Skład mineralny owoców wpływa na wiele cech jakościowych, które z kolei decydują o ich konkurencyjności rynkowej. Szczególnie ważną pozycję w kształtowaniu owoców wysokiej jakości odgrywa wapń. O jego roli w procesach biochemicznych, czynnikach wpływających na jego zawartość w owocach oraz o wielu innych nurtujących producentów owoców kwestiach dotyczących gospodarki wapniem w roślinach opowiedział dr Janusz Mazurek, doradca rolniczy firmy Agrosimex.
Objawy gorzkiej plamistości podskórnej na owocu
Oczywiście w pierwszej kolejności najwyraźniej występującym symptomem zaburzeń wynikających z niedoboru wapnia jest występowanie wspomnianej już wcześniej gorzkiej plamistości podskórnej. Zaburzenie to objawia się w postaci małych, zagłębionych plamek. Początkowo są to zmiany w kolorze szarym, które z czasem przybierają zabarwienie czerwone a nawet brązowe.
Ponadto niedobór wapnia wpływa na występowanie innych chorób przechowalniczych takich jak: rozpad wewnętrzny, rozpad chłodniczy, zbrązowienie przygniezdne, rozpad miąższu, plamistość Jonatana i Elisy oraz plamistość przetchlinkowa. W trakcie wegetacji niedobór tego pierwiastka zwiększa także podatność owoców na korkowacenie, oparzenia słoneczne czy też podatność na pękanie.
W okresie silnego wzrostu, stosunkowo sztywne naczynia mogą ulegać rozerwaniu czy deformacji w okresie ok. 45 dni od kwitnienia. Tak więc właściwe ich ukształtowanie wpływa na poprawne dostarczenie wapnia już w początkowym okresie wzrostu zawiązków. Tym samym od pewnego czasu zmieniła się strategia odżywiania roślin wapniem. Kiedyś zabiegi wykonywało się w momencie, gdy owoce miały wielkość orzecha włoskiego. Obecnie pierwsze porcje nawożenia dostarcza się już w momencie kwitnienia. Oczywiście nie każdy rodzaj nawozu wapniowego nadaje się do podania w tej fazie rozwoju roślin, bez ryzyka uszkodzeń pręcików, słupków czy płatków. Do takich nawozów należy z pewnością Metalosate Calcium, ponieważ wapń zawarty w tym nawozie jest skompleksowany zestawem aminokwasów pochodzenia wyłącznie roślinnego. Zawarte w nawozie aminokwasy przyśpieszają znacząco transport wapnia i zapewniają praktycznie jego 100% wykorzystanie.
Należy także pamiętać, że każde warunki stresowe prowadzą w roślinie do nadmiernego wydzielania etylenu. Jest to tzw. etylen stresowy, który pojawia się także jako odpowiedź roślin na porażenie przez patogeny. W konsekwencji tego zjawiska w komórkach jest produkowany kwas szczawiowy, który niejako wyłapuje jony wapnia i przekształca wapń do nierozpuszczalnego szczawianu wapnia gromadzącego się następnie w wakuolach. Tak więc obecność nadmiernej ilości etylenu, spowodowanej różnymi czynnikami stresowymi może przyczyniać się do niedoborów wapnia w trakcie rozwoju owoców.
Rola wapnia w procesach zachodzących podczas okresu wegetacyjnego roślin jest nie do przecenienia. Jakie właściwości roślin i plonu są warunkowane zawartością wapnia? Stymulacja których procesów jest związana z jego występowaniem?
Wpływ wapnia na wielkość i jakość plonów kojarzy się najczęściej z regulacją odczynu, jak również z zaburzeniami w okresie dojrzewania i przechowywania owoców, kiedy to jego niedostatek uwidacznia się w postaci objawów gorzkiej plamistości podskórnej. Tymczasem rola wapnia w nawożeniu jest znacznie szersza i najczęściej bagatelizowana na rzecz roli makroelementów jak i niektórych mikroelementów. Z reguły nawożenie tym składnikiem jest pomijane i rozważane wyłącznie w kontekście jego ekonomicznego znaczenia w sytuacji niedoborów wpływających na obniżenie produktywności roślin. Tymczasem jego rola w „sterowaniu” różnymi procesami u roślin jest znacznie szersza. Wapń wpływa wszechstronnie na wiele procesów fizjologicznych, występuje jako mediator odpowiedzi roślin na czynniki stresowe, jak również składnik o wielkim znaczeniu w procesach hormonalnych. Wapń poruszając się wraz z prądem transpiracyjnym aktywuje transport takich hormonów jak auksyny, które przeciwnie są transportowane z miejsca ich produkcji w stożkach wzrostu w dół rośliny, co wpływa na poprawną rozbudowę systemu korzeniowego. Obecność wapnia w formach rozpuszczalnych w prądzie transpiracyjnym stymuluje transport składników pokarmowych, w tym niektórych form azotu. Przykładowo w obecności saletry wapniowej ograniczone jest ulatnianie się amoniaku z mocznika, co znacznie poprawia efektywność nawożenia. Wapń w znaczący sposób wpływa również na usztywnienie ścian komórkowych i tym samym przyczynia się do wzmocnienia mechanicznej bariery ograniczającej wnikanie do roślin niektórych patogenów. Wiele bakterii i grzybów produkuje specjalne enzymy, takie jak: poligalakturonaza i enzymy pektolityczne. Ich rola polega na rozpuszczaniu blaszki środkowej łączącej ze sobą sąsiednie komórki roślin. Tymczasem wapń tworzy silne połączenie z pektynami i jego wysoka zawartość w znaczący sposób osłabia niepożądaną aktywność wspomnianych enzymów. W badaniach odnotowano wpływ wapnia na ograniczenie grzybów z rodzaju Botrytis wywołujących szarą pleśń, jak również pozytywny wpływ wapnia na ograniczenie bakterii z rodzaju Erwinia. W okresie intensywnego wzrostu wapń zapewnia mechaniczną integralność w podtrzymywaniu połączenia pomiędzy pniem i kwiatami, a później również i owocami. W tym miejscu nie trzeba chyba nikogo przekonywać jak wielkie ma to znaczenie dla zdolności przyswajania wapnia przez owoce i osiągania plonów o odpowiedniej jakości.W związku z ilością procesów, w których istotną rolę odgrywa wapń nie trudno się domyśleć jak ogromne problemy może powodować jego niedobór. Występowanie jakich chorób i zaburzeń jest związane z zawartością wapnia w owocach?

Wyżej wymienione problemy powodowane niedoborem wapnia znacznie obniżają jakość plonu. Jak ustrzec się przed wystąpieniem zaburzeń rozwojowych i chorób spowodowanych niedoborem wapnia? Jakie czynniki wpływają na zawartość wapnia w owocach?
Na stopień pobierania wapnia wpływa bardzo wiele czynników. Przede wszystkim pierwiastek ten musi występować w glebie w odpowiedniej ilości. Sama jego obecność to jednak zbyt mało. Wapń powinien bowiem zostać efektywnie pobrany przez korzenie i następnie skutecznie transportowany do liści i owoców. Żeby to nastąpiło w glebie musi być utrzymana właściwa temperatura i wilgotność, a system korzeniowy powinien być odpowiednio rozbudowany. Tymczasem chłodna i nadmiernie mokra wiosna ograniczają rozwój i aktywność systemu korzeniowego. Z kolei okres suszy powoduje zahamowanie pobierania wapnia i jego transport w roślinie. Niektóre pierwiastki, takie jak potas, magnez czy nawet jon amonowy NH4, gdy występują w nadmiernej ilości mogą skutecznie ograniczać pobieranie wapnia. W kwaśnych glebach pierwiastkiem silnie ograniczającym pobieranie wapnia jest glin. Okazuje się, że wapń wraz z auksynami odpowiada za właściwe tworzenie się naczyń na samym początku rozwoju owoców, czyli już w trakcie kwitnienia. Auksyny funkcjonują najlepiej w temperaturze ok 24C, więc w przypadku nadmiernego wzrostu jak i spadku temperatury ich rola zostaje znacznie ograniczona. Z badań wynika, że w takich stresowych warunkach spadek produkcji auksyn jest znacznie bardziej ograniczony jeżeli roślina została właściwie zaopatrzona w bor, cynk oraz właśnie wapń. Tworzenie dobrze ukształtowanych naczyń w początkowym okresie wzrostu owoców gwarantuje trwałe połączenie pomiędzy pędami a owocami i jest niezwykle istotne w kontekście zaopatrzenia zawiązków owoców w wapń. Nie eliminuje to konieczności wykonywania dokarmiania dolistnego wapniem w późniejszym okresie, ale czyni je znacznie bardziej efektywnym.