Rosier

Rosasol 8-50-12+Mikroskładniki

Rosasol 8-50-12 + mikroskładniki to całkowicie rozpuszczalny w wodzie nawóz, przeznaczony do ferdygacji oraz nawożenia dolistnego upraw ogrodniczych, rolniczych i sadowniczych. **Zawiera 8% azotu (w formie amonowego), 50% pięciotlenku fosforu, 12% tlenku potasu** oraz mikroelementy: bor, miedź, żelazo, mangan i cynk, wszystko w formie rozpuszczalnej w wodzie. Miedź, żelazo, mangan i cynk są schelatowane EDTA, co zapewnia stabilność w zakresie pH 2-8. Nawóz cechuje się odpowiednimi wartościami pH i elektroprzewodnictwa w różnych stężeniach oraz dobrą rozpuszczalnością w różnych temperaturach. Można stosować go m.in. w uprawach warzywnych (kapustne, pomidor, papryka), ziemniakach, zbożach, roślinach owocowych (maliny, truskawki, drzewa owocowe), burakach cukrowych oraz rzepaku ozimym.

Rosasol 8-50-12 +mikroskładniki

Nawóz całkowicie rozpuszczalny w wodzie, przeznaczony do ferdygacji upraw ogrodniczych uprawianych pod osłonami i w gruncie, oraz do nawożenia dolistnego wszystkich upraw sadowniczych, rolniczych, i ogrodniczych.

 

Skład chemiczny:

  • 8% azotu całkowitego w tym: 8% amonowego,
  • 50% pięciotlenku fosforu,
  • 12% tlenku potasu,
  • 0,01% boru,
  • 0,0075% miedzi,
  • 0,026% żelaza,
  • 0,032% manganu,
  • 0,023%cynku,

wszystko rozpuszczalne w wodzie
   

zastosowania w uprawach:

  • sadownicze
  • rolnicze
  • warzywnicze

Nawóz z mikroskładnikami pokarmowymi Rosasol 8-50-12+mikroskładniki

Miedź, żelazo, mangan, i cynk schelatowane za pomocą EDTA. Stabilność frakcji schelatowanej w zakresie pH 2-8.

Nawóz całkowicie rozpuszczalny w wodzie, przeznaczony do ferdygacji upraw ogrodniczych uprawianych pod osłonami i w gruncie, oraz do nawożenia dolistnego wszystkich upraw sadowniczych, rolniczych, i ogrodniczych.

 
pH roztworu nawozu
1g/L     1,5g/L     2g/L     3g/L
4,64     4,60     4,55     4,49

Elektroprzewodnictwo nawozu /ms/cm/
1g/L     1,5g/L     2g/L     3g/L
0,94     1,38     1,66     2,27

Rozpuszczalność nawozu
5°C     10°C     15°C     20°C
382     403     476     511

 

Uprawy i dawki:
Warzywa kapustne - 1-2 zabiegi od 3 tygodnia po posadzeniu
Pomidor, papryka, ogórki - W fazie 6-8 liści i po wytworzeniu paków kwiatowych.
Ziemniaki - 1-3 zabiegi po zwarciu międzyrzędzi
Kukurydza     1-2 zabiegi  w okresie niskich temperatur
Zboża     1-2 zabiegi od fazy krzewienia do końca strzelania w źdźbło.
Pozostałe uprawy     1-2 zabiegi przy niekorzystnych warunkach atmosferycznych
Maliny, truskawki     Po ruszeniu wegetacji wiosennej i przed kwitnieniem
Porzeczki, agrest     Przed i po kwitnieniu
Drzewa owocowe     Pod koniec kwitnienia –wzrost  zawiązków
Buraki cukrowe     1-2 zabiegi od fazy 8 liści do zwarcia międzyrzędzi
Rzepak ozimy     1-2 zabiegi po ruszeniu wegetacji wiosennej

 

 

Uprawa

 Kiedy stosować? 

Warzywa kapustne

1-2 zabiegi od 3 tygodnia po posadzeniu

Ogórki, pomidory, papryka

W fazie 6-8 liści i po wytworzeniu paków kwiatowych.

Kukurydza

1-2 zabiegi  w okresie niskich temperatur

Zboża

1-2 zabiegi od fazy krzewienia do końca strzelania w źdźbło.

Pozostałe uprawy

 1-2 zabiegi przy niekorzystnych warunkach atmosferycznych

Maliny, truskawki

Po ruszeniu wegetacji wiosennej i przed kwitnieniem

Porzeczki, agrest

Przed i po kwitnieniu

Drzewa owoacowe

Pod koniec kwitnienia –wzrost  zawiązków

Buraki cukrowe 

1-2 zabiegi od fazy 8 liści do zwarcia międzyrzędzi

Rzepak ozimy 

1-2 zabiegi po ruszeniu wegetacji wiosennej

Ziemniaki

 

1-3 zabiegi po zwarciu międzyrzędzi