Funkcje bakterii Pseudomonas Putidia
Bakterie te pełnią funkcje naturalnego modyfikatora i regeneratora gleb, ponieważ aktywizują ich życie biologiczne regulując skład mikroflory. Szczepy tej bakterii występują w glebie w warunkach naturalnych i odgrywają rolę „bio-ochraniacza”, jednak nie zawsze ich ilość jest wystarczająca.
Modyfikatory gleby
Pseudomonas Putidia to pierwszy opatentowany żywy organizm na świecie, stosowany jako tzw. modyfikator gleby.
Modyfikatorami gleby są bakterie lub grzyby, które są dodawane do gleby w celu poprawy życia mikrobiologicznego gleby i roślin poprzez:
- uwolnienie składników odżywczych z gleby dla roślin, tak żeby były one dla nich dostępne,
- działanie antagonistyczne w stosunku do patogenów (czynników chorobotwórczych) roślin.
Oddziaływanie nawozu Delsol na stan gleb

Delsol zapobiega efektowi zmęczenia gleb. Bez odpowiedniej aktywności mikrobiologicznej gleby nie ma bowiem możliwości uzyskania wydajnych i dobrych jakościowo plonów.
Wpływ nawozu Delsol na wzrost roślin
Nawóz ten rozwija aktywność mikrobiologiczną ryzosfery, wpływa na kiełkowanie nasion i rozwój korzeni, zwiększa przyswajanie przez rośliny składników pokarmowych, a dodatkowo stymuluje ich wzrost.
Wzrost odporności roślin na choroby
Delsol dodatkowo wzmacnia naturalne mechanizmy obronne roślin, m.in. poprzez stymulowanie produkcji fitoaleksyn. Dzięki temu rośliny są bardziej odporne na działanie takich czynników chorobotwórczych jak: Pythium spp., Phytophtora spp., Phusarium Spp., Rhizoctonia solani, Phoma spp., Botrytis cinerea, Aphanomyces, Verticilium dahliae.
Stosowanie nawozu Delsol
Nawóz ten stosuje się w dawce 1-3 L/ha w 300-500 L wody, w następujących uprawach:
- drzewa i krzewy owocowe: 2-3 L/ha przed założeniem sadu, 1-2 L/ha w sadach owocujących.
- truskawki: przed założeniem plantacji 2-3 L/ha i owocujące 1-2 L/ha.
- warzywa: 1-2 L/ha.
- buraki cukrowe, kukurydza, rzepak ozimy, zboża: 1-2 L/ha.
- rośliny ozdobne: 3-6 ml/L wody.
Nawóz należy stosować przed siewem nasion lub pogłównie w początkowych stadiach wzrostu roślin uprawnych.
Mgr inż. Krzysztof Zachaj