INSOL Ca jest wysoko skoncentrowanym płynnym nawozem przeznaczonym do stosowania dolistnego, charakteryzującym się wysoką zawartością wapnia. Ponadto koncentrat zawiera azot, magnez oraz mikroelementy stabilizowane za pomocą formulacji AcINS. Przeznaczony jest do zapobiegania zaburzeniom fizjologicznym spowodowanym brakiem wapnia. INSOL Ca zapobiega występowaniu: na jabłoniach - gorzkiej plamistości podskórnej; na wiśniach, czereśniach i śliwach - pękaniu owoców; na pomidorach i papryce - suchej zgniliźnie wierzchołkowej; na roślinach kapustnych - brunatnieniu brzegów liści (tipburn). INSOL Ca poprawia jędrność i trwałość owoców truskawki, wiśni, czereśni i pomidorów. Może być stosowany łącznie z wybranymi środkami ochrony roślin oraz odpowiednimi nawozami INSOL. Nawóz jest całkowicie rozpuszczalny w wodzie, nie tworzy osadów i nie zatyka końcówek opryskiwaczy.
Skład chemiczny:
- Azot (N) (10,0%)
- Wapń (CaO) (14,0%)
- Magnez (MgO) (2,0%)
- Bor (B) (0,02%)
- Mangan (Mn) (0,1%)
- Cynk (Zn) (0,02%)
Stosowanie koncentratów INSOL wg podanych schematów zapewnia:
- Lepsze zawiązanie i utrzymanie owoców,
- Zmniejszenie strat spowodowanych wiosennymi przymrozkami,
- Uzyskanie wysokich i dobrych jakościowo plonów,
- Zwiększenie mrozoodporności,
- Poprawę kształtu owoców,
- Większą jędrność, twardość i trwałość owoców,
- Ograniczenia sokowania,
- Możliwość dłuższego transportu,
- Redukcję porażenia chorobami grzybowymi.
Nawóz wapniowy INSOL Ca dawkowanie