Zadzwoń (48) 66 80 471

info@agrosimex.com.pl

Improvit - baner
Łatwa aplikacja
Dostępny w sklepach
Produkt z USA

- opis produktu

Środek zawierający substancję aktywną 1-MCP (1-metylocyklopropen) do samodzielnej aplikacji w obiekcie przechowalniczym.

Po zbiorze owoce bardzo intensywnie wytwarzają etylen, przez co zaczynają coraz szybciej dojrzewać, tracąc zdolność do długotrwałego przechowywania. lmprovit blokuje receptory etylenu, dzięki czemu hamuje procesy dojrzewania zachodzące w owocach.

Improvit - opis działania

- aplikacja produktu

Sprawdź przed aplikacją

  • Przechowalnia lub chłodnia, w której będzie przeprowadzona aplikacja lmprovitem powinna być szczelna gazowo.
  • Jabłka należy zebrać w optymalnej fazie dojrzałości zbiorczej (można to określić na podstawie testu skrobiowego, pomiaru jędrności owoców, a najdokładniej wykonując tzw. próbę etylenową).
  • Jabłka przeznaczone do aplikacji lmprovit™ należy zebrać w możliwie najkrótszym czasie, nie powinno to trwać dłużej niż 7 dni. Podobnie zapełnianie komory, a następnie jej zamknięcie musi nastąpić w ciągu 7 dni, optymalny czas to 3-4 dni.

Aplikacja krok po kroku:

1. aplikacja improvit
Pomiar objętości komory na podstawie którego obliczamy potrzebną ilość środka lmprovit do zaaplikowania w komorze. Średnia dawka to 0,05-0,068 g na 1m3 lub inaczej 5,0-6,8 g na 100m3 komory. Uwaga: O dawce nie decyduje masa owoców złożona w komorze tylko jej objętość w m3. Wybór dawki jest uzależniony od odmiany i dojrzałości owoców podczas zbioru
2. aplikacja improvit
Po ustawieniu skrzyniopalet w komorze należy dokładnie schłodzić owoce zwracając uwagę na te znajdujące się w centralnej części skrzyniopalety.
3. aplikacja improvit
Przed przystąpieniem do aplikacji komorę intensywnie wietrzymy (ok. 20-30 minut), aby pozbyć się etylenu.
4. aplikacja improvit
Zamykamy komorę z uruchomionymi wentylatorami.
5. aplikacja improvit
Do czystego pojemnika wlewamy około 8-10 litrów ciepłej (ok. 45°C) wody.
6. aplikacja improvit
Pojemnik ustawiamy w chłodni następnie zanurzamy w nim pompkę zasilaną bateriami, moc baterii musi wystarczyć na czas potrzebny do aplikacji t.j. ok. 24 godziny.
7. aplikacja improvit
Do pojemnika dodajemy odmierzoną dawkę preparatu lmprovit™. Produkt pakowany jest w wodnorozpuszczalne woreczki foliowe, w których znajduje się biały proszek. Wrzuć cały woreczek, nie rozcinaj go - powinien rozpuścić się w ciągu 2-10 min.
8. aplikacja improvit
Jeśli jednorazowa dawka przekracza 70 gram lmprovit™ na komorę, należy podzielić ją na dwa pojemniki.
9 aplikacja improvit
Komorę zamykamy szczelnie na 24 godziny i dbamy aby w tym czasie nikt jej nie otwierał.
10. aplikacja improvit
Po 24 godzinach otwieramy komorę i wietrzymy przez 15-20 min.
11. aplikacja improvit
Po zakończeniu aplikacji lmprovit™ można wykonywać wszystkie standardowe czynności przechowalnicze.

Zadbaj o szczegóły:

  • Czas wypełnienia komory jabłkami – maksymalnie 7 dni
  • W przypadku komór z więcej niż jedną odmianą, również musi być zachowany 7 dniowy termin załadunku. Ponadto warunki przechowywania powinny być zastosowane w odniesieniu do odmiany bardziej wrażliwej, np. niższe stężenie CO2
  • Nie rekomendujemy stosowania preparatu lmprovit™ na odmianie Boskoop gdyż owoce tej odmiany bardzo wcześnie wydzielają duże ilości etylenu
  • Obecność etylenu pochodzącego z dojrzałych owoców lub/i spalania paliw przez wózki widłowe lub samochody podczas załadunku i aplikacji może wpłynąć na efektywność preparatu lmprovit™
  • Nie dochłodzenie owoców szczególnie odmiany Szampion może spowodować ordzawienie przyszpułkowe. Temperatura owoców podczas aplikacji powinna wynosić poniżej 5°C.
  • Można stosować z Xedathane-HN.

Określenie terminu zbioru owoców

Test skrobiowy

W miarę dojrzewania owoców dochodzi do stopniowego rozkładu skrobi na cukry proste. Im bardziej są one dojrzałe, tym mniej skrobi zawierają. W jej miejsce pojawiają się glukoza i fruktoza, dzięki czemu owoce stają się słodsze. Właśnie w celu sprawdzenia,jak bardzo zaawansowany jest proces rozkładu skrobi, stosuje się test skrobiowy.

Jak wykonać test skrobiowy

Przecięte na pół jabłka pokrywa się płynem Lugola, który barwi skrobię na niebiesko. Im mniej niebieskiego koloru, tym owoce są bardziej dojrzałe. Otrzymane zabarwienie należy porównać z tablicą zawierającą schematy reakcji barwnej ponieważ każda odmiana inaczej zachowuje się podczas indeksu skrobiowego.

Jak odczytać wynik testu skrobiowego

Ocena polega na porównaniu zabarwionych przekrojów owoców z tablicą poniżej zawierającą schemat reakcji barwnej. W tablicy mamy wyróżnioną dziesięciostopniową skalę przedstawiającą charakter rozkładu skrobi. Na zamieszczonym schemacie wartość „1″ indeksu odpowiada całkowitemu zabarwieniu na granatowo powierzchni owocu (100%), zaś „10″ jasna powierzchnia (0%) lub ewentualnie niewielki pierścień pod skórką owocu. Wykonując analizę otrzymanej próby skrobiowej należy pamiętać, iż rekomendowane optymalne wartości indeksu skrobiowego są różne dla jabłek różnych odmian, przeznaczanych do przechowywania.