Większość rolników dba o prawidłowe zaopatrzenie upraw we wszystkie składniki pokarmowe mające decydujący wpływ na ich wzrost oraz wysokość i jakość plonu. Szczególnie ważne są tu wapń i siarka, które rośliny pobierają w bardzo dużych ilościach, czasem większych niż potasu.
O skuteczności nawożenia roślin uprawnych wapniem i siarką decyduje forma, w jakiej te składniki występują w nawozach. Na rynku dostępny jest duży wybór preparatów będących źródłem tych pierwiastków, m.in. dwa, które zawierają i wapń, i siarkę – CaTs tiosiarczan wapnia i ASX siarczan wapnia.
CaTs tiosiarczan wapnia to obecnie jedyny na polskim rynku nawóz łączący w sobie te dwa bardzo ważne dla wzostu roślin uprawnych składniki pokarmowe w płynnej formie. Zawiera on 9% CaO, tj. 112 g/l, i 25% SO3, tj. 312 g/l, w postaci tiosiarczanu wapnia. ASX siarczan wapnia (granulowany i pylisty) zawiera 31% CaO i 45% SO3. Nawóz ten skutecznie uzupełnia niedobory wapnia i siarki w uprawach rzepaku, zbóż, kukurydzy, roślin motylkowych, buraków cukrowych i na użytkach zielonych. Stosuje się go przedsiewnie lub pogłównie wczesną wiosną. Zalecane dawki to 150–500 kg/ha.
Znaczenie wapnia
Rośliny mogą pobierać wapń tylko wtedy, gdy występuje on w glebie w dostatecznej ilości w łatwo dostępnej dla nich formie. Z badań prowadzonych przez Agrosimex, bardzo często nawet na podłożach o uregulowanym odczynie (pH 6,5 i więcej), wynika, że zawartość przyswajalnego wapnia jest bardzo niska. Najniższy zanotowany poziom to 198 mg Ca/l gleby. Zdecydowana większość badanych gleb ma zawartość wapnia odżywczego w przedziale 210–500 mg/l. Dla porównania – optymalny poziom dla większości upraw wynosi 1000–1500 mg Ca/l podłoża. Należy pamiętać, że wapń jest jednym z najważniejszych składników pokarmowych, ponieważ:- jest elementem budulcowym ścian komórkowych, związków pektynowych (protopektyn) i blaszki środkowej – dzięki czemu budowa tkanek jest stabilna,
- wpływa na właściwą gospodarkę hormonalną roślin,
- kontroluje właściwą strukturę i funkcjonowanie błon cytoplazmatycznych oraz organelli (jądro i mitochondria),
- wpływa na podziały komórek, ich wzrost i funkcjonowanie,
- działa odwadniająco na koloidy plazmy,
- jest składnikiem enzymów oddechowych,
- wpływa na pobieranie składników pokarmowych przez korzenie,
- wpływa na otwieranie i zamykanie aparatów szparkowych, dzięki czemu rośliny w niekorzystnych warunkach ograniczają transpirację i poprawiają efektywność gospodarki wodnej.
Rola siarki
Drugim bardzo ważnym, ale niedocenianym składnikiem pokarmowym jest siarka, na którą zapotrzebowanie u roślin wzrasta w ostatnich latach w związku z ograniczeniem emisji dwutlenku siarki przez przemysł. Według danych GUS w 1980 roku emisja dwutlenku siarki wynosiła mniej więcej 4 mln ton, a w 2010 roku było to już tylko około 1,1 mln ton. Jest to związane z działaniami proekologicznymi i ochroną środowiska. Siarka jest łatwo wymywana z gleby – roczne straty wynoszą 30–70 kg/ha. Optymalna dla prawidłowego wzrostu roślin zawartość tego składnika w podłożu kształtuje się na poziomie 20–40 mg/l. Dostarczanie uprawom odpowiedniej ilości siarki jest niezwykle istotne, ponieważ pierwiastek ten:- odpowiada za przemiany azotu w roślinie,
- jest składnikiem aminokwasów (metionina, cystyna i cysteina),
- odpowiada za zmniejszenie udziału niebiałkowych form azotu w roślinie (obecność cysteiny warunkuje aktywność reduktazy azotanowej),
- aktywuje gospodarkę energetyczną roślin oraz ich mechanizmy obronne poprzez zwiększoną produkcję fitoaleksyn i glutationu, który jest prekursorem zapachu i smaku (szczególnie ważny w uprawie cebuli – dobre zaopatrzenie w siarkę łagodzi jej smak) oraz wspomaga regenerację uszkodzonych tkanek,
- jest składnikiem witamin B1 (tiamina) – odpowiedzialnej m.in. za metabolizm węglowodanów – i H (biotyna),
- bierze udział w reakcjach enzymatycznych odpowiedzialnych za biologiczne wiązanie azotu atmosferycznego przez bakterie brodawkowe, redukuje azotany do amoniaku oraz uczestniczy w procesie fotosyntezy (ferrodoksyna),
- wpływa na syntezę ligniny oraz kwasów tłuszczowych (siarka jako składnik koenzymu A stanowi przenośnik grup acylowych),
- wpływa na kumulację skrobi w ziemniakach,
- podnosi walory smakowe i zapachowe niektórych produktów roślinnych (cebula, czosnek) przez obecność w lotnych związkach, takich jak tioestry alifatyczne, polisiarczki, sulfotlenki,
- zwiększa odporność roślin na choroby i szkodniki – właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze ma m.in. aliacyna zawarta w czosnku.