
Samppi to specjalny złożony nawóz płynny dla lepszego wybarwiania owoców i warzyw.
Jakie są korzyści ze stosowania Samppi?
- Lepsze wybarwienie owoców i warzyw.
- Wyższy i lepszej jakości plon.
- Dłuższe utrzymanie dojrzałych owoców na roślinie.
- Lepsza trwałość skórki oraz dłuższa żywotność po zbiorze.
- Szybkie uzupełnienie deficytów składników mineralnych.
- Można mieszać z większością fungicydów i insektycydów oraz z mocznikiem.
Samppi to specjalny złożony nawóz płynny z mikroelementami i substancjami pomocniczymi do stosowania dolistnego lub nawadniania.
Nawóz występuje w formie schelatowanej, która jest szybko i łatwo przyswajalna przez rośliny. W przypadku niektórych specyficznych wymagań dotyczących pobierania składników pokarmowych przez roślinę nawóz zawiera kwasy organiczne i środek zwilżający.
Cukry zawarte w nawozie zapewniają gotowe pobranie energii. Nawóz organiczno-mineralny nadaje się do upraw polowych, warzyw, plantacji sadowniczych, winnic i roślin ozdobnych.
Płynny nawóz Samppi szybko niweluje niedobory mikroelementów i tym samym działa prewencyjnie przed zaburzeniami fizjologicznymi. Samppi ma pozytywny wpływ na ogólny stan zdrowotny uprawy, plon, kolor i jakość produkcji.
Jaki skład zawiera Samppi?
- azot 8%,
- fosfor 3%,
- potas 3%,
- magnez 2%,
- wapń 1%,
- mangan 1%,
- bor 0,5%,
- żelazo 0,4%,
- molibden 0,1%,
- miedź 0,05%,
- cynk 0,05%;
- zawiera również glukozę, sacharozę, kwas bursztynowy, kwas cytrynowy, kwas winowy, kwas jabłkowy oraz środek zwilżający.
Kiedy najlepiej stosować Samppi?
Samppi nadaje się do stosowania zwłaszcza w okresach, gdy pobieranie składników pokarmowych przez system korzeniowy roślin jest utrudnione np.:
- ekstremalna susza,
- niskie lub wysokie temperatury,
- uszkodzenie korzeni,
- nieodpowiednie warunki glebowe lub po długotrwałych deszczach, gdy nastąpiło wypłukiwanie składników odżywczych.
Optymalna aplikacja w okresie wegetacji liści 2 - 3x, w hodowlach stałych 3 - 4x.
Dla optymalnego rozwoju w odstępach 7-10 dni.