Uprawa |
Jak stosować? Dawkowanie |
Kiedy stosować? |
---|---|---|
Warzywa kapustne |
fertygacja pod osłonami i w gruncie: 0,5-1,5 kg (stężenie: 0,05-0,15%), zalecana ilość wody: 1000 l/ha nawożenie dolistne pod osłonami: 1-2 kg/ha (stężenie: 0,1-0,2%), zalecana ilość wody: 1000 l/ha nawożenie dolistne w gruncie: 2-4 kg/ha (stężenie: 0,3-0,6%), zalecana ilość wody: 500 l/ha |
Jeden-trzy zabiegi co 10-14 dni od 3 tygodnia poposadzeniu. |
Pomidor, papryka, ogórek |
fertygacja pod osłonami i w gruncie: 0,5-1,5 kg (stężenie: 0,05-0,15%), zalecana ilość wody: 1000 l/ha nawożenie dolistne pod osłonami: 1-2 kg/ha (stężenie: 0,1-0,2%), zalecana ilość wody: 1000 l/ha nawożenie dolistne w gruncie: 2-4 kg/ha (stężenie: 0,3-0,6%), zalecana ilość wody: 500 l/ha |
Dwa-cztery zabiegi w okresie wzrostu owoców. |
Ziemniak |
fertygacja pod osłonami i w gruncie: 0,5-1,5 kg (stężenie: 0,05-0,15%), zalecana ilość wody: 1000 l/ha nawożenie dolistne pod osłonami: 1-2 kg/ha (stężenie: 0,1-0,2%), zalecana ilość wody: 1000 l/ha nawożenie dolistne w gruncie: 2-4 kg/ha (stężenie: 0,3-0,6%), zalecana ilość wody: 500 l/ha |
Jeden-trzy zabiegi po kwitnieniu. |
Warzywa korzeniowe |
fertygacja pod osłonami i w gruncie: 0,5-1,5 kg (stężenie: 0,05-0,15%), zalecana ilość wody: 1000 l/ha nawożenie dolistne pod osłonami: 1-2 kg/ha (stężenie: 0,1-0,2%), zalecana ilość wody: 1000 l/ha nawożenie dolistne gruncie: 2-4 kg/ha (stężenie: 0,3-0,6%), zalecana ilość wody: 500 l/ha |
Jeden-trzy zabiegi co 10-14 dni od wzrostu korzenia. |
Zboża |
nawożenie dolistne: 4-5 kg/ha (stężenie: 1-2%), zalecana ilość wody: 200-300 l/ha |
Jeden-dwa zabiegi od fazy krzewienia do końca strzelania |
Pozostałe uprawy |
fertygacja pod osłonami i w gruncie: 0,5-1,5 kg (stężenie: 0,05-0,15%), zalecana ilość wody: 1000 l/ha nawożenie dolistne pod osłonami: 1-2 kg/ha (stężenie: 0,1-0,2%), zalecana ilość wody: 1000 l/ha nawożenie dolistne gruncie: 2-4 kg/ha (stężenie: 0,3-0,6%), zalecana ilość wody: 500 l/ha |
Jeden-dwa zabiegi przy niekorzystnych warunkach |
Malina, truskawka |
fertygacja pod osłonami i w gruncie: 0,5-1,5 kg (stężenie: 0,05-0,15%), zalecana ilość wody: 1000 l/ha nawożenie dolistne gruncie: 2-4 kg/ha (stężenie: 0,3-0,6%), zalecana ilość wody: 500 l/ha |
Po wytworzeniu pąków kwiatowych i po zbiorach. |
Porzeczka, agrest |
fertygacja pod osłonami i w gruncie: 0,5-1,5 kg (stężenie: 0,05-0,15%), zalecana ilość wody: 1000 l/ha nawożenie dolistne gruncie: 2-4 kg/ha (stężenie: 0,3-0,6%), zalecana ilość wody: 500 l/ha |
Przed i po kwitnieniu oraz po zbiorach. |
Drzewa owocowe |
fertygacja pod osłonami i w gruncie: 0,5-1,5 kg (stężenie: 0,05-0,15%), zalecana ilość wody: 1000 l/ha nawożenie dolistne gruncie: 2-4 kg/ha (stężenie: 0,3-0,6%), zalecana ilość wody: 500 l/ha |
Jeden-trzy zabiegi po kwitnieniu. |
Burak cukrowy |
fertygacja pod osłonami i w gruncie: 0,5-1,5 kg (stężenie: 0,05-0,15%), zalecana ilość wody: 1000 l/ha nawożenie dolistne pod osłonami: 1-2 kg/ha (stężenie: 0,1-0,2%), zalecana ilość wody: 1000 l/ha nawożenie dolistne gruncie: 2-4 kg/ha (stężenie: 0,3-0,6%), zalecana ilość wody: 500 l/ha |
Jeden-dwa zabiegi od fazy 8 liści do zwarcia |
Rzepak ozimy |
nawożenie dolistne: 4-5 kg/ha (stężenie: 1-2%), zalecana ilość wody: 200-300 l/ha |
Jeden-dwa zabiegi po ruszeniu wegetacji wiosennej. |
Cebula, por |
fertygacja pod osłonami i w gruncie: 0,5-1,5 kg (stężenie: 0,05-0,15%), zalecana ilość wody: 1000 l/ha nawożenie dolistne pod osłonami: 1-2 kg/ha (stężenie: 0,1-0,2%), zalecana ilość wody: 1000 l/ha nawożenie dolistne gruncie: 2-4 kg/ha (stężenie: 0,3-0,6%), zalecana ilość wody: 500 l/ha |
Jeden-dwa zabiegi w lipcu. |

Rosasol 8-24-34+2+Te
Rosasol 8-24-34(+2)+mikroskładniki to całkowicie rozpuszczalny w wodzie nawóz, dostarczający roślinom niezbędnych składników pokarmowych. Zawiera 8% azotu (N), 24% pięciotlenku fosforu (P2O5), 34% tlenku potasu (K2O), 2% tlenku magnezu (MgO), oraz mikroskładniki takie jak bor (B), cynk (Zn), mangan (Mn), miedź (Cu) i żelazo (Fe). Znajduje zastosowanie w uprawach sadowniczych, warzywniczych oraz rolniczych, w tym warzywach kapustnych, ogórkach, kukurydzy, zbożach, malinach, truskawkach, porzeczkach, agreście, drzewach owocowych, warzywach korzeniowych, burakach cukrowych i rzepaku ozimym. Zalecane metody aplikacji to fertygacja i nawożenie dolistne.