Albion

Metalosate Potassium

Potas skompleksowany aminokwasami to płynny, dolistny nawóz potasowy, zawierający 24% tlenku potasu rozpuszczalnego w wodzie. Jest przeznaczony do likwidacji niedoborów potasu. Potas w nawozie jest skompleksowany unikalnym zestawem naturalnych aminokwasów, co zapewnia szybkie pobieranie przez liście i pełną kompatybilność z metabolizmem roślin. Nawóz można stosować do wielu upraw, takich jak jabłonie, grusze, wiśnie, czereśnie, śliwy, porzeczki, winorośl, maliny, truskawki, ziemniak, kukurydza, rzepak, buraki cukrowe, warzywa (np. kapusta, kalafior, burak ćwikłowy, strączkowe, seler), pomidor, papryka, ogórek, łąki i pastwiska, zboża oraz rośliny ozdobne. Dawki i terminy aplikacji różnią się w zależności od rodzaju uprawy.

Potas skompleksowany aminokwasami.
skład chemiczny: 24% tlenku potasu rozpuszczalnego w wodzie
Jest to płynny, dolistny nawóz potasowy przeznaczony do likwidacji niedoborów potasu. Potas w nawozie występuje w postaci bardzo małych molekuł skompleksowanych unikalnym zestawem naturalnych aminokwasów, co zapewnia szybkie pobieranie nawozu przez liście nawożonych roślin i pełną kompatybilność nawozu z metabolizmem roślin.

Uprawa

Jak stosować? Dawkowanie

Kiedy stosować?

Jabłonie, grusze, wiśnie, czereśnie, śliwy, porzeczki, winorośl.

3-4l/ha w 500 l wody

po ruszeniu wegetacji wiosennej, regeneracja uszkodzeń mrozowy
 

Jabłonie, grusze, wiśnie, czereśnie, śliwy, porzeczki, winorośl.

2-4l/ha w 500-1000 l wody

po kwitnieniu,1-3 zabiegów w odstępach 14 dni  

Maliny, truskawki

 2-4l/ha

po ruszeniu wegetacji wiosennej, przed kwitnienie

Ziemniak

 2-6l/ha w 300l wody

po wytworzeniu pokroju krzaka i 14 dni późnie

Kukurydza

2-6l/ha w 300l wody

W fazie 6-8 liści i w momencie wytwarzania łodygi 

Rzepak

2-6l/ha w 300l wody

Jesienią- po wytworzeniu 6 liści
wiosną- po ruszeniu wegetacji.

Buraki cukrowe

2-6l/ha w 300l wody

w fazie 3-4 liści i 14 dni później

Warzywa-kapusta, kalafior, burak ćwikłowy, strączkowe, seler

2-4l/ha w 500l wody

 2-3 zabiegi co 10-14 dni e okresie intensywnego wzrostu

Pomiidor, papryka

2-4l/ha w 500l wody

2t ygodnie po wysadzeniu rozsady, 1-3 zabiegi w odstępach 14 dni

Ogórek

2-4l/ha w 500l wody

Po wytworzeniu 6 liści, następnie 1-3 zabiegi w odstępach 14 dni

Łąki i pastwiska

2-4l/ha w 500l wody

Po ruszeniu wegetacji. 10 dni po każdym pokłosie 

Zboża

2-4l/ha w 300l wody

Na początku fazy krzewienia, w fazie strzelania w źdźbło 

Rośliny ozdobne

2-6l/ha w 500l wody

W okresie intensywnego wzrostu i przed kwitnieniem