
Objawy choroby
Mączniak prawdziwy poraża liście, pędy, ogonki liściowe i baldachy. Na zaatakowanych częściach roślin pojawia się biały mączysty nalot. Przy dogodnych warunkach dla rozwoju choroby (ciepłe dni i wilgotne noce) plamy zwiększają swoje rozmiary i mogą pokrywać całą powierzchnię zaatakowanych organów białą grzybnią. Porażone rośliny szybko żółkną i obumierają, co prowadzi do zahamowania ich wzrostu i zmniejszenia plonu korzeni. Przy silnym porażeniu rośliny sprawiają wrażenie jakby posypanych mąką. Choroba groźna jest też na plantacji nasiennej, ponieważ powoduje obniżenie wartości siewnej nasion. Podczas przenoszenia z korzeniami wysadkowymi bardzo wcześnie poraża nasienniki i skutkuje tym samym sterylnością kwiatów, prowadząc do zmniejszenia jakości i plonu nasion. Pod koniec wegetacji nalot na roślinach ciemnieje, a w splotach grzybni można dostrzec małe czarne punkty, które są owocnikami grzyba (chasmotecja). W tej postaci patogen również zimuje na resztkach roślin w glebie. Zwalczanie go jest konieczne w okresach sprzyjających chorobie.
Profilaktyka to podstawa

Ochrona chemiczna
Pierwsze zabiegi chemiczne należy rozpocząć wraz z pojawieniem się pierwszych plam na liściach oraz ogonkach liściowych i kontynuować je aż do zbioru. Do ochrony chemicznej przed mączniakiem można wykorzystać preparat układowy Nimrod 250 EC (0,4 l/ha) zawierający bupirymat. Warto też uwzględnić preparaty azykstrobliurynowe działające kontaktowo i układowo, takie jak Amistar 250 SC (azoksystrobina w dawce 0,8 l/ha) oraz Signum 33 WG (0,75–1 kg), zawierający piraklostrobinę i boskalid, oraz Nativo 75 WG (tebukonazol i triflokstrobina) w dawce 0,3 kg/ha i Zato 50 WG (0,25 kg/ha) działający mezosystemicznie. Do ochrony plantacji zarówno marchwi, jak i pietruszki polecany jest także preparat Difo 250 EC zawierający difenokonazol do stosowania w dawce 0,5 l/ha. Preparat ten można używać zapobiegawczo lub po zauważeniu pierwszych objawów choroby, ale nie później niż 14 dni przed zbiorem (BBCH 20-89). Od fazy 10 liści do początku fazy, gdy korzenie zaczynają się poszerzać, można wykonać maksymalnie dwa zabiegi (BBCH 20-39).

Wspomaganie ochrony
Jedną z możliwości wspomagania działań ochronnych plantacji przed chorobami charakteryzującymi się bardzo obfitym zarodnikowaniem jest stosowanie innowacyjnych metod ukierunkowanych na indukowanie naturalnej odporności roślin. W licznie przeprowadzonych badaniach naukowych stwierdzono, że wpływ nawozów na ograniczenie agrofagów związany jest z obecnością konkretnych składników mineralnych (Si, Ag, Cu i Zn) oraz kwasów karboksylowych, np. kwasu mrówkowego. Dlatego też zaleca się wybierać do nawożenia pierwiastki, które wspomagają naturalną odporność roślin, a jednocześnie wpływają w dużej mierze na budowę tkanek roślin, np. Mg, K, P, Ca. Występowanie szarej pleśni, czerni krzyżowych czy też mączniaka rzekomego oraz prawdziwego można ograniczyć poprzez wprowadzenie do programu nawożeniowo- -ochronnego środków ze srebrem koloidalnym. Taką możliwość daje zastosowanie nawozu Viflo Cal S oraz Viflo Cu-B. Nanocząsteczki zapewniają dodatkowo lepsze natlenienie komórek roślinnych, aktywizują procesy życiowe roślin, takie jak fotosynteza, oddychanie, pobieranie i transport w roślinie składników pokarmowych, oraz stymulują mechanizmy obronne roślin.Fosforyny w ochronie przed chorobami grzybowymi

Karolina Felczak