Nietypowy przebieg pogody w 2015 r,
rekordowe upały i niespotykana od lat
susza wpłynęły negatywnie na kondycję drzew owocowych. W dużej części sadów pod koniec sierpnia i na początku września wystąpiły objawy niedoboru potasu na liściach. Ponieważ deficyt opadów utrzymywał się praktycznie do końca października drzewa owocowe nie miały możliwości pobrać odpowiednich ilości azotu, potasu i zgromadzić ich w pędach. Niższa koncentracja
potasu w pędach jesienią opóźnia ich pełne drewnienie oraz zwiększa ryzyko wystąpienia uszkodzeń mrozowych. Dobre zaopatrzenie roślin w składniki pokarmowe wiosną pozwala nam zabezpieczyć je przed wystąpieniem podobnych problemów w kolejnym sezonie.
Zima a niedobór potasu
Niedobór potasu widoczny na liściach
Niedobór potasu w pędach drzew jest niekorzystny w przypadku łagodnej i ostrej zimy. Potas jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym. Wpływa na wiele procesów biochemicznych - gromadzenie cukrów, mrozoodporność i zimotrwałość, gospodarkę wodną roślin, tempo zamykania aparatów szparkowych, co szczególnie w tym roku miało ogromne znaczenie. Potas wpływa też na produkcję hormonów roślinnych np. Glutationu, odpowiedzialnego za regenerację uszkodzonych tkanek. Dlatego też dobre zaopatrzenie w ten składnik po zimie ma kluczowe znaczenie dla
dobrego startu i zminimalizowania ewentualnych
szkód mrozowych. Do pierwszego zabiegu polecam nawozy potasowe:
K-leaf w dawce 4-8kg/ha lub
Metalosate Potassium - 4L/ha ;
saletra potasowa 5-20kg/ha ,
Rosaleaf 6 w dawce 3-4kg/ha. Zabieg należy wykonać w okresie bezlistnym, w momencie ruszania wegetacji.
Cynk w fazie mysiego uszka
Bardzo ważne jest także dostarczenie w fazie mysiego uszka cynku, który stymuluje podziały komórkowe w stożkach wzrostu, aktywizuje metabolizm roślin i przemiany azotu. Cynk zwiększa także odporność roślin na wiosenne przymrozki. Doskonałym źródłem cynku jest nawóz
Zinc 750, który zawiera
600 g cynku w 1 litrze. Nawóz ten stosujemy w dawce 0,5-1L/ha.
Fosfor dodaje energii
Kolejnym składnikiem, który będzie roślinom niezbędny od początku wegetacji jest fosfor. Jest on pierwiastkiem energetycznym dostarczającym roślinom energii niezbędnej do wszystkich procesów życiowych oraz podstawowym składnikiem budulcowym kwiatów. Podanie fosforu jest szczególnie ważne wczesną wiosną, w
okresie wiosennych chłodów, kiedy gleba jest jeszcze zimna, a temperatura powietrza nie przekracza 12-13°C. Ważne jest, aby podać roślinom fosfor łatwo pobierany przez pędy i liście oraz szybko transportowany w roślinie. Takiego fosforu dostarczają nawozy
Fosfiron Cu lub
Fosfiron Mg, które stosujemy w dawce 1,5-3L/ha lub
Rosaleaf 1 ( 10-52-5-2) w dawce 3-4 kg/ha. Fosfor w nawozach Fosfiron występuje w postaci Fosforynu miedzi lub Fosforynu magnezu, które są bardzo dobrze pobierane przez korę, pąki i liście. Wczesne podanie Fosfironów stymuluje drzewa i krzewy owocowe do zwiększonej produkcji fitoaleksyn, naturalnych ciał odpornościowych zwiększając
zdrowotność roślin.
Niedobór fosforu
Dalsze nawożenie dolistne zależne będzie od ewentualnych szkód mrozowych, kondycji drzew i oczywiście przebiegu pogody. Uszkodzenia pni czy pędów drzew mogą ujawnić się dopiero w późniejszym okresie wegetacji. Wykonanie wyżej wymieniowych zabiegów nawozowych zwiększa siłę ssącą drzew do pobierania składników pokarmowych z gleby. Poprawi odżywienie drzew i zmniejszy ewentualne szkody mrozowe. Stymuluje także rozwój liści przed kwitnieniem. Dobrze rozwinięte liście rozetkowe wytwarzane przy kwiatach zapewniają lepszy ciąg transpiracyjny i optymalne zaopatrzenie kwiatów, a później owoców w wapń i pozostałe składniki pokarmowe.
Krzysztof Zachaj