ROLNICTWO

KOMUNIKATY ROLNICZE

09.08.2024

Zagospodarowanie resztek pożniwnych - komunikat POLE express | Agrosimex

Robert Chrzanowski, Julia Zalewska

Zapraszamy do obejrzenia komunikatu POLE express z 02.07.2024,, w którym podpowiemy, jak w naturalny sposób zagospodarować resztki pożniwne.

Te tematy mogą Cię zainteresować:

0:22 Dlaczego warto zagospodarować resztki pożniwne?

1:10 Jakie korzyści płyną z wapnowania ścierniska?

2:24 Dlaczego warto zastosować Rhizosum N plus?

3:07 Jak kwasy humusowe wspierają rozkład resztek pożniwnych?

Agrosimex

Jak w naturalny sposób zagospodarować resztki pożniwne?

Robert Chrzanowski: Dzień dobry, Robert Chrzanowski, Agrosimex. Zapraszam do oglądania kolejnego odcinka z serii POLE express, w którym porozmawiamy o zagospodarowaniu resztek pożniwnych. Dzisiaj ze mną jest Product Manager z Działu Nawozów, Julia Zalewska.

Julia Zalewska: Dzień dobry.

Robert Chrzanowski: Zapraszamy do oglądania. W tym sezonie żniwa rozpoczęły się wyjątkowo szybko, bo w ostatnich dniach czerwca zostały skoszone jęczmienie ozime. Dzisiaj z Julią jesteśmy w województwie wielkopolskim, w gminie Lwówek, na polu z resztkami pożniwnymi, które są bardzo dobrym źródłem nawozowym zawierającym makro i mikro elementy, ale także dobrym źródłem, jeśli chodzi o materię organiczną, która jest potrzebna do tworzenia próchnicy. W pierwszej kolejności powinniśmy równomiernie rozdrobnić słomę oraz rozrzucić ją po całej powierzchni pola oraz dokładnie wymieszać z glebą. W następnej kolejności można wykonać wapnowanie. Julia, powiedz dlaczego wapnowanie jest korzystne i jakie produkty do wapnowania ty rekomendujesz?

Julia Zalewska: Przede wszystkim zabieg wapnowania musimy wykonać dlatego, że dużo wapnia wywozimy z plonem głównym. Po drugie, musimy też sprawdzić sobie odczyn gleby pod roślinę następną, celem uzupełnienia wapna i wyrównania pH pod kolejne uprawy. Dlatego zabieg wapnowania bardzo jest istotny, ponieważ też jeśli wykonamy go na ściernisku, pomaga nam w pobudzeniu życia mikrobiologicznego w glebie i pomaga też w przyśpieszeniu rozkładu resztek pożniwnych. Mamy w ofercie szeroki wachlarz nawozów wapniowych. Głównie polecam tutaj Wapniak Kornicki, Żywą Kredę, kredę granulowaną. W zależności od tego jakim sprzętem dysponuje rolnik, oczywiście może kupić wapno posypowe, ale przede wszystkim na co trzeba zwrócić uwagę, na to, żeby było to wapno wysoko reaktywne i najczęściej, najlepiej wapno węglanowe.

Robert Chrzanowski: Julia, jak wiadomo stosunek węgla do azotów w słomie jest bardzo niekorzystny. Jak możemy to poprawić?

Julia Zalewska: Tak, stosunek węgla do azotów w słomie to jest 100:1. Jeśli chodzi o próchnicę, to mamy 10:1, więc faktycznie ten zakres jest bardzo szeroki. Najczęstszym zabiegiem jest dawanie po prostu azotu na ściernisko od 30 do 50 kilogramów. My proponujemy zamienić nawóz azotowy mineralny na bakterie Rhizosum N plus, które wiążą nam azot atmosferyczny, więc w całym swoim okresie życia mogą nawet dać nam do tych 50 kilogramów azotu. Przyspieszą też rozkład materii organicznej, więc jak najbardziej tutaj polecamy zamiast stosowania nawozu azotowego zastosować bakterie Rhizosum.

Robert Chrzanowski: Julia, a co można jeszcze zrobić więcej, jeśli chodzi o procesy humifikacji, które są odpowiedzialne za tworzenie próchnicy glebowej?

Julia Zalewska: Proponujemy połączyć dwa produkty, czyli bakterie Rhizosum, bakterie azotowe, do tego nawóz organiczno-mineralny, który się nazywa Startus Active, ponieważ on oprócz tego, że ma NPK, czyli dajemy pożywkę dla bakterii w formie azotu, oprócz tego ma bardzo dużo substancji organicznej, tam jest 50% substancji organicznej, plus kwasy humusowe, plus węgiel organiczny, tak że to wszystko razem w parze da nam super efekty, jeśli chodzi o rozkład resztek pożniwnych, oprócz tego wprowadzamy życie mikrobiologiczne i pobudzamy życie mikrobiologiczne w naszej glebie, na naszym polu, więc pod roślinę następną mamy świetne stanowisko.

Robert Chrzanowski: W tym odcinku to już wszystko, bardzo dziękujemy za oglądanie tego materiału, zapraszamy do subskrybowania naszego kanału i do zobaczenia.

Julia Zalewska: Do zobaczenia!

linkedin Placeholder facebook Placeholder twitter Placeholder