Nawóz CaTs Tiosiarczan wapnia dostępny dla roślin
Prawidłowe zaopatrzenie roślin uprawnych we wszystkie składniki pokarmowe ma decydujący wpływ na ich wzrost oraz na wysokość i jakość plonu. O skuteczności nawożenia wapniem i siarką decyduje forma, w jakiej pierwiastki te występują w nawozach.

Większość rolników dba o prawidłowy odczyn gleby, dobre zaopatrzenie upraw w azot, fosfor, potas, magnez i mikroskładniki. Producenci rzepaku pamiętają oczywiście o odpowiednim zaopatrzeniu plantacji także w siarkę. Wielu rolników zapomina jednak o nawożeniu wapniem, który jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym.
Drugim bardzo ważnym i również niedocenianym składnikiem pokarmowym jest siarka. Potrzeby nawozowe upraw na ten składnik wzrastają w ostatnich latach w związku z ograniczeniem emisji dwutlenku siarki przez przemysł. Według GUS w 1980 roku emisja dwutlenku siarki wynosiła mniej więcej 4 mln ton, a w 2010 roku już tylko około 1,1 mln ton. Jest to związane z działaniami proekologicznymi i ochroną środowiska. Optymalny dla prawidłowego wzrostu roślin poziom siarki w podłożu wynosi 20–40 mg/l gleby.
Niedoceniane składniki
Powszechna jest wiedza na temat roli wapnia w poprawie odczynu i struktury gleby. Aby rośliny mogły pobrać wapń, musi on występować w glebie w dostatecznej ilości i w łatwo dostępnej dla nich formie. Z prowadzonych przez Agrosimex badań wynika, że bardzo często nawet w glebach o uregulowanym odczynie, wynoszącym 6,5 i więcej, zawartość przyswajalnego wapnia jest bardzo niska. Najniższy zanotowany przez nas poziom to 58 mg Ca/l gleby, a najwyższy – 4360 mg Ca/l gleby. Jednak zdecydowana większość badanych gleb ma zawartość wapnia
odżywczego w przedziale 210–500 mg/l. Dla porównania warto przypomnieć, że optymalny poziom wapnia odżywczego dla większości upraw warzywniczych wynosi 1000–1500 mg/l gleby.
Wpływ CaTS na jakość liści szpinaku. Oprysk doglebowy CaTS 100l/ha, McDonalds, Australia, 2017
Ilość i masa uszkodzonych liści (g) | Ilość i masa uszkodzonych liści(%) | |
---|---|---|
CaTS | 3,1 | 2,5 |
Kontrola | 24,8 | 21,0 |
Wpływ fertygacji nawozem CaTS Tiosiarczan wapnia na plonowanie papryki odmiany Luzon, Rdzuchów, Fertico, 2016 rok
Kombinacja | Plon papryki w kg/poletko | Wzrost plonu w % |
---|---|---|
Kontrola | 140,01 | - |
ASX CaTS 1x20l/ha | 156,92 | +12% |
Rola wapnia
- Jest składnikiem budulcowym ścian komórkowych, związków pektynowych (protopektyn) i blaszki środkowej – dzięki czemu budowa tkanek jest stabilna.
- Wpływa na właściwą gospodarkę hormonalną roślin.
- Kontroluje właściwą strukturę i funkcjonowanie błon cytoplazmatycznych oraz organelli, tj. jądro i mitochondria.
- Wpływa na podziały komórek, ich wzrost oraz funkcjonowanie.
- Działa odwadniająco na koloidy plazmy. Jest składnikiem enzymów oddechowych.
- Wpływa na pobieranie składników pokarmowych przez korzenie.
- Wpływa na otwieranie i zamykanie aparatów szparkowych,dzięki czemu rośliny w niekorzystnych warunkach ograniczają transpirację i poprawiają efektywność gospodarki wodnej.
Zapotrzebowanie na siarkę
Siarka jest łatwo wymywana z gleby – roczne straty wynoszą 30–70 kg/ha. Rośliny uprawne – w zależności od gatunku – pobierają od 12 do 35, a nawet do 80 kg siarki (S) z ha rocznie. Rośliny o dużym zapotrzebowaniu na siarkę: (>50 kg S/ha) – rośliny krzyżowe: rzepak, brokuł, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta, rzodkiewka, oraz warzywa liliowate: cebula, czosnek, por. Rośliny o średnim zapotrzebowaniu na siarkę (20–50 kg S/ha) – motylkowe wieloletnie, strączkowe: bób, groch, fasola, soja, łubin, kukurydza, ziemniaki, burak ćwikłowy, cukrowy i pastewny,
Rośliny o małym zapotrzebowaniu na siarkę (<20 kg S/ha) – zboża.
Wpływ nawożenia dolistnego nawozem CaTS Tiosiarczan wapnia na strukturę plonu ziemniaków Innovator, Fertico, 2016 rok
Kombinacja | Plon w kg/poletko | >80mm | 60–80 mm | 40–60 mm | <40 mm |
---|---|---|---|---|---|
Kontrola | 54,75 | 3,45 | 13,66 | 28,9 | 4,3 |
ASX CaTS 4 x 6 l/ha | 64,5 | 5,85 | 27,7 | 28,85 | 2,1 |
Rola siarki
- Siarka odpowiada za przemiany azotu w roślinie. Jest składnikiem aminokwasów (metionina, cystyna i cysteina).
- Odpowiada za zmniejszenie udziału niebiałkowych form azotu w roślinie (obecność cysteiny warunkuje aktywność reduktazy azotanowej).
- Aktywuje gospodarkę energetyczną roślin oraz ich mechanizmy obronne poprzez zwiększoną produkcję fitoaleksyn i glutationu, który jest prekursorem zapachu i smaku (szczególnie ważny w uprawie cebuli – dobre zaopatrzenie w siarkę łagodzi smak cebuli); glutation wspomaga też regenerację uszkodzonych tkanek.
- Jest składnikiem witaminy B1(tiamina), odpowiedzialnej m.in. za metabolizm węglowodanów, i H (biotyna).
- Bierze udział w reakcjach enzymatycznych odpowiedzialnych za biologiczne wiązanie azotu atmosferycznego przez bakterie brodawkowe, redukuje azotany do amoniaku oraz uczestniczy w procesie fotosyntezy (ferrodoksyna).
- Wpływ na syntezę ligniny oraz kwasów tłuszczowych (siarka jako składnik koenzymu stanowi przenośnik grup acylowych).
- Wpływa na kumulację skrobi w ziemniakach.
- Podnosi walory smakowe i zapachowe niektórych produktów roślinnych (cebula, czosnek) przez obecność w lotnych związkach, takich jak tioestry alifatyczne, polisiarczki, sulfotlenki.
- Zwiększa odporność roślin na choroby i szkodniki – właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze ma między innymi aliacyna obecna w czosnku.
Nawóz CaTs Tiosiarczan wapnia dostępny dla roślin

Obecnie jedynym na polskim rynku nawozem, który łączy w sobie wapń i siarkę – dwa bardzo ważne dla wzostu roślin uprawnych składniki pokarmowe – w płynnej formie jest CaTs Tiosiarczan wapnia. Zawiera on 9% CaO, tj. 112 g w 1 litrze, i 25% SO3, tj. 312 g/l w postaci tiosiarczanu wapnia.
Nawóz ten jest doskonałym źródłem łatwo i szybko dostępnych siarki i wapnia.Ogromną zaletą tiosiarczanu wapnia jest jego wpływ na zmniejszenie zasolenia gleb. CaTs dzięki swoim zaletom jest coraz bardziej popularny w nawożeniu warzyw.
Nawóz CaTs można stosować: w formie oprysku doglebowego lub za pomocą węży rozlewowych razem z RSM i KTS Tiosiarczanem potasu, do fertygacji i irygacji warzyw, do nawożenia dolistnego. Wprowadzenie do programów nawożenia warzyw nawozu CaTs jest jednym z warunków uzyskania wysokich i dobrych jakościowo plonów oraz zmniejszenia strat podczas przechowywania.Tiosiarczan wapnia jest świetnym stabilizatorem azotu w glebie, zapobiega nadmiernym stratom azotu, zwiększa jego dostępność dla roślin, podnosi zawartość białka w roślinach.
Nawóz CaTs działa na przemiany azotu na 2 poziomach – jego stosowanie hamuje straty związane z ulatnianiem się azotu (amoniaku) oraz optymalizuje proces nitryfikacji, dzięki czemu następuje ograniczenie strat azotu związanych z wymywaniem. Poprawa wykorzystania azotu z nawozów mineralnych nabiera nowego znaczenia w związku z wejściem w życie przepisów dyrektywy azotanowej.
Stosowanie CaTs obniża poziom szkodliwych azotanów w roślinach. Środek usprawnia infiltrację wody, zwiększa odporność roślin na stres wodny, aktywizuje życie biologiczne gleb. Poprawia też strukturę gleby i jej napowietrzenie oraz wpływa na rozwój systemu korzeniowego roślin. Tiosiarczan wapnia ma niezwykłe właściwości zwiększające dostępność dla roślin potasu, magnezu, fosforu, żelaza, manganu i cynku. Stosowanie CaTs sprawia, że rośliny oszczędzają energię potrzebną na pobieranie składników pokarmowych i mogą ją wykorzystać do innych procesów życiowych, co jest szczególnie ważne wczesną wiosną, w okresach niskich temperatur.
Wpływ nawożenia dolistnego nawozem CaTS (4 x10 l/ha) na jakość i wysokość plonu kapusty białej,
SADEF, Francja, 2008 rok
Kontrola | CaTS® (4 x 10 l/ha) oprysk dolistny | |
---|---|---|
Koncentracja Ca w liściach % | 2,54 | 2,83 (+11,4%) |
Plon t/ha | 84,2 | 84,3 (+0,1%) |
S – koncentracja w kapuście podczas zbiorów % | 0,35 | 0,43 (+22,8%) |
Ca – koncentracja w kapuście podczas zbiorów % | 0,87 | 0,96 (+10,6%) |
Okres trwałości handlowej – dni | 21 | 52 (+147%) |
Ze świata o nawóz CaTs
W USA i Holandii bardzo popularne jest stosowanie nawozu CaTs w uprawie cebuli w celu poprawy jej walorów smakowych – złagodzenia ostrości (dostarcza się łatwo dostępnej siarki) – oraz zmniejszenia strat podczas przechowywania (ograniczenie aktywności enzymów oddechowych dzięki dostarczeniu łatwo dostępnego wapnia).
Krzysztof Zachaj