Targi Sadownictwa i Warzywnictwa TSW są miejscem spotkań producentów warzyw z dystrybutorami i producentami środków chemicznych, materiału nasiennego, akcesoriów, maszyn i urządzeń. Zbliżająca się edycja targów to także okazja do wysłuchania wykładów naukowców i specjalistów z dziedziny warzywnictwa. W tym roku targi odbędą się w dniach 19-20 lutego 2013 w Centrum Expo XXI, ul. Prądzyńskiego 12/14 w Warszawie.
TSW 2013 objęte patronatem
TSW 2013 objęte zostały honorowym patronatem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Związku Sadowników Rzeczpospolitej Polskiej, Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych oraz Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw. Targi TSW 2013 są także targami partnerskimi Dni Ogrodnika w Gołuchowie. Patronat merytoryczny nad częścią konferencyjną sprawuje Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach.
Program konferencji warzywniczej podczas TSW 2013
Warzywnictwo – uprawy polowe
- 10.00 OTWARCIE
19 lutego 2013
Uprawa warzyw wysokiej jakości
- „Ewolucja” w sposobach uprawy sałaty – Paweł Strauchmann, Marc Cellis, Rijk Zwaan
- Aminokwasy w uprawie warzyw – Andrzej Zbroja, Tradecorp
- Wystąpienie przedstawiciela firmy YARA
Uprawa warzyw dla przetwórstwa
- Produkcja warzyw dla przetwórstwa, nowe tendencje – Jacek Malinowski, Syngenta
- Kalafiory i brokuły wysokiej jakości na rynek warzyw świeżych i dla przemysłu przetwórczego – dr hab. Edward Kunicki, UR Kraków
20 lutego 2013
- 10.00 OTWARCIE
Przechowalnictwo
- Trendy w rozwoju przechowalnictwa warzyw – prof. dr hab. Franciszek Adamicki, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach
Uprawa cebuli i marchwi
- Cebula – uprawa, nawożenie, nowe tendencje w uprawie – dr Tomasz Spiżewski, UP Poznań
- Uprawa marchwi wysokiej jakości, programowanie i sterowanie produkcją – dr Włodzimierz Krzesiński, UP Poznań
Integrowana ochrona i produkcja
- Możliwości zastosowania grzybów Trichoderma na nośnikach z materiałów organicznych w uprawie warzyw – dr Magdalena Szczech, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach
- Integrowana ochrona pomidorów i ogórków w uprawach polowych – dr Jan Sobolewski
- Integrowana produkcja w teorii i praktyce – Piotr Borczyński, ODR Minikowo, Oddział w Zarzeczewie (Włócławek)
Warzywnictwo – uprawy pod osłonami
- 10.00 OTWARCIE
19 lutego 2013
Zdrowie od początku uprawy
- Choroby odglebowe w uprawie pomidorów, ogórków i papryki – dr hab. Czesław Ślusarski, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach
- Pepino Mosaic Virus – coraz większe zagrożenie upraw pomidora w Polsce, znaczenie „szczepionek” w krzyżowej ochronie przed PepMV – prof. dr. hab. Henryk Pospieszny, IOR-PIB Poznań
- GSPP (Good Seed and Plant Practices) – najwyższy standard zdrowotności nasion pomidora – Paweł Strauchmann, Rijk Zwaan
Nawozy i fertygacja w uprawach pod osłonami
- Uprawa pomidorów bez ryzyka (Micromix Bentley) – Andrzej Zbroja, Tradecorp
- Wystąpienie przedstawiciela firmy Yara
Rynek, ceny, analizy
- Rynek pomidorów i ogórków szklarniowych – analiza cen, prognozy – dr Bożena Nosecka, IERiGŻ Warszawa, dr Michał Trzęsowski, UP Poznań, WGRO Poznań
20 lutego 2013
- 10.00 OTWARCIE
Z fizjologicznego punktu widzenia
- Fizjologiczne zaburzenia warzyw uprawianych pod osłonami – dr hab. Barbara Dyki, doc. dr hab. Jan Borkowski, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach
- Dojrzewanie papryki – fizjologia, sposoby stymulowania dojrzewania – dr Agnieszka Stępowska, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach
Obecne tendencje w uprawach szklarniowych
- Energooszczędne sposoby ogrzewania obiektów ogrodniczych – prof. dr hab. Sławomir Kurpaska, UR Kraków
- Wyzwania stojące przed sektorem produkcji szklarniowej – dr Krzysztof Fatel, dr Andrew Lee – doradcy techniczni Grodan®
- Nawadnianie pod pełną kontrolą – Paweł Bonarek, Cultilene
- Produkcja pomidora szklarniowego – tu już nie ma miejsca na błędy uprawowe – Wojciech Juńczyk, Syngenta
Uczestnicy konferencji otrzymują gratis materiały konferencyjne. Wstęp wolny
W ubiegłym roku było tak: