Produkty do ekologicznej uprawy warzyw

Produkty ekologiczne

Świadomość konsumentów warzyw i standardy sieci handlowych dotyczące bezpieczeństwa żywności są coraz wyższe. To daje możliwość rozwoju produkcji w kierunku ekologii. Mając na uwadze rosnące zainteresowanie tym trendem, przygotowaliśmy przegląd produktów przeznaczonych do stosowania przy prowadzeniu upraw w systemie ekologicznym.


Poniższe zestawienie produktów zalecanych do stosowania w ramach programów ochrony roślin w ekologicznej produkcji warzyw, zawiera informacje na temat przeznaczenia środków i mechanizmów ich działania:

  • Armicarb SP – naturalny fungicyd bez pozostałości

    Preparat o działaniu kontaktowym. Przeznaczony do stosowania zapobiegawczego w ochronie warzyw w gruncie i pod osłonami przed mączniakiem prawdziwym. Fungicyd ogranicza mączniaka w uprawie: pomidora, bakłażana, papryki, ogórka, cukinii, melona oraz dyni. Jego substancją aktywną jest wodorowęglan potasu (substancja bardzo higroskopijna). Armicarb SP działa bardzo szybko, powodując odwodnienie i całkowity rozpad zarodników i grzybni podatnych grzybów.

  • Neoram 37,5 WG – miedź w formie tlenochlorku

    Preparat grzybobójczy o działaniu powierzchniowym. Do stosowania zapobiegawczego w ochronie roślin warzywniczych przed chorobami powodowanymi przez grzyby i bakterie. Stosuje się go w dawce 2,0–2,67 kg/ha.

  • Nordox 75 WG – miedź w formie tlenku

    Środek przeznaczony do stosowania zapobiegawczego w ochronie cebuli, szalotki, czosnku, dyni, kabaczka, melona oraz uprawianych w gruncie i pod osłonami pomidora, bakłażana, papryki, ogórka, sałaty, endywii przed chorobami wywołanymi przez grzyby i bakterie. Wyjątkowość tego granulatu polega m.in. na doskonałym rozdrobnieniu i wyrównaniu cząstek substancji aktywnej (1,2 mikrometra) oraz na zastosowaniu naturalnych nośników. W efekcie daje to wyjątkową skuteczność w zwalczaniu patogenów, które są sprawcami groźnych chorób, przy relatywnie niskim zagrożeniu dla środowiska.

  • Next Pro – zwalcza szkodliwe owady i roztocza

    Preparat przeznaczony do zwalczania szkodliwych owadów i roztoczy żerujących na roślinach uprawnych. Jest mieszaniną związków silikonowych. Na szkodniki działa interwencyjnie, w sposób fizyczny. Po oprysku tworzy na powierzchni roślinyoraz na ciałach szkodników powłokę uniemożliwiającą im poruszanie się, co powoduje zaprzestanie żerowania owadów, a w rezultacie ich śmierć. Nie jest środkiem chemicznym, dzięki czemu nie generuje pozostałości w owocach. Zalecany do stosowania w uprawie ogórka, cebuli, kapusty głowiatej, buraka ćwikłowego w stężeniu 0,1–0,2% (10–20 ml na 10 l wody).

  • Viflo CuB – miedź w formie nanocząsteczek

    Płynny, dolistny nawóz przeznaczony do likwidacji niedoborów miedzi, boru, cynku i manganu. Zapewnia bardzo szybkie pobieranie składników przez liście i pełną kompatybilność z metabolizmem nawożonych roślin. Bor skompleksowany kwasem glukonowym jest łatwo przyswajalny i przyczynia się do prawidłowego zapylenia kwiatów. Siłą Viflo CuB jest miedź w formie nanocząsteczek. Klasyczne środki i nawozy miedziowe działają wyłącznie powierzchniowo. Nanocząsteczki miedzi błyskawicznie wnikają do rośliny i krążą w niej wraz z sokami. Forma taka jest bezpieczna do stosowania nawet podczas kwitnienia roślin. Odgrywa też rolę bakteriostatyczną.

  • Limocide – fungicyd, insektycyd i akarycyd

    Preparat zawiera naturalny olejek pomarańczowy – 60 g/l. Jest insektycydem, akarycydem i fungicydem w jednym. Działa kontaktowo i przeznaczony jest do zwalczania szkodników o miękkiej budowie ciała, takich jak mączliki, wciornastki, skoczki, miodówki itp. oraz roztocze. Działanie grzybobójcze polega na wysuszeniu ścian komórkowych grzybni i zarodników. Jest bezpieczny dla pożytecznych organizmów, biodegradowalny, ma bardzo szerokie zastosowanie w uprawach ekologicznych warzyw i owoców.

  • Fytosave SL – stymulator odporności roślin

    Preparat, który jest biostymulatorem odporności roślin. Jego główny składnik to kompleks oligosacharydów, zawierający COS (chitooligosacharydy) i OGA (oligogalacturonan). Kompleks ten naśladujenaturalną interakcję i indukuje produkcję SA, czyli hormonu roślinnego zaangażowanego w syntezę PR – protein produkowanych w roślinie w czasie ataku patogenu, np. grzybów. Fytosave jest w pełni bezpieczny, nie wykazuje w płodach pozostałości substancji, ponadto nie odnotowuje się po jego zastosowaniu fitotoksyczności ani powstawania odporności. Nadaje się do stosowania w produkcji organicznej i Integrowanej produkcji roślin (bezpieczny dla pszczół i innych pożytecznych owadów). Jego skuteczność opiera się na działaniu zapobiegawczym.

Justyna Warda