Skład chemiczny Folan: wapń 29% w postaci mrówczanu wapnia
Mrówczan wapnia - Folanx Ca29
Folanx® Ca29 to nowy wapniowy nawóz dolistny do nawożenia roślin i owoców. Duża zawartość wapnia w nawozie zwiększa mechaniczny opór ścian komórkowych przeciwko przenikaniu patogenów. Wapno zwiększa stabilność tkanek, redukując tym samym szkody fizjologiczne owoców i roślin.
Folanx® Ca29 zawiera mrówczan wapnia, który jest bardzo szybko wchłaniany przez roślinę, zapewniając równocześnie doskonały transport wapnia do poszczególnych części roślin. Folanx® Ca29 można mieszać z większością środków ochrony roślin. Należy wykonać próbę mieszalności produktów przeznaczonych do zmieszania razem. Należy unikać mieszania produktu Folanx® Ca29 z innymi preparatami zawierającymi wapń oraz ze zwilżaczami. W razie wystąpienia pytań prosimy o kontakt z doradcą technicznym.
Folanx Ca29 5 kg uprawy i dawki
Jabłonie, grusze - zapobiega gorzkiej plamistości podskórnej, zbrunatnieniu miąższu oraz zbrunatnieniu skórki owoców- stosować 2 do 4 – krotnie 2,5 kg/ha/metr wysokości korony – po fazie kwitnienia do uzyskania przez owoc średnicy 40 mm (wielkość orzecha włoskiego)- stosować 2 do 4 krotnie 2,5 kg/ha/ metr wysokości korony – od lata do zbiorów
Śliwa - w celu zwiększenia zaopatrzenia w wapń oraz dla uzyskania stabilniejszych i jędrniejszych owoców- stosować 2 – 6 krotnie 2,5 kg/ha/metr wysokości korony- po kwitnieniu do zbiorów
Truskawka, maliny - w celu zwiększenia jędrności miąższu oraz dla uzyskania stabilniejszych i większych owoców- 5,0 – 7,5 kg/ha od fazy wzrostu kwiatostanu do fazy kwitnienia- stosować 7,5 kg/ha w zależności od warunków pogodowych co 7 – 14 dni od początku rozwoju owoców- stosując środek podczas fazy kwitnienia, dawka nie powinna przekraczać 5 kg/ha
Winorośl - w celu uzyskania jędrniejszych jagód oraz zmniejszenia występowania zgnilizny owoców- stosować 3 – 8 krotnie w ilości 2,5 kg/ha- stosować 1 – 2 krotnie gdy kwiatostany są całkowicie rozwinięte- stosować powtórnie podczas fazy rozwoju owoców do początku fazy wybarwiania się jagód
Pomidor, papryka - w celu zapobiegania suchej zgniliźnie owoców- 5,0 do 10 kg/ha od początku kwitnienia do fazy przebarwiania owoców 5 do maksymalnie 10 aplikacji
Warzywa kapustne - w celu zapobiegania brunatnieniu liści- stosować 3 – 4 krotnie 5,0 – 7,5 kg/ha od początku formowania główki