ha |
Rozsypać równomiernie w pasy herbicydowe. |
początek zbiorów; po zbiorach (odmiany wczesne); 150 kg/ha |
Zabieg uzupełniający azot oraz bor w roślinie pod kątem następnego sezonu wegetacyjnego. |
|
Grusza |
Przed zbiorem; 150 kg/ha |
Rozsypać równomiernie w pasy herbicydowe. Zabieg uzupełniający azot oraz bor w roślinie pod kątem następnego sezonu wegetacyjnego. |
Wiśnia, śliwa, czereśnia, brzoskwinia, morela |
pełnia kwitnienia; 150-200 kg/ha |
Rozsypać równomiernie w pasy herbicydowe. Stosowanie po zbiorach uzupełnia azot i bor w roślinie pod kątem następnego sezonu wegetacyjnego. |
wzrost zawiązków owoców; 100-200 kg/ha |
||
po zbiorach; 150 kg/ha |
||
Malina letnia, malina jesienna |
Początek kwitnienia; 250 kg/ha |
Stosować w rzędy |
Koniec maja; 200 kg/ha |
||
Porzeczka |
Koniec kwitnienia; 250 kg/ha |
Stosować w rzędy |
Po zbiorach; 150 kg/ha |
||
Jagoda kamczacka |
Do 2 tygodni po zbiorach; Do 150 kg/ha |
|
Truskawka |
Początek kwitnienia; Do 150 kg/ha |
Jednorazowo, na początku kwitnienia. |
Kapusta głowiasta, kalafior, brokuł, kapusta brukselska |
2-3 tygodnie po wysadzeniu; 150-250 kg/ha |
Wielkość i liczba dawek w zależności od strategii nawożenia azotem oraz przeznaczenia plonu. Niższe dawki dla warzyw o krótszym okresie wegetacji z przeznaczeniem na świeży rynek. Wyższe – z przeznaczeniem dla przemysłu. |
4-5 tygodni po wysadzeniu; 150-250 kg/ha |
||
6-7 tygodni po wysadzeniu; 150-250 kg/ha |
||
Kapusta pekińska |
3 i 5 tygodni po wysadzeniu; 150-200 kg/ha |
|
Cebula |
Od 2-3 tygodni po wschodach do II dekady czerwca; 150-200 kg/ha |
Liczba dawek w zależności od strategii nawożenia azotem, warunków glebowych i zakładanej wielkości plonu: od 2-3. |
Pomidor polowy |
2 oraz 4 tygodnie po wysadzeniu rozsady; 150-200 kg/ha |
|
Ogórek polowy |
Faza 3-4 liści właściwych; 150 kg/ha |
|
Marchew, pietruszka |
Faza 4-6 liści właściwych; 150-250 kg/ha |
|
Seler |
4-5 tygodni po wysadzeniu; 150-200 kg/ha |
|
Burak ćwikłowy |
2 tygodnie po wschodach oraz 4 tygodnie później; 150-200 kg/ha |
|
Nitrabor otoczkowana, granulowana saletra wapniowa z borem. Do stosowania posypowego. NITRABOR z grupy YaraLiva jest granulowaną saletrą wapniową z dodatkiem boru do stosowania posypowego podczas wegetacji w uprawach sadowniczych oraz uprawach warzyw polowych. Zawartość saletrzanej formy azotu, wysoka zawartość aktywnych form wapnia oraz boru powoduje, że YaraLiva NITRABOR jest jednym z najskuteczniejszych nawozów posypowych w uprawach polowych.
Nitrabor Skład:
Nitrabor Bezpieczeństwo stosowania:
dzięki obecności saletrzanej formy azotu oraz aktywnych form wapnia, NITRABOR stwarza przyjazne środowisko dla pobierania składników pokarmowych, zmniejsza zakwaszenie w strefie przykorzeniowej, ogranicza warunki do rozwoju chorób związanych z niskim pH (m.in. kiłą kapusty).
Nitrabor Wpływ na wielkość plonu :
wysoka zawartość azotu (N), w saletrzanej formie, pozwala szybko uzupełnić ten plonotwórczy składnik pokarmowy w fazach intensywnego wzrostu; wysoka zawartość jednego z najważniejszych mikroelementów boru (B) zwiększa intensywność podziałów komórkowych oraz wzrost młodych części rośliny;
Nitrabor Wpływ na jakość plonu :
wysoka zawartość wapnia (Ca) oraz boru (B) wpływa na poprawę wyglądu warzyw i owoców, poprawę ich jędrności, właściwości smakowych, zwiększa odporność na niekorzystne warunki środowiska oraz odporność roślin na porażenia patogenami, zwiększa trwałość pozbiorczą warzyw i owoców oraz zmniejsza ich podatność na uszkodzenia podczas transportu.
Uprawa |
faza rozwojowa roślin; termin stosowania; dawka jednorazowa |
uwagi |
Jabłoń |
po kwitnieniu; początek fazy wzrostu zawiązków owoców; 200-250 kg/ha |
Rozsypać równomiernie w pasy herbicydowe. |
początek zbiorów; po zbiorach (odmiany wczesne); 150 kg/ha |
Zabieg uzupełniający azot oraz bor w roślinie pod kątem następnego sezonu wegetacyjnego. |
|
Grusza |
Przed zbiorem; 150 kg/ha |
Rozsypać równomiernie w pasy herbicydowe. Zabieg uzupełniający azot oraz bor w roślinie pod kątem następnego sezonu wegetacyjnego. |
Wiśnia, śliwa, czereśnia, brzoskwinia, morela |
pełnia kwitnienia; 150-200 kg/ha |
Rozsypać równomiernie w pasy herbicydowe. Stosowanie po zbiorach uzupełnia azot i bor w roślinie pod kątem następnego sezonu wegetacyjnego. |
wzrost zawiązków owoców; 100-200 kg/ha |
||
po zbiorach; 150 kg/ha |
||
Malina letnia, malina jesienna |
Początek kwitnienia; 250 kg/ha |
Stosować w rzędy |
Koniec maja; 200 kg/ha |
||
Porzeczka |
Koniec kwitnienia; 250 kg/ha |
Stosować w rzędy |
Po zbiorach; 150 kg/ha |
||
Jagoda kamczacka |
Do 2 tygodni po zbiorach; Do 150 kg/ha |
|
Truskawka |
Początek kwitnienia; Do 150 kg/ha |
Jednorazowo, na początku kwitnienia. |
Kapusta głowiasta, kalafior, brokuł, kapusta brukselska |
2-3 tygodnie po wysadzeniu; 150-250 kg/ha |
Wielkość i liczba dawek w zależności od strategii nawożenia azotem oraz przeznaczenia plonu. Niższe dawki dla warzyw o krótszym okresie wegetacji z przeznaczeniem na świeży rynek. Wyższe – z przeznaczeniem dla przemysłu. |
4-5 tygodni po wysadzeniu; 150-250 kg/ha |
||
6-7 tygodni po wysadzeniu; 150-250 kg/ha |
||
Kapusta pekińska |
3 i 5 tygodni po wysadzeniu; 150-200 kg/ha |
|
Cebula |
Od 2-3 tygodni po wschodach do II dekady czerwca; 150-200 kg/ha |
Liczba dawek w zależności od strategii nawożenia azotem, warunków glebowych i zakładanej wielkości plonu: od 2-3. |
Pomidor polowy |
2 oraz 4 tygodnie po wysadzeniu rozsady; 150-200 kg/ha |
|
Ogórek polowy |
Faza 3-4 liści właściwych; 150 kg/ha |
|
Marchew, pietruszka |
Faza 4-6 liści właściwych; 150-250 kg/ha |
|
Seler |
4-5 tygodni po wysadzeniu; 150-200 kg/ha |
|
Burak ćwikłowy |
2 tygodnie po wschodach oraz 4 tygodnie później; 150-200 kg/ha |
|