Uprawa
|
Termin stosowania
|
Dawka
|
Pszenica ozima
|
· Jesień: faza 3.–6. liścia
· Wiosna: krzewienie
· wzrost źdźbła
· kłoszenie – do początku dojrzałości mlecznej ziarniaków (z wyłączeniem okresu kwitnienia, w trakcie którego zabiegi dolistne nie są zalecane). Zabieg traktować jako optymalny w przypadku odmian jakościowych w celu poprawy parametrów jakościowych ziarna (liczba opadania), a także w warunkach utrudnionego pobierania wapnia z gleby (np. niska zasobność gleby w wapń, okresowe niedobory wody).
|
4–6 l/ha
|
Pszenica jara
|
· rozwój liści – krzewienie
· wzrost źdźbła
· kłoszenie – do początku dojrzałości mlecznej ziarniaków (z wyłączeniem okresu kwitnienia, w trakcie którego zabiegi dolistne nie są zalecane). Zabieg traktować jako optymalny w przypadku odmian jakościowych w celu poprawy parametrów jakościowych ziarna (liczba opadania), a także w warunkach utrudnionego pobierania wapnia z gleby (np. niska zasobność gleby w wapń, okresowe niedobory wody).
|
4–6 l/ha
|
Pszenżyto ozime
|
· Jesień: faza 3.–6. liścia
· Wiosna: kontynuacja krzewienia
· wzrost źdźbła
· kłoszenie – do początku dojrzałości mlecznej ziarniaków (z wyłączeniem okresu kwitnienia, w trakcie którego zabiegi dolistne nie są zalecane)
|
4–6 l/ha
|
Pszenżyto jare
|
· rozwój liści – krzewienie
· wzrost źdźbła
· kłoszenie – do początku dojrzałości mlecznej ziarniaków (z wyłączeniem okresu kwitnienia, w trakcie którego zabiegi dolistne nie są zalecane)
|
4–6 l/ha
|
Jęczmień paszowy (jary)
|
· rozwój liści – do początku wzrostu źdźbła
· faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa
|
4–6 l/ha
|
Jęczmień paszowy (ozimy)
|
· Jesień: rozwój liści – do początku krzewienia
· Wiosna: początek wzrostu źdźbła
· faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa
|
4–6 l/ha
|
Jęczmień browarny (jary)
|
· rozwój liści – do początku wzrostu źdźbła
· faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa
|
4–6 l/ha
|
Żyto ozime
|
· Jesień: rozwój liści – do początku krzewienia
· Wiosna: początek wzrostu źdźbła
· faza liścia flagowego – do początku kłoszenia
|
4–6 l/ha
|
Żyto jare
|
· rozwój liści – do początku wzrostu źdźbła
· faza liścia flagowego – do początku kłoszenia
|
4–6 l/ha
|
Owies
|
· rozwój liści – krzewienie
· wzrost źdźbła – do fazy liścia flagowego
|
4–6 l/ha
|
Rzepak ozimy
|
· Wiosna: początek wzrostu pędu głównego
· rozwój pąków kwiatowych – do początku kwitnienia. Zabieg traktować jako szczególnie wskazany (optymalny) w warunkach utrudnionego pobierania wapnia z gleby (np. niska zasobność gleby w wapń, okresowe niedobory wody).
|
4–6 l/ha
|
Rzepak jary
|
· rozwój liści – do początku wzrostu pędu głównego
· rozwój pąków kwiatowych – do początku kwitnienia. Zabieg traktować jako szczególnie wskazany (optymalny) w warunkach utrudnionego pobierania wapnia z gleby (np. niska zasobność gleby w wapń, okresowe niedobory wody).
|
4–6 l/ha
|
Słonecznik
|
· faza 4.–6. liścia (BBCH 14–16)
· wzrost pędu – początek rozwoju pąków (BBCH 30–53)
|
4–6 l/ha
|
Len
|
· faza 2.–4. liścia (BBCH 12–14)
· wzrost pędu głównego – widoczne pierwsze pąki kwiatowe (BBCH 30–53)
|
4–6 l/ha
|
Kukurydza
|
· faza 2.–6. liścia (optymalny termin zabiegu to 4 liście)
· faza 7.–8. liścia
|
4–6 l/ha
|
Burak cukrowy
|
· początek rozwoju liści Zabieg traktować jako optymalny w warunkach utrudnionego pobierania wapnia (np. niska zasobność gleby w wapń, pH gleby poniżej 5,8, wysoka zawartość fosforu, niedostatek wody).
· początek rozwoju korzenia spichrzowego. Zabieg traktować jako optymalny w warunkach utrudnionego pobierania wapnia (np. niska zasobność gleby w wapń, pH gleby poniżej 5,8, wysoka zawartość fosforu, niedostatek wody).
· 14–21 dni po rozpoczęciu rozwoju korzenia spichrzowego
|
4–6 l/ha
|
Ziemniak
|
· wzrost pędów i liści (wysokość roślin ˃15 cm)
· początek wzrostu bulw
· wzrost bulw. Zabieg traktować jako optymalny w warunkach utrudnionego pobierania wapnia (np. niska zasobność gleby w wapń, niedostatek wody)
|
4–6 l/ha
|
Soja
|
· rozwój pierwszych liści trójlistkowych
· rozwój pąków (pąkowanie)
· początek rozwoju strąków i nasion. Zabieg traktować jako optymalny w przypadku słabego brodawkowania
|
4–6 l/ha
|
Jabłoń bez fertygacji (owocujący sad)
|
· koniec kwitnienia: większość płatków opadła
· początek rozwoju owoców
· wzrost i rozwój owoców: 3–5 zabiegów co 7–14 dni
· dojrzewanie owoców: 1–2 zabiegi co 7–14 dni
|
4–6 l/ha
|
Jabłoń sady fertygowane (owocujący sad)
|
· początek rozwoju owoców
· wzrost i rozwój owoców: 2–3 zabiegi co 7–21 dni
· dojrzewanie owoców: 1–2 zabiegi co 7–14 dni
|
4–6 l/ha
|
Grusza sady bez fertygacji (owocujący sad)
|
· koniec kwitnienia: większość płatków opadła
· wzrost i rozwój owoców: 3–4 zabiegi co 7–14 dni
· początek dojrzewania owoców
|
4–6 l/ha
|
Czereśnia sady bez fertygacji (owocujący sad)
|
· rozwój zawiązków owoców
· wzrost owoców: 3 zabiegi co 5–7 dni
· początek dojrzewania owoców
· Zapobieganie pękaniu owoców: każdorazowo bezpośrednio przed spodziewanym deszczem lub w trakcie deszczu (roztwór 0,1–0,3%)
|
4–6 l/ha
|
Czereśnia sady fertygowane (owocujący sad)
|
· wzrost owoców: 3 zabiegi co 5–7 dni
· początek dojrzewania owoców
· Zapobieganie pękaniu owoców: każdorazowo bezpośrednio przed spodziewanym deszczem lub w trakcie deszczu (roztwór 0,1–0,3%)
|
4–6 l/ha
|
Wiśnia sady bez fertygacji (owocujący sad)
|
· wzrost owoców: 3 zabiegi co 5–7 dni
· początek dojrzewania owoców
· Zapobieganie pękaniu owoców: każdorazowo bezpośrednio przed spodziewanym deszczem lub w trakcie deszczu (roztwór 0,1–0,3%)
|
4–6 l/ha
|
Śliwa sad bez fertygacji (owocujący sad)
|
· rozwój związków owoców
· wzrost owoców: 4–5 zabiegów co 7–10 dni
· początek dojrzewania owoców
|
4–6 l/ha
|
Morela sady bez fertygacji (owocujący sad)
|
· rozwój związków owoców
· wzrost owoców: 4–5 zabiegów co 7–10 dni
· początek dojrzewania owoców
|
4–6 l/ha
|
Brzoskwinia sady bez fertygacji (owocujący sad)
|
· rozwój związków owoców
· wzrost owoców: 4–5 zabiegów co 7–10 dni
· początek dojrzewania owoców
|
4–6 l/ha
|
Nektaryna sady bez fertygacji (owocujący sad)
|
· rozwój związków owoców
· wzrost owoców: 4–5 zabiegów co 7–10 dni
· początek dojrzewania owoców
|
4–6 l/ha
|
Agrest
|
· początek wzrostu zawiązków owoców (BBCH 71–73)
· rozwój owoców (BBCH 75–77) 1–2 zabiegi co 7–10 dni
· początek dojrzewania owoców (BBCH 81)
|
4–6 l/ha
|
Malina plantacje bez fertygacji – malina jesienna (odmiany owocujące na pędach jednorocznych)
|
· początek rozwoju pierwszych kwiatostanów
· początek rozwoju pierwszych owoców
· rozwój i dojrzewanie owoców: 3–4 zabiegi co 5–14 dni po kolejnych zbiorach owoców
|
4–6 l/ha
|
Malina plantacje bez fertygacji malina letnia (odmiany owocujące na pędach dwuletnich)
|
· początek rozwoju kwiatostanów
· początek rozwoju owoców
· rozwój i dojrzewanie owoców: 3–4 zabiegi co 5–7 dni po kolejnych zbiorach
|
4–6 l/ha
|
Porzeczka
|
· widoczne pierwsze owoce na gronie – wytworzonych 30% owoców (BBCH 71–73)
· wytworzonych 50–70% owoców (BBCH 75–77)
· początek wybarwiania się owoców (BBCH 81)
|
4–6 l/ha
|
Borówka amerykańska plantacje bez fertygacji (plantacje owocujące)
|
· koniec kwitnienia / początek zawiązywania się owoców
· rozwój i dojrzewanie owoców, 1–2 zabiegi co 10–14 dni
|
4–6 l/ha
|
Winorośl
|
· rozwój owoców – do fazy jagód wielkości grochu
· jagody zaczynają stykać się ze sobą
· początek dojrzewania owoców
· wybarwianie się owoców
|
4–6 l/ha
|
Truskawka plantacje bez fertygacji (Odmiany owocujące latem, plantacje jeszcze nieowocujące założone jesienią)
|
· Wiosna – rozwój liści i koron
· Lato – dalszy rozwój wegetatywny i zawiązywanie pąków na przyszły sezon
|
4–6 l/ha
|
Truskawka plantacje bez fertygacji (Odmiany owocujące latem, plantacje w pełni owocujące)
|
· biały pąk
· początek rozwoju owoców
· początek dojrzewania owoców
· bezpośrednio po pierwszym zbiorze
· w okresie zbiorów owoców, 1–2 zabiegi co 3–5 dni
|
4–6 l/ha
|
Truskawka plantacje fertygowane (Odmiany owocujące latem, plantacje założone latem z sadzonek zielonych doniczkowanych – Uprawa w gruncie)
|
· początek rozwoju pierwszych owoców
· rozwój i dojrzewanie owoców: 2–3 zabiegi co 5–10 dni
|
4–6 l/ha
|
Truskawka plantacje fertygowane (Odmiany owocujące latem, plantacje założone wiosną z sadzonek frigo – Uprawa w gruncie)
|
· początek rozwoju pierwszych owoców
· rozwój i dojrzewanie owoców: 2–3 zabiegi co 5–10 dni
|
4–6 l/ha
|
Truskawka plantacje fertygowane (Odmiany powtarzające, plantacje założone wiosną z sadzonek frigo. Uprawy w gruncie lub podłożach)
|
· początek rozwoju pierwszych owoców
· rozwój i dojrzewanie pierwszych owoców: 2 zabiegi co 5–7 dni
· okres owocowania: 3–5 zabiegów co 14–28 dni
|
4–6 l/ha
|
Truskawka produkcja sadzonek (produkcja sadzonek frigo)
|
· Lato: rozwój, wzrost i ukorzenianie się sadzonek
|
4–6 l/ha
|
Pomidor
|
· rozwój liści (BBCH 15–19)
· widoczny 1.–3. kwiatostan (BBCH 51–53)
· otwarty pierwszy kwiat na 1.–3. kwiatostanie (BBCH 61–63)
· pierwszy owoc osiągnął typową wielkość na 1.–2. gronie (BBCH 71–72)
· pierwszy owoc osiągnął typową wielkość na 3.–4. gronie (BBCH 73–74)
· pierwszy owoc osiągnął typową wielkość na 5.–6. gronie (BBCH 75–76)
|
4–6 l/ha
|
Papryka
|
· rozwój liści i pędów bocznych (BBCH 13–29)
· widoczny 1. pąk kwiatowy – otwarty pierwszy kwiat (BBCH 51–61)
· 1.–3. owoc osiągnął typową wielkość i kształt (BBCH 71–73) 1–2 zabiegi co 5–10 dni
· 4.–6. owoc osiągnął typową wielkość i kształt w (BBCH 74–76)
|
4–6 l/ha
|
Oberżyna
|
· rozwój liści i pędów bocznych (BBCH 13–29)
· widoczny 1. pąk kwiatowy – otwarty pierwszy kwiat (BBCH 51–61)
· 1.–3. owoc osiągnął typową wielkość i kształt (BBCH 71–73) 1–2 zabiegi co 5–10 dni
· 4.–6. owoc osiągnął typową wielkość i kształt w (BBCH 74–76)
|
4–6 l/ha
|
Ogórek
|
· rozwój liści i pędów bocznych (BBCH 13–29)
· na pędzie głównym widoczny zawiązek 1.–2. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 51–52)
· na pędzie głównym widoczny zawiązek 6.–7. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 56–57)
· rozwój owoców (BBCH 71–75)
|
4–6 l/ha
|
Dynia
|
· rozwinięty 6.–8. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 16–18)
· na pędzie głównym widoczny zawiązek 1.–2. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 51–52)
· na pędzie głównym widoczny zawiązek 6.–7. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 56–57)
· rozwój owoców (BBCH 71–75)
|
4–6 l/ha
|
Kabaczek
|
· rozwinięty 6.–8. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 16–18)
· na pędzie głównym widoczny zawiązek 1.–2. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 51–52)
· na pędzie głównym widoczny zawiązek 6.–7. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 56–57)
· rozwój owoców (BBCH 71–75)
|
4–6 l/ha
|
Warzywa cebulowe
|
· rozwój liści (BBCH 16–19)
· początek rozwoju części roślin przeznaczonych do zbioru (BBCH 41–43)
· rozwój części roślin przeznaczonych do zbioru, 40–50 % typowej średnicy (BBCH 44–45)
|
4–6 l/ha
|
Brokuł
|
· faza 5.–7. liścia (BBCH 15–17)
· widoczny 8. pęd boczny – widocznych 9 lub więcej pędów bocznych (BBCH 28–29)
· początek rozwoju róży (›1 cm) – róża osiąga 20% typowej wielkości (BBCH 41–42)
· róża osiąga 30–50% typowej wielkości (BBCH 43–45)
|
4–6 l/ha
|
Kalafior
|
· faza 5.–6. liścia (BBCH 15–16)
· faza 7.–8. liścia (BBCH 17–18)
· faza 9 lub więcej liści – początek rozwoju róży (›1 cm) (BBCH 19–41)
· róża osiąga 20–30% typowej wielkości (BBCH 42–43)
· róża osiąga 40–50% typowej wielkości (BBCH 44–45)
|
4–6 l/ha
|
Kapusta głowiasta biała
|
· faza 6–9 lub więcej liści (BBCH 16–19)
· zaczynają się tworzyć główki (BBCH 41)
· główka osiąga 20–40% typowej wielkości (BBCH 42–44)
· główka osiąga 50–70% typowej wielkości (BBCH 45–47)
|
4–6 l/ha
|
Kapusta głowiasta czerwona
|
· faza 6–9 lub więcej liści (BBCH 16–19)
· zaczynają się tworzyć główki (BBCH 41)
· główka osiąga 20–40% typowej wielkości (BBCH 42–44)
· główka osiąga 50–70% typowej wielkości (BBCH 45–47)
|
4–6 l/ha
|
Kapusta włoska
|
· faza 6–9 lub więcej liści (BBCH 16–19)
· zaczynają się tworzyć główki (BBCH 41)
· główka osiąga 20–40% typowej wielkości (BBCH 42–44)
· główka osiąga 50–70% typowej wielkości (BBCH 45–47)
|
4–6 l/ha
|
Kapusta pekińska
|
· faza 6–9 lub więcej liści (BBCH 16–19)
· zaczynają się tworzyć główki (BBCH 41)
· główka osiąga 20–40% typowej wielkości (BBCH 42–44)
· główka osiąga 50–70% typowej wielkości (BBCH 45–47)
|
4–6 l/ha
|
Kapusta brukselska
|
· faza 7. liścia –główny pęd osiąga 30% wysokości typowej dla odmiany BBCH 17–33)
· główny pęd osiąga 70% wysokości typowej dla odmiany – początek rozwoju pąków bocznych (BBCH 37–41)
· początek rozwoju pąków bocznych – pierwsze rozgałęzienia mocno zamknięte (BBCH 41–43)
· pierwsze rozgałęzienia mocno zamknięte – 80% rozgałęzień mocno zamkniętych (BBCH 43–48)
|
4–6 l/ha
|
Kalarepa
|
· faza 3–5 (BBCH 13–15)
|
4–6 l/ha
|
Rzodkiewka
|
· faza 3–5 (BBCH 13–15)
|
4–6 l/ha
|
Jarmuż
|
· faza 5.–7. liścia (BBCH 15–17)
· główny pęd osiągnął 30–50% ostatecznej długości typowej dla odmiany (BBCH 33–35)
· osiągnięcie 30–50% masy liściowej typowej dla odmiany (BBCH 43–45)
|
4–6 l/ha
|
Marchew
|
· faza 4. liścia właściwego – faza 5. liścia / korzeń zaczyna się poszerzać (BBCH 14–15/41)
· korzeń osiąga ok. 20% typowej średnicy (BBCH 42)
· korzeń osiąga 30–40% typowej średnicy (BBCH 43–44)
· korzeń osiąga 50–70% typowej średnicy (BBCH 45–47)
|
4–6 l/ha
|
Pietruszka
|
· faza 4. liścia właściwego – faza 5. liścia / korzeń zaczyna się poszerzać (BBCH 14–15/41)
· korzeń osiąga ok. 20% typowej średnicy (BBCH 42)
· korzeń osiąga 30–40% typowej średnicy (BBCH 43–44)
· korzeń osiąga 50–70% typowej średnicy (BBCH 45–47)
|
4–6 l/ha
|
Pasternak
|
· faza 4. liścia właściwego – faza 5. liścia / korzeń zaczyna się poszerzać (BBCH 14–15/41)
· korzeń osiąga ok. 20% typowej średnicy (BBCH 42)
· korzeń osiąga 30–40% typowej średnicy (BBCH 43–44)
· korzeń osiąga 50–70% typowej średnicy (BBCH 45–47)
|
4–6 l/ha
|
Seler
|
Rozsada
· rozwinięty 1. liść właściwy – faza 3. liścia (BBCH 11–13)
Uprawa w gruncie
· faza 7. liścia – faza 9 lub więcej liści / korzeń zaczyna się poszerzać (BBCH 17–19/41)
· korzeń osiąga ok.20% typowej średnicy (BBCH 42)
· korzeń osiąga 30–40% typowej średnicy (BBCH 43–44)
· korzeń osiąga 50–70% typowej średnicy (BBCH 45–47)
|
podlewanie roztwór 0,05–0,1% opryskiwanie roztwór 0,25–0,3%
|
Burak ćwikłowy
|
· faza 5 liści właściwych / początek zakrywania międzyrzędzi (BBCH 15/31)
· początkowy rozwój korzenia spichrzowego, ø ›2 cm (BBCH 41–43)
· korzeń osiąga 40–70% typowej średnicy (BBCH 44–47)
|
4–6 l/ha
|
Warzywa strączkowe
|
· początek rozwoju strąków, 10–30% strąków osiąga typową długość (BBCH 71–73)
|
4–6 l/ha
|
Rozsada warzyw
|
· faza 2.–3. liścia, kolejny po 5–14 dniach
|
podlewanie: 0,05–0,1 l nawozu w 100 l wody opryskiwanie: 0,25–0,3 l nawozu w 100 l wody
|