Rosier

Rosasol 12-03-43 TE Rosier - nawóz NPK

Rosasol 12-3-43(+6) +mikro to nawoz rozpuszczalny w wodzie, dostarczający roślinom kluczowych składników pokarmowych. Jest wykorzystywany w różnorodnych uprawach, takich jak sadownicze, warzywnicze i rolnicze.

Składniki: azot (N), bor (B) (0,01%), cynk (Zn) (0,023%), mangan (Mn) (0,032%), miedź (Cu) (0,0075%), pięciotlenek fosforu - (P2O5) (3%), tlenek potasu (K2O) (43%), trójtlenek siarki (SO3) (6%), żelazo (Fe) (0,026%).

Idealny dla upraw: warzyw kapustnych, pomidora, papryki, ogórka, ziemniaka, warzyw korzeniowych, zbóż, krzewów owocowych, buraka cukrowego, rzepaku, rozsady warzyw, cebuli, porów, roślin ozdobnych oraz gruszy.

Sposób aplikacji: fertygacja pod osłonami i w gruncie, nawożenie dolistne. Zalecana dawka wynosi od 0,5 do 5 kg/ha, w zależności od uprawy i sposobu aplikacji, przy stosowaniu odpowiedniej ilości wody (200-1000 l/ha).

Rosasol 12-3-43(+6) +mikro jest nawozem całkowicie rozpuszczalnym w wodzie. Dostarcza roślinom cennych składników pokarmowych. Odnajduje swoje zastosowanie w uprawach sadowniczych, warzywniczych oraz rolniczych.

 

Składniki:

  • azot (N), bor (B) (0,01%),

  • cynk (Zn) (0,023%),

  • mangan (Mn) (0,032%),

  • miedź (Cu) (0,0075%),

  • pięciotlenek fosforu - (P2O5) (3%),

  • tlenek potasu (K2O) (43%),

  • trójtlenek siarki (SO3) (6%),

  • żelazo (Fe) (0,026%)

 

Zastosowanie w uprawach: 

  • Warzywa kapustne

  • Pomidor

  • Papryka

  • Ogórki

  • Ziemniak

  • Warzywa korzeniowe

  • Zboża

  • Pozostałe uprawy

  • Krzewy owocowe

  • Burak cukrowy

  • Rzepak

  • Rozsada warzyw

  • Cebula

  • Por

  • Rośliny ozdobne

  • Grusze

Uprawa

Jak stosować? Dawkowanie

 Kiedy stosować? 

Warzywa kapustne

fertygacja pod osłonami i w gruncie: 0,5-1,5 kg (stężenie: 0,05-0,15%), zalecana ilość wody: 1000 l/ha

nawożenie dolistne pod osłonami: 1-2 kg/ha (stężenie: 0,1-0,2%), zalecana ilość wody: 1000 l/ha

nawożenie dolistne w gruncie: 2-4 kg/ha (stężenie: 0,3-0,6%), zalecana ilość wody: 500 l/ha

Jeden-trzy zabiegi co 10-14 dni od 3 tygodnia poposadzeniu.

Pomidor, papryka, ogórek

fertygacja pod osłonami i w gruncie: 0,5-1,5 kg (stężenie: 0,05-0,15%), zalecana ilość wody: 1000 l/ha

nawożenie dolistne pod osłonami: 1-2 kg/ha (stężenie: 0,1-0,2%), zalecana ilość wody: 1000 l/ha

nawożenie dolistne w gruncie: 2-4 kg/ha (stężenie: 0,3-0,6%), zalecana ilość wody: 500 l/ha

Dwa-cztery zabiegi w okresie wzrostu owoców.

Ziemniak

fertygacja pod osłonami i w gruncie: 0,5-1,5 kg (stężenie: 0,05-0,15%), zalecana ilość wody: 1000 l/ha

nawożenie dolistne pod osłonami: 1-2 kg/ha (stężenie: 0,1-0,2%), zalecana ilość wody: 1000 l/ha

nawożenie dolistne w gruncie: 2-4 kg/ha (stężenie: 0,3-0,6%), zalecana ilość wody: 500 l/ha

Jeden-trzy zabiegi po kwitnieniu.

Warzywa korzeniowe

fertygacja pod osłonami i w gruncie: 0,5-1,5 kg (stężenie: 0,05-0,15%), zalecana ilość wody: 1000 l/ha

nawożenie dolistne pod osłonami: 1-2 kg/ha (stężenie: 0,1-0,2%), zalecana ilość wody: 1000 l/ha

nawożenie dolistne gruncie: 2-4 kg/ha (stężenie: 0,3-0,6%), zalecana ilość wody: 500 l/ha

Jeden-trzy zabiegi co 10-14 dni od wzrostu korzenia.
spichrzowego.

Zboża

nawożenie dolistne: 4-5 kg/ha (stężenie: 1-2%), zalecana ilość wody: 200-300 l/ha

Jeden-dwa zabiegi od fazy krzewienia do końca strzelania
w źdźbło.

Pozostałe uprawy

fertygacja pod osłonami i w gruncie: 0,5-1,5 kg (stężenie: 0,05-0,15%), zalecana ilość wody: 1000 l/ha

nawożenie dolistne pod osłonami: 1-2 kg/ha (stężenie: 0,1-0,2%), zalecana ilość wody: 1000 l/ha

nawożenie dolistne gruncie: 2-4 kg/ha (stężenie: 0,3-0,6%), zalecana ilość wody: 500 l/ha

Jeden-dwa zabiegi przy niekorzystnych warunkach
atmosferycznych.

Malina, truskawka

fertygacja pod osłonami i w gruncie: 0,5-1,5 kg (stężenie: 0,05-0,15%), zalecana ilość wody: 1000 l/ha

nawożenie dolistne gruncie: 2-4 kg/ha (stężenie: 0,3-0,6%), zalecana ilość wody: 500 l/ha

Po wytworzeniu pąków kwiatowych i po zbiorach.

Porzeczka, agrest

fertygacja pod osłonami i w gruncie: 0,5-1,5 kg (stężenie: 0,05-0,15%), zalecana ilość wody: 1000 l/ha

nawożenie dolistne gruncie: 2-4 kg/ha (stężenie: 0,3-0,6%), zalecana ilość wody: 500 l/ha

Przed i po kwitnieniu oraz po zbiorach.

Drzewa owocowe

fertygacja pod osłonami i w gruncie: 0,5-1,5 kg (stężenie: 0,05-0,15%), zalecana ilość wody: 1000 l/ha

nawożenie dolistne gruncie: 2-4 kg/ha (stężenie: 0,3-0,6%), zalecana ilość wody: 500 l/ha

Jeden-trzy zabiegi po kwitnieniu.

Burak cukrowy

fertygacja pod osłonami i w gruncie: 0,5-1,5 kg (stężenie: 0,05-0,15%), zalecana ilość wody: 1000 l/ha

nawożenie dolistne pod osłonami: 1-2 kg/ha (stężenie: 0,1-0,2%), zalecana ilość wody: 1000 l/ha

nawożenie dolistne gruncie: 2-4 kg/ha (stężenie: 0,3-0,6%), zalecana ilość wody: 500 l/ha

Jeden-dwa zabiegi od fazy 8 liści do zwarcia
międzyrzędzi.

Rzepak ozimy

nawożenie dolistne: 4-5 kg/ha (stężenie: 1-2%), zalecana ilość wody: 200-300 l/ha

Jeden-dwa zabiegi po ruszeniu wegetacji wiosennej.

Cebula, por

fertygacja pod osłonami i w gruncie: 0,5-1,5 kg (stężenie: 0,05-0,15%), zalecana ilość wody: 1000 l/ha

nawożenie dolistne pod osłonami: 1-2 kg/ha (stężenie: 0,1-0,2%), zalecana ilość wody: 1000 l/ha

nawożenie dolistne gruncie: 2-4 kg/ha (stężenie: 0,3-0,6%), zalecana ilość wody: 500 l/ha

Jeden-dwa zabiegi w lipcu.