Item 1 of 0
    Agrosimex logo

    Cięcie zimowe borówki 2022

    Zapraszamy do obejrzenia nowego filmu o cięciu zimowym borówek. Doradca opowie o cięciu kilkunastoletniej plantacji odmiany bluecrop oraz młodej plantacji duke.

    00:44 – dlaczego tniemy borówkę?
    02:21 - zastosowanie konstrukcji podpierających
    02:43 - zasady cięcia krzewów borówki
    05:12 - cięcie młodej plantacji


     

    Transkrypcja

    Witam serdecznie. Tomasz Domański, firma Agrosimex. Zapraszam na film dotyczący cięcia borówki. Dziś znajdujemy się na plantacji borówki wysokiej. Kwatera kilkunastoletnia, odmiana Bluecrop. Dlaczego tutaj się spotykamy? Ponieważ chciałem państwu pokazać kilka zasad cięcia borówki wysokiej.

    Jesteśmy na tej plantacji z tą odmianą, dlatego, że jest to jedna z popularniejszych odmian uprawianych w Polsce obecnie. Dlaczego tniemy borówkę wysoką? Dlatego, żeby uzyskać owoce jak najlepszej jakości, owoce deserowe, które będą odpowiednio wyrośniętą, a co za tym też idzie, żebyśmy uzyskali odpowiedni plon. Czy powinniśmy co roku ciąć borówkę? Oczywiście. Jest to niezbędny zabieg agrotechniczny, który powinien zostać wykonany na plantacji borówki. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, żeby dostarczyć światło wewnątrz korony krzewów, tak, żeby one mogły zawiązywać odpowiednią ilość pąków kwiatowych, a następnie wydawać odpowiednią ilość owoców. Krzewy, które są zbyt zagęszczone, mają pozostawione za dużo starych pędów, niekoniecznie owoconośnych, w trakcie sezonu kiedy, mamy dużą masę liściową, jest oczywiście problem z dojrzewaniem tych owoców, z wyrośnięciem, jak później również z zakładaniem odpowiedniej ilości pąków kwiatowych. Dlatego nie bójmy się, tnijmy plantację borówki i tnijmy je dosyć mocno. Oczywiście wszystko jest uzależnione od tego, jak mamy dużą liczbę pąków kwiatowych na naszych roślinach, jakie było owocowanie w sezonie poprzednim, czy mamy założoną odpowiednią ilość pąków kwiatowych. Dlatego przystępując do cięcia, powinniśmy również spojrzeć na to, jakie mamy pędy na plantacji. Powinniśmy mieć około sześciu, dwunastu pędów starych, ale również około pięciu, sześciu młodych pędów, które wybiły w tym sezonie i to jest bardzo ważne, żeby zachować tę proporcję między wzrostem wegetatywnym a owocowaniem, plonowaniem. Tutaj, proszę państwa, mamy również rozciągnięte konstrukcje podpierające. Mamy tutaj rozciągnięte druty, gdzie nam przewieszają gałęzie z owocami i nie mamy tego problemu wykładania się w międzyrzędzia pędów owoconośnych, z owocami, w trakcie sezonu. To jest bardzo ważne, ponieważ odmiana Bluecrop jest to odmiana, która lubi się wykładać. Teraz chciałbym przejść do cięcia borówki. Od czego zaczynamy? Przede wszystkim powinniśmy zacząć od usunięcia najmłodszych płożących się pędów, które po prostu przeszkadzają. Owoce z takich pędów oczywiście nie będą zrywane, ponieważ pracownicy nie schylają się aż tak nisko, żeby wszystkie te owoce ze środka krzewu czy z dołu zerwać. Dlatego czyścimy tutaj, wycinając wszystkie te najmłodsze pędy. Wycinamy wszystkie pędy, które nam się krzyżują, wchodzą tutaj zbyt gęsto w oś krzewu. Tak jak państwo widzicie, tutaj są pędy, które były przycięte w zeszłym roku, ale niestety musimy to wyciąć, ten pęd się źle rozkrzewił i źle rośnie. Tutaj też widzimy, że ten pęd cały przechodzi przez środek, dlatego wycinamy go po młodym pędzie i to usuwamy. Wycinamy pędy, które nie są zakończone pąkami kwiatowymi. Tutaj wyciąłem ten pęd, zobaczcie państwo, że nie ma w ogóle pąków kwiatowych. Jest to pęd, na którym mieliśmy owoce w zeszłym sezonie. Na ten sezon nie ma zawiązanych w ogóle pąków kwiatowych, dlatego takie pędy usuwamy. Tu mamy zbyt duże zagęszczenie, więc usuwamy pęd, możemy usunąć ten najstarszy po tym młodym przyroście, tak, żeby rozluźnić koronę. I to wyciągamy ten stary pęd, który owocował w zeszłym roku i tutaj ten środek też patrzymy, gdzie są pędy bez pąków kwiatowych i to usuwamy. Kilka słów jeszcze o młodej plantacji. Takich plantacji w naszym kraju jest coraz więcej i one wymagają cięcia od początku, cięcia formującego, tak, żeby odpowiednio wyprowadzić ten krzew. Tutaj powinniśmy się skupić na wycinaniu słabych pędów, które są pomieszane, poprzekładane między innymi pędami, krzyżują się. Takie pędy usuwajmy. I te, które się krzewią zbyt nisko, ponieważ tam nie będzie owoców, owoców dobrej jakości, a głównie w pierwszych latach chodzi o to, żeby ten krzew wyprowadzić ku górze. Na tej wysokości najczęściej zrywamy owoce najlepszej jakości. Tutaj mamy dwuletnie krzewy, odmiany Duke. Usuwamy pędy, które są bardzo mocno rozkrzewione, które nie poszły w górę, drobne pędy obłamujemy. Rozluźniamy po prostu wnętrze krzewów. I to całe cięcie, które robimy na tym krzewie.