Uprawa warzyw w gruncie – TSW 2015

Dnia 19 lutego 2015 roku podczas Targów Sadownictwa i Warzywnictwa w Hali EXPO w Warszawie odbędzie się konferencja dotycząca produkcji warzyw w warunkach polowych. Wykłady będą dotyczyły nawożenia i ochrony warzyw polowych. Poruszona zostanie również kwestia zaburzeń fizjologicznych występujących podczas procesu produkcji warzyw.

cebula

Program Konferencji – Warzywa Polowe

10.00. – 10.30. Cebula – bieżące trendy w uprawie, sytuacja na światowych rynkach – Adam Prabucki, regionalny menedżer produktu cebula (Europa) w firmie Hazera,

10.30. – 11.00. Jakość i przechowywanie cebuli z ubiegłorocznych zbiorów – prof. dr hab. Franciszek Adamicki, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach

11.00. – 11.30. Nawożenie i dokarmianie cebuli w technologii Timac Agro – mgr inż. Łukasz Peroń, TAP

11.30. – 12.00. Nowe rozwiązania w ochronie warzyw gruntowych – Wojciech Juńczyk, Syngenta

Przerwa

12.15. – 12.45. Ocena skuteczności środków: Viflo, Cal S, Viflo Chitosal Silver i Fosfiron mg w stymulacji wzrostu oraz w ochronie kapusty głowiastej, ogórka, buraka ćwikłowego, marchwi i pietruszki przed chorobami – Agrosimex

12.45. – 13.15. Luna Experience i Serenade ASO – nowe fungicydy w integrowanej ochronie warzyw – Radosław Suchorzewski, Bayer CropScience

13.15. – 13.45. Technika ochrony pomidorów polowych – dr Henryk Ratajkiewicz, UP Poznań

13.45 – 14.15. Choroby warzyw korzeniowych – dr hab. Jacek Nawrocki, UR Kraków

14.15. – 14.45. Jak zaoszczędzić na nawożeniu w uprawie warzyw polowych? – Wojciech Wojcieszek, Yara Poland

14.45. – 15.30. Zaburzenia fizjologiczne u warzyw kapustnych – prof. dr hab. Edward Kunicki