Rosier

Rosatop Ca

Rosatop Ca to koncentrat nawozowy do dokarmiania roślin wapniem, który zwiększa koncentrację wapnia w owocach, poprawia zdolności przechowalnicze jabłek oraz zapobiega gorzkiej plamistości podskórnej jabłek, pękaniu owoców wiśni, czereśni i śliw, suchej zgniliźnie wierzchołkowej na pomidorach i papryce, oraz brunatnieniu brzegów liści na kapustnych. Poprawia także jędrność i twardość owoców malin i truskawek. Produkt można stosować z wieloma środkami ochrony roślin. Jest przeznaczony do roślin takich jak brzoskwinie, czereśnie, jabłonie, maliny, ogórki, papryki, pomidory, porzeczki, śliwy, truskawki oraz uprawy polowe. Zawiera składniki takie jak azot, bor, cynk, kobalt, mangan, miedź, molibden, tlenek magnezu, tlenek wapnia i żelazo.

Rosatop Ca

Rosatop Ca jest koncentratem nawozowy do dokarmiania roślin wapniem.

Rosatop Ca - Działanie wapnia

  • Zwiększa koncentrację wapnia w owocach
  • Poprawia zdolności przechowalnicze jabłek
  • Zapobiega gorzkiej plamistości podskórnej jabłek
  • Zapobiega pękaniu owoców wiśni, czereśni i śliw
  • Zapobiega suchej zgniliźnie wierzchołkowej na pomidorach i papryce
  • Zapobiega brunatnieniu brzegów liści /tipburn/ na kapustnych.
  • Poprawia jędrność i twardość owoców malin i truskawek.
  • Ogranicza sokowanie wiśni

Rosatop Ca - wapń calcium – Stosowanie

  • Preparat można stosować łącznie z następującymi środkami ochrony roślin: Carpene 65 WP, Merpan 50 WP/80 WG, Penncozeb 80 WP, Score250 EC, Shavit F 71,5 WP, Thiram Granuflo 80 WG, Topsin M 70 WP, Zato 50 WG, Diazol 250 EC, Fastac 100 EC, Pennstyl 25 WP , Trebon 10 SC.
Uprawa Sposób aplikacji Dawka Termin Zalecane ilość wody
Jabłoń, Grusza nawożenie dolistne 5-6 l/ha Zapobieganie gorzkiej plamistości podskórnej. Trzy-osiem zabiegów, od fazy orzecha laskowego do zbioru, co 10-14 dni. 500-1000 l wody
Brzoskwinia nawożenie dolistne 5-6 l/ha Cztery-sześć zabiegów od zawiązania owoców, co 14 dni. 500-1000 l wody
Czereśnia, wiśnia, śliwa nawożenie dolistne 5 l/ha Ograniczenie pękania i sokowania. Trzy zabiegi od zawiązania owoców, co 10-14 dni. 500-1000 l wody
Truskawka, malina nawożenie dolistne 5 l/ha Poprawa jędrności i trwałości owoców. Dwa-trzy zabiegi w okresie wiązania i wzrostu owoców, co 7-10 dni. 500-800 l wody
Porzeczka nawożenie dolistne 5 l/ha Poprawa jędrności i trwałości owoców. Jeden-dwa zabiegi co 10-14 dni po kwitnieniu. 500-1000 l wody
Warzywa polowe nawożenie dolistne 4-5 l/ha Poprawa trwałości i jakości. Sałata, endywia, cykoria: dwa-trzy zabiegi od drugiego tygodnia po posadzeniu. Kapustne: dwa-trzy zabiegi od początku wiązania główek. 500 l wody
Pomidor, papryka, ogórek nawożenie dolistne uprawa pod osłonami – stężenie 0,1%
uprawa w gruncie - 4-5 l/ha
Dwa-trzy zabiegi od zawiązywania owoców, co 7 dni. 500 l wody