Wyjątkowa, zaawansowana technologicznie formulacja i trzy kluczowe cechy, które przyczyniają się do lepszej wydajności w porównaniu z konkurencyjnymi produktami na rynku. Nawozy Mag S Aloy® i Mangan N Aloy® to nowa generacja wysokowydajnego odżywiania roślin.
Krzysztof Zachaj, Iwona Polewska-Jankowiak
- Wysoką wydajność nawozów Mag S Aloy i Mangan N Aloy warunkują: zdwojona kombinacja składników odżywczych w postaci rozpuszczalnej w wodzie (SL) i (SC), co zapewnia ich szybkie oraz powolne pobieranie – gwarantuje to uprawie startowy zastrzyk oraz długoterminowe uwalnianie składników odżywczych,
- komponent SL, w którym cząsteczki zostały zmielone do wielkości od 0,5 do 1,5 mikrona,
- opatentowana, unikalna technologia adiuwantowa (środki powierzchniowo czynne) opracowana w celu zapewnienia doskonałych właściwości zwilżających i klejących, a jednocześnie zawierająca komponenty, które wspomagają przenikanie składników odżywczych do tkanki liścia.
Korzyści stosowania nawozów zawiesinowych
Stosowanie nawozów Mag S Aloy i Mangan N Aloy zapewnia:- równowagę kluczową do maksymalizacji metabolizmu roślin w czasie ich intensywnego wzrostu i największego zapotrzebowania,
- szybką i skuteczną likwidację niedoborów magnezu, siarki i manganu,
- szybkość pobrania i zarazem długotrwałe działanie,
- zwiększenie wigoru roślin, wpływającego na poprawę odporności na choroby oraz wysokość i jakość plonów.
Właściwości fizyczne nawozów Mag S Aloy® i Mangan N Aloy® to:
- koncentraty o unikalnej formule zawiesinowej,
- szybki początkowy pobór magnezu i manganu, a następnie powolne uwalnianie składników,
- możliwość mieszania z większością preparatów,
- stabilna receptura o doskonałej trwałości,
- gwarancja niezatykania dysz i filtrów opryskiwaczy,
- łatwe użytkowanie i aplikacja,
- brak fitotoksyczności,
- doskonała kompatybilność z pestycydami.
Testy parametrów stabilności nawozów zawiesinowych
Wszystkie nawozy z serii Aloy przechodzą szeroki zakres testów stabilności, określających trwałość od 2 do 5 lat. Wszystkie nowe preparaty są testowane:- przez 14 dni w temperaturze 54°C,
- przez 14 dni w temperaturze -5°C (zamrażanie/rozmrażanie cyklicznie
- co 24 godziny),
- przez 56 dni w temperaturze 40°C.