SADOWNICTWO

AGROTECHNIKA

18.07.2012

System Jakości SmartFresh

Brak autora

Agrosimex
System Jakości SmartFresh pomaga zachować walory owoców, takie jak jędrność, chrupkość, soczystość, a także ogranicza gorzką zgniliznę i oparzeliznę powierzchniową, a ponadto pozwala na zmniejszenie zużycia energii podczas długiego przechowywania. Jest to możliwe dzięki ograniczeniu produkcji etylenu przez jabłka.

Etylen a dojrzewanie owoców

Etylen to gaz wydzielany przez rośliny (wszystkie części, również owoce). Jest hormonem stymulującym procesy dojrzewania owoców oraz starzenia się ich. Obecność etylenu powoduje przyspieszenie dojrzewania przechowywanych owoców, co skutkuje utratą ich jakości. System jakości SmartFresh to nowa technologia wykorzystująca preparat SmartFresh 03VP. Wyznaczanie terminu zbioru owoców
Agrosimex

Działanie preparatu SmartFresh 03VP

Zasada działania oparta jest na wykorzystaniu substancji aktywnej 1-MCP, zbliżonej do naturalnego prekursora etylenu. Jej zastosowanie pozwala zminimalizować produkcję etylenu przez jabłka, co umożliwia znaczne wydłużenie czasu przechowywania owoców przy jednoczesnym utrzymaniu wysokich parametrów jakościowych. Umożliwia ponadto wydłużenie czasu przechowywania owoców w zwykłej chłodni, bez utraty ich wysokiej jakości (efekt zbliżony do kontrolowanej atmosfery przez pierwsze 3–4 miesiące w zależności od odmiany). Jak wygląda aplikacja SmartFresh™?
Agrosimex

Zalety SmartFresh

Zastosowanie SmartFresh jest doskonałym uzupełnieniem przechowywania w warunkach kontrolowanej atmosfery – zmniejsza bowiem ryzyko strat przy długim przechowywaniu (oparzelizna powierzchniowa, gorzka zgnilizna, ubytki masy). Wydłuża się okres po otwarciu komory, w którym owoce można przygotowywać i sprzedawać bez utraty ich jakości. Owoce dłużej zachowują wysoką jędrność, świeżość oraz smak charakterystyczny dla świeżo zebranych owoców. Efekt ten jest widoczny nie tylko po wyjęciu jabłek z chłodni, ale przede wszystkim w trakcie obrotu handlowego, gdy owoce pozostają pod wpływem wyższych temperatur.
Agrosimex
Agrosimex

Mniejsze zużycie energii

Ograniczając produkcję etylenu, SmartFresh pomaga także zmniejszyć zużycie energii elektrycznej. Badania przeprowadzone w sezonie 2010/2011 przez Katedrę Sadownictwa SGGW wykazały, że w komorach, gdzie zastosowano SmartFresh, urządzenia chłodnicze pracowały o 22,1 proc. krócej, a płuczki CO₂ aż o 29,1 proc. krócej niż w komorach kontrolnych. Jak zmniejszyć zużycie energii elektrycznej w komorze chłodniczej?
Agrosimex

Inne polecane artykuły:

Więcej informacji o Systemie Jakości SmartFresh

Kliknij, aby pobrać przewodnik użytkownika:
Agrosimex
 
Agrosimex
Pełną informację na temat korzyści z wykorzystania technologii SmartFresh w gospodarstwie można otrzymać kontaktując się z przedstawicielami firmy AgroFresh:

Marcin Piesiewicz: 697 884 205, Mpiesiewicz@agrofresh.com

Przemysław Badowski: 697 884 235, Pbadowski@agrofresh.com

Adam Paradowski: 602 319 671, Aparadowski@agrofresh.com

www.SmartFresh.com
Agrosimex

Agrosimex

 
linkedin Placeholder facebook Placeholder twitter Placeholder