LECITEC 5L naturalny biostymulator ograniczający choroby grzybowe, pękanie i ordzewianie owoców, poprawia jakość owoców.
Skład chemiczny:
- lecytyna- 60%,
- fosfolipidy i inne ekstrakty roślinne
Zalecenia stosowania: od zawiązania owoców co 7-10 dni
Działa kontaktowo, dlatego zaleca się dokładne pokrycie rośliny cieczą roboczą. Polecany do stosowania w uprawach takich jak jabłonie, grusze, wiśnie, czereśnie, truskawki, maliny.
LECITEC 5L mechanizm działania, specyfika produktu:
- poprawia wybarwienie i jędrność
- ogranicza choroby grzybowe
- poprawia właściwości przechowalnicze owoców
- utrudnia rozwój czynników chorobotwórczych poprzez zamknięcie drogi wejściowej patogenom
- działa kontaktowo, blokując kiełkowanie konidiów
- tworzy barierę ochronną dzięki czemu grzyb nie jest zdolny wniknąć do ściany komórki
- nie pozostawia pozostałości
- lepsza jakość owoców
- wzmacnia ściany komórkowe
- zapobiega ordzawieniu, pękaniu owoców