Soja jest rośliną, która cieszy się coraz większym zainteresowaniem plantatorów. Każdego roku wzrasta jej areał, w 2014 r powierzchnia uprawy wyniosła ok 4000 ha. Soja to roślina, którą można uprawiać w naszych warunkach klimatycznych jednak powodzenie uprawy uzależnione jest od warunków termicznych i nasłonecznienia.
Skąd pochodzi soja?
Naturalnym rejonem występowania soi jest Azja, uprawiano ją w Chinach, Japonii oraz Korei. W połowie XX wieku rozpowszechniała się na całym świecie. Stała się podstawową rośliną białkową. Obecnie największymi producentami soi są: USA, Brazylia, Argentyna, Chiny w Europie Włochy, Ukraina, Węgry.Soja – idealny element płodozmianu
Z punktu widzenia agrotechnicznego soja, jako roślina strączkowa jest pożądanym elementem płodozmianu. Korzystnie oddziałuje na glebę, stanowi „łamacz” płodozmianów zbożowo-rzepaczanych. Mocny palowy system korzeniowy powoduje drenowanie i rozluźnianie gleby. Soja pozostawia duże ilości cennej masy organicznej. Korzenie tej rośliny współżyją z bakteriami brodawkowymi (Bradyrhizobium japonicum), co daje możliwość wiązania wolnego azotu z powietrza (nawet do 50 kg N).Czy uprawa soi jest możliwa tylko w ciepłym klimacie?
Uprawę soi na terenie całego kraju ograniczają wymagania termiczne. Soja jest rośliną ciepłolubną, może być uszkadzana przez przymrozki. Nasiona soi kiełkują w temperaturze gleby 8-10oC. W czasie wegetacji wyróżniamy dwa okresy szczególnej wrażliwości roślin na temperaturę: - kiełkowanie i wschody, niskie temperatury w tym okresie powodują przedłużanie kiełkowania i narażenie nasion na procesy gnilne, rośliny mogą nie wschodzić - kwitnienie, niskie temperatury powodują wydłużenie okresu kwitnienia oraz czasu od kwitnienia do dojrzewania, soja może w tych warunkach nie osiągnąć pełnej dojrzałość W Polskich warunkach należy wybierać odmiany, które potrzebują w okresie wegetacji sumy temperatur do 2200oC a okres ich wegetacji nie przekracza 130-140 dni.Właściwości gleby odpowiednie dla soi
Soję należy uprawiać na glebach żyznych o wysokiej kulturze. Najlepsze są gleby o kompleksie pszennym, szybko nagrzewające się i dobrze uwilgotnione. Możliwa jest upraw na glebach nieco lżejszych jednak jej powodzenie uzależnione jest od ilości odpadów. Soja wymaga gleb o uregulowanym odczynie gdzie pH oscyluje w przedziale 6-7. Soja pozostawia bardzo dobre stanowisko pod pszenicę ozimą. Pod uprawę soi zaleca się zastosowanie systemu uprawy orkowej (rozluźnienie gleby). Dobrym przedplonem są zboża ozime, kukurydza, buraki cukrowe. Nie zaleca się wysiewu soi po innych bobowatych i rzepaku.Wymagania pokarmowe soi
Nawożenie powinno być dostosowane do potrzeb pokarmowych roślin. Soja wykazuje duże zapotrzebowanie na fosfor i potas. Pobieranie tych składników kształtuje się na poziomie: fosfor – 60-80 kg/ha P2O5, potas 80-120 kg/ha K20, dlatego uprawa soi powinna być prowadzona na stanowiskach o przynajmniej średniej zasobności w te składniki.Azot – szczególnie ważny dla soi
Na szczególną uwagę zasługuje jednak azot. Przed podjęciem decyzji o nawożeniu tym składnikiem należałoby wykonać analizę zawartości pierwiastka w glebie (N min). Nadmiar azotu może powodować ograniczenie tworzenia brodawek korzeniowych a tym samym ilość wiązanego azotu atmosferycznego, przedłużać okres wegetacji oraz dojrzewania nasion, powodować wyleganie roślin. Soja bardzo korzystnie reaguje na uzupełniające nawożenie dolistne makroelementami i mikroelementami. Szczególnie w początkowej fazie wzrostu wpływa to na podniesienie wigoru i przyśpiesza wzrost. W okresie kwitnienia zastosowanie nawożenia dolistnego wpływa na poprawę parametrów jakościowych plonu i lepsze dojrzewanie.Kiedy należy wysiewać soję?
O terminie siewu decyduje temperatura gleby. Siew soi wykonujemy, gdy gleba osiągnie temperaturę 8-100C. Zalecany termin siewu przypada pomiędzy 20 kwietnia a 5 maja i zależy od regionu. Dopuszcza się też siew w terminie późniejszym (15-20 maja), ale dotyczy on odmian o krótkim 130 dniowym okresie wegetacji. W naszych warunkach odmiany soi plonują najwyżej w obsadzie 60-100 roślin/m2, po uwzględnieniu siły kiełkowania oraz masy 1000 nasion daje to ilość wysiewu nasion od 120 do 180 kg/ha. Soja nie lubi głębokiego siewu, optymalna głębokość umieszczenia nasion to 3-4 cm. Najkorzystniej jest wysiewać soję w rozstawie rzędów 15-25 cm. Można wysiewać ją również przy pomocy siewników punktowych do siewu buraka cukrowego, po wymianie tarcz wysiewających w rozstawie rzędów 45 cm. W tym systemie siewu warto zastosować nawożenie startowe nawozem mikrogranulowanym Microstar PMX, mikrogranulat aplikowany jest bezpośrednio do redlicy nasiennej, zawarte składniki pokarmowe przyśpieszają wzrost początkowy i zapewniają wyrównane wschody. Nawóz Microstar PMX stosuje się w dawce 20 kg/ha.Nie zapomnij o zaprawianiu nasion
Ważnym elementem jest zaprawienie materiału siewnego zaprawami fungicydowymi oraz bakteriami brodawkowymi. Udowodniono bardzo korzystny wpływ szczepienia nasion soi nitraginą. Nasiona zainokulowane bakteriami brodawkowymi wydawały plon o 30% wyższy w stosunku do nasion nieinokulowanych. Przystępując po raz pierwszy do uprawy soi powinniśmy jednak zaopatrzyć się w oryginalny materiał siewny już zainokulowany bakteriami. Profesjonalnie zaprawiony materiał siewny ma decydujący wpływ na wschody i plonowanie soi oraz opłacalność uprawy.Sprawność gleby – klucz do sukcesu
Sprawność gleby to czynnik decydujący o sukcesie w uprawie soi. Decyduje o nim kilka powiązanych ze sobą elementów. Do najważniejszych zaliczamy:- Aktywność mikrobiologiczną gleby – zapewnia optymalną dostępność minerałów dla rośliny.
- Strukturę gleby - porowatość, zwięzłość, napowietrzenie
- Właściwości chemiczne – zasobność w składniki pokarmowe