„Projekt Gruszka” to całosezonowe doświadczenie w sadzie gruszowym, podczas którego testowane były praktyczne rozwiązania w agrotechnice, nawożeniu i ochronie. Ich skuteczność była rejestrowana w formie wideo oraz publikowana w odcinkach na kanałach Agrosimexu na YouTubie i Facebooku.
Janusz Miecznik
Podsumowując sezon 2023 w uprawie grusz, należy stwierdzić, że nie był on łatwy dla tego gatunku. Anomalie temperaturowe z przymrozkami włącznie stawiały plantatorów przed wyzwaniem uzyskania i utrzymania plonu. Choroby bakteryjne atakowały rozwijające się pędy, kwiaty i zawiązki owoców.
Intensywna ochrona gruszy
Fot. 1. Zawiązki uszkodzone przez bakterie Liczba zabiegów przeciwko bakteriom Pseudomonas i Ervinia w wielu sadach dochodziła do 20! W ramach „Projektu Gruszka” przeprowadzono ich 9, uzyskując dobre efekty ochrony. Mimo to część zawiązków, nawet przy najbardziej intensywnej ochronie, uległa nekrozie i musiała być ręcznie usunięta (fot. 1). Na skutek przymrozków rozmieszczenie owoców na drzewie było nierównomierne, dolne części korony zostały wyraźnie zredukowane, co znacząco pomniejszyło plon (fot. 2). Niskie temperatury w okresie kwitnienia wpłynęły na małą aktywność owadów zapylających, dlatego mocnym wsparciem w uzyskaniu owoców był program giberelinowy (uwzględniony w tabeli 2). Fot. 2. Dolne części koron zredukowane na skutek przymrozków Pewne jest, że na uprawę grusz zdecydowałoby się więcej sadowników, gdyby nie miodówka gruszowa. Jednak sezon 2023 nie należał do skrajnie trudnych w walce z tym szkodnikiem. W kwaterze „Projektu Gruszka” wykonano 10 zabiegów na miodówkę. Jako działanie profilaktyczne bardzo dobrze sprawdził się nowy produkt do bielenia drzew BNA Pro. Wyróżnia się on trwałością powłoki na opryskanych drzewach, co jest kluczową zaletą podczas częstych opadów zimowo-wiosennych. Pokrycie roślin na biało ma na celu zdezorientować miodówki, które wabi barwa kory grusz i rozwijających się młodych pąków.Dopasowane nawożenie do uprawy gruszy
Grusza jest wymagającym gatunkiem co do nawożenia azotem i potasem. Pozytywnie reaguje na nawożenie żelazem. Tabela 1 przedstawia program nawożenia doglebowego, ustalony na podstawie analizy gleby przeprowadzonej w laboratorium Instytutu Agronomicznego Fertico. Należy zwrócić uwagę na kombinację, gdzie zastosowano startową dawkę azotu (70 kg/ha Saletrzaku) i Rhizosum N plus (25 g/ha), doglebowo, przy użyciu belki herbicydowej. W ten sposób wprowadzono do środowiska korzeniowego bakterie Azotobacter salinestris, wiążące dla roślin azot z powietrza. Drugą dawkę w tej kombinacji, również 25 g/ha Rhizosum N plus, zastosowano dolistnie 27 maja, na intensywnie rosnące zawiązki. Podczas lustracji pod koniec lipca i w końcowej ocenie plonu nie odnotowano różnic w jego ilości ani jakości pomiędzy kombinacjami. Można więc wnioskować, że aktywność bakterii pochodzących z Rhizosum N plus dobrze zabezpieczyła dostępność dla roślin azotu, pierwiastka, który zdecydowanie działa plonotwórczo. Dla utrzymania dobrej dynamiki wzrostu zawiązków, wigoru i zdrowotności drzew zastosowano program nawożenia dolistnego oparty na nawozach: Maral, Omex Zynergy, Viflo miedź-bor, Viflo Cal S, ASX Krzem plus, ASX Tytan plus, Protaminal, Bolero. Nowym produktem z tej grupy jest Omex Zynergy, który pełni podwójną funkcję:- odżywczą, uzupełniając niedobory miedzi, cynku i siarki,
- ochronną, zwiększając odporność roślin na niekorzystne warunki atmosferyczne i siedliskowe oraz stymulując produkcję fitoaleksyn, dzięki czemu aktywizuje mechanizmy obronne roślin.