Rosafos jest znanym nawozem do dokarmiania roślin fosforem i wapniem szczególnie w stresach termicznych i wilgotnościowych. Dodatkowym efektem Rosafosu jest radykalne obniżenie pH roztworu, co może być wykorzystane
w prewencji przeciwko zarazie ogniowej (oprysk tuż po kwitnieniu), ale przede wszystkim
do sporządzania cieczy roboczej z giberelinami.
Podstawowe efekty działania:
- zapobiega deformacjom owoców,
- poprawia wybarwienie owoców,
- zwiększa koncentrację fosforu i wapnia w owocach. Szczególnie polecany dla odmian wrażliwych na deficyt fosforu tj. Elstar, Szampion, Rubin, Jonagold.
- poprawia zdolności przechowalnicze jabłek zapobiega pękaniu owoców pestkowych, szczególnie czereśni,
- zwiększa jędrność i trwałość owoców miękkich.
Obniżanie pH cieczy roboczej
Na podstawie analizy Laboratorium Badawczego Instytutu Nawozów Sztucznych w Puławach ustalono poziom zakwaszenia roztworów wodnych w poszczególnych stężeniach ROSAFOSU - tabela 1.
Tabela 1. Wpływ stężenia nawozu ROSAFOS na pH cieczy.
Dla przykładu: stężenie 0,1% oznacza, że dodatek 1 litra Rosafosu na 1000 l wody
powoduje obniżenie pH roztworu wodnego (o naturalnym pH zbliżonym do 7,0) – do poziomu pH 2,9.
Polecane artykuły: