WARZYWNICTWO

UPRAWA

29.01.2014

Przygotowanie rozsady - strategia (cz. 2)

K. Felczak

W pierwszej części artykułu zostały przybliżone podstawowe zagadnienia dotyczące produkcji rozsady. Autor przedstawił w nim kwestie dotyczące właściwości fizycznych i chemicznych podłoża, które powinny być uwzględniane przez warzywników na pierwszym etapie produkcji roślin. W pierwszej części opisano również skuteczne metody prawidłowego przygotowania podłoża pod względem higienicznym i fitosanitarnym dla rozsady. Poniżej zostaną opisane czynności wraz z niezbędnymi narzędziami, które powinny być wykorzystane na kolejnym etapie procesu produkcyjnego rozsady.

Zaprawianie nasion

Przed wysianiem nasiona powinny być zaprawione, aby zabezpieczyć młode rośliny przed działaniem szkodników oraz

Agrosimex
patogenów glebowych powodujących np. zgorzel siewek przedwschodową i powschodową, fytoftorozy. Ponadto zaprawianie nasion może zmniejszyć ilość zabiegów chemicznych wykonywanych w czasie sezonu wegetacyjnego. W tym celu do ochrony nasion można wykorzystać dostępną na rynku zaprawę pod nazwą Zaprawa Nasienna T 75 DS/WS do zaprawiania na sucho lub sporządzania zawiesiny wodnej. Warto wykorzystać preparat Septovital 200 SL zawierający wyciąg z grejpfruta, charakteryzujący się silnym działaniem bakteriobójczym oraz grzybobójczym wobec czynników chorobotwórczych, który dodatkowo wzmacnia system obronny młodych roślin.

Wielodoniczki i palety rozsadowe

Dzięki wprowadzeniu na szeroką skalę do produkcji rozsady:

Agrosimex

  • wielodoniczek (multiplatów)
  • palet rozsadowych,
  • kostek torfowych.

Możliwe jest wyprodukowanie bardzo dużej ilości rozsady bez pikowania i uszkodzenia systemu korzeniowego młodych roślin. Rozsada z bryłą korzeniową uprawiana w wielodoniczkach i kostkach torfowych jest znacznie bardziej odporna na uszkodzenia, np. podczas mechanicznego sadzenia, co zapewnia dalszy wzrost roślin bez nadmiernego stresu. Uzyskanie zdrowej rozsady o wysokiej kondycji i wigorze, dobrze ukorzenionej, uprawianej w wielodoniczkach, zależy głównie od zapewnienia roślinom odpowiedniego światła, temperatury i wilgotności. Trzeba zadbać o właściwe warunki wilgotnościowe, ponieważ w mniejszej objętości komory multiplatu podłoże szybciej wysycha. Wielodoniczki i kostki torfowe są doskonałe do produkcji warzyw o dosyć krótkim okresie rozwoju, m.in. sałaty. Natomiast w przypadku warzyw ciepłolubnych o dłuższym okresie wegetacji, jak np. pomidor, papryka, ogórek, zaleca się używać do produkcji rozsady doniczek lub tzw. cylindrów doniczkowych. Wynika to z faktu, że system korzeniowy tych roślin wymaga więcej „przestrzeni” do wzrostu i prawidłowego rozwoju niż w pojedynczej jednostce multiplatu. Tym samym prawdopodobieństwo uszkodzenia włośników korzeni np. pomidora podczas wysadzania z doniczki jest niewielkie.

Agrosimex

Po co hartować?

W celu przystosowania rozsady do warunków panujących po wysadzeniu na miejsce stałe, wykonywany jest zabieg hartowania, poprzez działanie niekorzystnymi czynnikami, m.in.:

  • obniżeniem temperatury,
  • ograniczeniem podlewania,
  • wywołaniem suszy fizjologicznej.
 

Zobacz też:

http://agrosimex.pl/doradcawarzywniczy/przygotowanie-rozasady-strategia-cz-3/
linkedin Placeholder facebook Placeholder twitter Placeholder