Limocide – preparat do walki z wciornastkiem

Ten polifagiczny szkodnik, jakim jest wciornastek, potrafi żerować na ponad trzystu gatunkach roślin. Szczególnie groźny jest w warzywach cebulowych i kapustnych. Jak z nim walczyć?

Karolina Jazic

Wciornastek w cebuliWarunki atmosferyczne panujące w ostatnich latach – wysokie temperatury latem i sucha pogoda oraz brak prawdziwej zimy – sprzyjają występowaniu większej ilości owadów. Ponadto wycofywanie substancji czynnych, a co za tym idzie – coraz mniej dostępnych insektycydów, pogłębia problem odporności szkodników. Dobrze, że na rynku pojawiają się nowe, skuteczne rozwiązania do walki z agrofagami, które jednocześnie są bezpieczne dla konsumentów i środowiska. Takim właśnie produktem jest Limocide, który z powodzeniem można zastosować w ochronie warzyw przed wciornastkami i nie tylko.

Wciornastek – uszkodzenie szczypioruWiciorniastek – niewielki przeciwnik, 
wielkie szkody

Thrips tabaci to łacińska nazwa wciornastka tytoniowca. Niewielkich rozmiarów szkodnik (dorosły samiec osiąga długość do 0,9 mm, samica do 1,3 mm, larwa jest nieco mniejsza) potrafi spowodować spore uszkodzenia na warzywach cebulowych i kapustnych. Dorosłe osobniki zimują w wierzchniej warstwie gleby, na miedzach, w zeschniętych resztkach roślin, szklarniach oraz na plantacjach cebuli zimowej. Wczesną wiosną zaczynają żerować na chwastach i roślinach dziko rosnących, następnie przelatują na plantacje uprawne. W połowie maja rozpoczyna się masowy rozwój wciornastków i trwa aż do jesieni. Duże szkody wyrządzają latem, zwłaszcza podczas żniw, gdy przelatują ze zbóż. W sezonie może wystąpić od 4 do 6 pokoleń.

Szkodliwość wciornastków polega na wysysaniu soku komórkowego roślin, w efekcie czego następuje zahamowanie ich wzrostu. Zarówno larwy, jak i osobniki dorosłe w słoneczne dni chowają się u nasady szczypioru gatunków cebulowych lub głęboko pomiędzy zwartymi liśćmi kapusty, co znacznie osłabia skuteczność wykonywanych zabiegów. Ich żerowanie objawia się w postaci białosrebrzystych plam na liściach cebuli oraz drobnych, brązowych brodawek na kapuście. Zdarza się, że w miejscu żerowania szczypior załamuje się. Agrofagi te występują na plantacjach bardzo licznie (jedna samica składa do 100 jaj), a więc potrafią w szybkim tempie spowodować znaczne straty. Uszkodzona tkanka roślin otwiera drogę do infekcji ze strony patogenów. Po zbiorach mogą dalej żerować w przechowalniach, zarówno w główkach kapusty, jak i na cebuli, powodując srebrzenie łuski.

Jak zwalczać wciornastka

Zgodnie z Integrowaną Ochroną Roślin zwalczanie wciornastków powinno opierać się nie tylko na opryskach insektycydem, ale przede wszystkim na zabiegach agrotechnicznych. Po zbiorach roślin trzeba usunąć ich resztki, warto wykonać głęboką orkę, a także niszczyć chwasty, gdyż mogą one być przejściowym miejscem żerowania tych szkodników. 
Zakładając plantację, należy zwrócić uwagę na to, czy w sąsiedztwie nie znajdują się inne uprawy, będące żywicielem wciornastków, np. cebula zimowa. Bez wątpienia częsta lustracja pól (co 2–3 dni) przyspieszy reakcję w przypadku przekroczenia progu szkodliwości, który dla cebuli wynosi 6–10 osobników na jedną roślinę. Można także używać niebieskich tablic lepowych. Monitoring przeprowadza się od maja aż do zakończenia wegetacji.

Preparaty zarejestrowane do zwalczania wciornastków oparte są głównie na pyretroidach oraz na neonikotynoidach (produkty zawierające acetamipryd, np. Kobe 20 SP). Częstą praktyką jest też dodawanie cukru (mniej więcej 2 kg/ha) do zabiegu.

Limocide – preparat do zwalczania wciornastka

To innowacyjny środek, zawierający w składzie olejek pomarańczowy w formie mikroemulsji. Działa kontaktowo, unieruchamiając szkodniki o miękkiej budowie ciała, takie jak wciornastki, a także mączliki, skoczki, miodówki oraz roztocze. Mechanizm jego działania polega na wysuszaniu korpusów owadów. Limocide zapewnia szybkie obezwładnienie istniejącej populacji szkodników, co minimalizuje uszkodzenie roślin. Z jednej strony zwalcza wciornastki mechanicznie, z drugiej jest to doskonały środek zwilżający, mający właściwości powierzchniowo czynne – przy łącznym stosowaniu z insektycydem konwencjonalnym pomaga substancji czynnej dostać się w trudno dostępne miejsca (efekt adiuwanta), czyli tam, gdzie wciornastki się ukrywają. Produkt ten idealnie wpasowuje się w Integrowaną Ochronę Roślin oraz przeciwdziała powstawaniu odporności agrofagów na substancje czynne. Nie wykazuje negatywnego wpływu na środowisko i jest bezpieczny dla roślin, operatora czy konsumentów. W przypadku stosowania Limocide nie występuje ryzyko związane z pozostałościami pestycydów (jednodniowa karencja). Jest on dozwolony do użytku w rolnictwie ekologicznym. W uprawie warzyw ma także rejestrację przeciwko mączlikowi warzywnemu. Pełni również funkcję fungicydu, osuszając błony ściany komórkowej patogenów, takich jak mączniak prawdziwy, mączniak rzekomy, bielik krzyżowych.

Thrips tabaci to łacińska nazwa wciornastka tytoniowca. Niewielkich rozmiarów szkodnik (dorosły samiec osiąga długość do 0,9 mm, 
samica do 1,3 mm, larwa jest nieco mniejsza) potrafi spowodować spore uszkodzenia na warzywach cebulowych i kapustnych.