ASX

KTS tiosiarczan potasu

KTS – tiosiarczan potasu to płynny nawóz potasowo-siarkowy wykorzystywany do niwelowania niedoborów potasu i siarki poprzez różne metody nawożenia, w tym doglebowe, pogłówne, dolistne, irygacje oraz fertygacje. Składniki: potas (K) (25%), trójtlenek siarki (SO3) (42%). Zastosowanie w uprawach: kukurydza, rzepak, zboża (w tym ozime i jare), drzewa i krzewy owocowe, winorośl, ziemniak, rośliny motylkowe, burak cukrowy, pomidor, papryka, warzywa kapustne, cebula, porzeczka, truskawka, malina, jabłoń, grusza, wiśnia, czereśnia, marchew, pietruszka, burak. Fertygacja dotyczy głównie drzew i krzewów owocowych.

KTS – tiosiarczan potasu to płynny nawóz potasowo-siarkowy przeznaczony do likwidacji niedoborów potasu i siarki poprzez nawożenie doglebowe, nawożenie pogłówne razem z RSM, nawożenie dolistne, irygacje i fertygacje.

 

Składniki:

  • potas (K) (25%),
  • trójtlenek siarki (SO3) (42%)

 

Zastosowanie w uprawach:

  • kukurydza
  • rzepak
  • zboża
  • drzewa i krzewy owocowe
  • winorośl
  • rzepak
  • zboża ozime
  • zboża jare
  • ziemniak
  • rośliny motylkowe
  • burak cukrowy
  • pomidor
  • papryka
  • warzywa kapustne
  • cebula
  • porzeczka
  • truskawka
  • malina
  • jabłoń
  • grusza
  • wiśnia
  • czereśnia
  • marchew
  • pietruszka
  • cebula
  • burak
  • fertygacja – drzewa i krzewy owocowe

 

Przeznaczenie

Uprawa

Termin / zalecenia

Dawka

startowe nawożenie doglebowe – 5 cm obok nasion

kukurydza, rzepak, zboża

podczas siewu

10–40 l/ha

nawożenie doglebowe – oprysk pasów herbicydowych

drzewa i krzewy owocowe, winorośl

wczesną wiosną i po kwitnieniu

15–20 l/ha

nawożenie pogłówne razem z RSM w formie oprysku grubokroplistego lub za pomocą węży rozlewowych

rzepak

po ruszeniu wegetacji wiosennej i 10–14 dni później

10–20 l/ha

nawożenie pogłówne razem z RSM w formie oprysku grubokroplistego lub za pomocą węży rozlewowych

zboża ozime

po ruszeniu wegetacji wiosennej i do strzelania w źdźbło

5–10 l/ha

nawożenie dolistne – do oprysku dodać mocznik lub Azofol

rzepak

jesienią w fazie 6 liści, po ruszeniu wegetacji wiosennej i po wytworzeniu łodygi

5–15 l/ha

nawożenie dolistne – do oprysku dodać mocznik lub Azofol

zboża ozime

jesienią w fazie 3–6 liści, po ruszeniu wegetacji wiosennej i na początku strzelania w źdźbło

5–10 l/ha

nawożenie dolistne – do oprysku dodać mocznik lub Azofol

zboża jare

w fazie krzewienia i strzelania w źdźbło

5–10 l/ha

nawożenie dolistne – do oprysku dodać mocznik lub Azofol

ziemniaki

po zwarciu międzyrzędzi, na początku wiązania bulw i w fazie, gdy bulwy mają mniej więcej 40 mm

10–14 l/ha

nawożenie dolistne – do oprysku dodać mocznik lub Azofol

rośliny motylkowe

od rozety do kwitnienia

10 l/ha

nawożenie dolistne – do oprysku dodać mocznik lub Azofol

buraki cukrowe

w fazie 6–8 liści i przed zwarciem międzyrzędzi

5–10 l/ha

nawożenie dolistne – do oprysku dodać mocznik lub Azofol

pomidor, papryka

od wytworzenia owoców, co 7–14 dni

5–10 l/ha

nawożenie dolistne – do oprysku dodać mocznik lub Azofol

warzywa kapustne

3 tygodnie po wysadzeniu rozsady, następnie co 10–14 dni

5–10 l/ha

nawożenie dolistne – do oprysku dodać mocznik lub Azofol

cebula

w okresie intensywnego wzrostu

5–10 l/ha

nawożenie dolistne – do oprysku dodać mocznik lub Azofol

porzeczki

1–2 razy po kwitnieniu, co 7–10 dni

5–10 l/ha

nawożenie dolistne – do oprysku dodać mocznik lub Azofol

truskawki, maliny

po ruszeniu wegetacji i w okresie intensywnego wzrostu

5–10 l/ha

nawożenie dolistne – do oprysku dodać mocznik lub Azofol

jabłonie, grusze, wiśnie, czereśnie

po wytworzeniu pierwszych liści, następnie po kwitnieniu

5–10 l/ha

irygacja – nawożenie z deszczowaniem

marchew, pietruszka, cebula, buraki, warzywa kapustne

od fazy 3–4 liści, co 10–14 dni, po irygacji obficie nawadniać

30–50 l/ha

irygacja – nawożenie z deszczowaniem

ziemniaki

od wytworzenia pokroju krzaka co 10–14 dni, po irygacji obficie nawadniać

30–50 l/ha

fertygacja

drzewa i krzewy owocowe

w okresie intensywnego wzrostu drzew, krzewów i rozwoju owoców

15–20 l/ha/ tydzień