Produkt chwilowo niedostępny
Wysyłka 48h
Powiadomienie o dostępności
INSOL Krzem 100 to innowacyjny nawóz dolistny przeznaczonym do dokarmiania upraw rolniczych, sadowniczych i warzywniczych.
Stosowanie INSOL Krzem 100 zmniejsza skutki stresów związanych z niekorzystnymi warunkami uprawy takimi jak przymrozki i niska temperatura, zasolenie gleby, gradobicie, nadmierne opady.
Krzem wbudowany w ściany komórkowe roślin pozwala na efektywniejszą gospodarkę wodną w okresie suszy oraz wspomaga pobieranie fosforu z gleby, wpływając na prawidłowy rozwój systemu korzeniowego. Wzmocnione ściany komórkowe to również mniejsza podatność roślin na uszkodzenia mechaniczne oraz na wnikanie patogenów. Stosowanie środka wpływa na poprawę wielkości i jakości plonu.
Skład chemiczny:
Nawóz INSOL Krzem 100 dawkowanie:
Uprawa |
Termin stosowania |
Dawka |
Zboża ozime |
· faza 3–6 liści (1 l/ha) · początek fazy krzewienia do fazy 1 kolanka (0,75 l/ha) · od początku fazy liścia flagowego (0,75 l/ha; 0,2-0,5%) |
0,75-1 l/ha; 0,2-0,5% |
Zboża jare |
2 zabiegi od fazy 4 liści |
1 l/ha; 0,3-0,5% |
Rzepak |
· faza 4–8 liści (1 l/ha) · rozwój pędów bocznych (0,75 l/ha) · pąkowanie do początku kwitnienia (0,75 l/ha; 0,2-0,5%) |
0,75-1 l/ha; 0,2-0,5% |
Kukurydza |
faza 3–4 liści |
1 l/ha; 0,3-0,5% |
Ziemniak |
6 zabiegów od fazy zwierania międzyrzędzi, razem z zabiegami fungicydowym |
0,5 l/ha; 0,2-0,3% |
Jabłoń, grusza |
· faza różowego/białego pąka · osiągnięcie przez owoc średnicy do 10 mm |
1 l/ha; 0,1-0,2% |
Czereśnia, wiśnia |
· faza białego pąka · koniec kwitnienia · osiągniecie przez owoce 60–70 % typowej wielkości · początek dojrzewania owoców |
1 l/ha; 0,1-0,2% |
Śliwka, brzoskwinia, morela |
· faza białego pąka · koniec kwitnienia · osiągnięcie przez owoce 50 – 60 % typowej wielkości · faza zaawansowanego wybarwiania owoców |
1 l/ha; 0,1-0,2% |
Truskawka |
· pierwszy zabieg do fazy kwitnienia · 2 kolejne zabiegi co 10–14 dni |
1 l/ha; 0,1-0,2% |
Pozostałe jagodowe |
zabiegi od początku fazy zawiązywania owoców co 7–10 dni |
0,5 l/ha; 0,05-0,1% |
Warzywa |
2–3 zabiegi od fazy 4 liści razem z zabiegami fungicydowymi |
1 l/ha; 0,2-0,3% |
Marka: INSOL
EAN: 5907573450346
INSOL Krzem 100 to innowacyjny nawóz dolistny przeznaczonym do dokarmiania upraw rolniczych, sadowniczych i warzywniczych.
Stosowanie INSOL Krzem 100 zmniejsza skutki stresów związanych z niekorzystnymi warunkami uprawy takimi jak przymrozki i niska temperatura, zasolenie gleby, gradobicie, nadmierne opady.
Krzem wbudowany w ściany komórkowe roślin pozwala na efektywniejszą gospodarkę wodną w okresie suszy oraz wspomaga pobieranie fosforu z gleby, wpływając na prawidłowy rozwój systemu korzeniowego. Wzmocnione ściany komórkowe to również mniejsza podatność roślin na uszkodzenia mechaniczne oraz na wnikanie patogenów. Stosowanie środka wpływa na poprawę wielkości i jakości plonu.
Skład chemiczny:
Nawóz INSOL Krzem 100 dawkowanie:
Uprawa |
Termin stosowania |
Dawka |
Zboża ozime |
· faza 3–6 liści (1 l/ha) · początek fazy krzewienia do fazy 1 kolanka (0,75 l/ha) · od początku fazy liścia flagowego (0,75 l/ha; 0,2-0,5%) |
0,75-1 l/ha; 0,2-0,5% |
Zboża jare |
2 zabiegi od fazy 4 liści |
1 l/ha; 0,3-0,5% |
Rzepak |
· faza 4–8 liści (1 l/ha) · rozwój pędów bocznych (0,75 l/ha) · pąkowanie do początku kwitnienia (0,75 l/ha; 0,2-0,5%) |
0,75-1 l/ha; 0,2-0,5% |
Kukurydza |
faza 3–4 liści |
1 l/ha; 0,3-0,5% |
Ziemniak |
6 zabiegów od fazy zwierania międzyrzędzi, razem z zabiegami fungicydowym |
0,5 l/ha; 0,2-0,3% |
Jabłoń, grusza |
· faza różowego/białego pąka · osiągnięcie przez owoc średnicy do 10 mm |
1 l/ha; 0,1-0,2% |
Czereśnia, wiśnia |
· faza białego pąka · koniec kwitnienia · osiągniecie przez owoce 60–70 % typowej wielkości · początek dojrzewania owoców |
1 l/ha; 0,1-0,2% |
Śliwka, brzoskwinia, morela |
· faza białego pąka · koniec kwitnienia · osiągnięcie przez owoce 50 – 60 % typowej wielkości · faza zaawansowanego wybarwiania owoców |
1 l/ha; 0,1-0,2% |
Truskawka |
· pierwszy zabieg do fazy kwitnienia · 2 kolejne zabiegi co 10–14 dni |
1 l/ha; 0,1-0,2% |
Pozostałe jagodowe |
zabiegi od początku fazy zawiązywania owoców co 7–10 dni |
0,5 l/ha; 0,05-0,1% |
Warzywa |
2–3 zabiegi od fazy 4 liści razem z zabiegami fungicydowymi |
1 l/ha; 0,2-0,3% |
SKU: 30316