SADOWNICTWO

SZKOLENIA

09.02.2018

Kongres borówkowy cz II

B. Rogala

W kolejnej części relacji z Kongresu Borówkowego Dr Tomasz Krupa z SGGW przedstawił podstawowe elementy budowania wysokiej jakości owoców. Podkreślił to że borówka nie różni się od pozostałych krzewów czy też drzew owocowych i wymaga regularnego cięcia już od momentu posadzenia.  
Agrosimex
Dr Tomasz Krupa W pierwszych latach będzie to cięcie formujące mające na celu wyprowadzenie krzewu do odpowiedniej wielkości. Mniej więcej od 4 roku cięcie odmładzające by nie dopuścić do zestarzenia się krzewu co błyskawicznie prowadzi do spadku jakości a niekiedy drastycznego spadku plonu.

Czynniki wpływające na jakość plantacji

Budowanie jakości owoców to działanie, które nie opiera się na jednym zabiegu, czy też jednym produkcie nawożeniowym. By osiągnąć jakość owoców konieczne jest spojrzenie na to zagadnienie jako wieloetapowy proces, na który wpływ ma wiele czynników. Podstawą będzie oczywiście dobór odmiany, ale nie mniej ważne będzie odpowiednie zabezpieczenie plantacji przed wiatrem, ulewnymi deszczami czy też ptakami. Często pomijanymi aspektem jest zadbanie o jakość owoców w trakcie zbioru i tuż po nim. Niedopuszczalnym jest zbiór owoców w czasie gdy panują ponad 30 stopniowe upały. Ciemne owoce nagrzewają się do bardzo wysokich temperatur, co może powodować uszkodzenia wewnętrzne i mechaniczne uszkodzenia przy zbiorze. Tak nagrzane owoce nie wychładzają się do wieczora. Najlepszym czasem zbioru w trakcie upału są więc godziny poranne. Kluczowym dla pozbiorczej jakości borówki jest schłodzenie owoców tuż po zbiorze. Im wcześniej się to zrobi tym dłużej zostanie zachowana ich wysoka jakość. Ideałem byłoby schłodzenie owoców do pół godziny od zerwania z krzewu.
Agrosimex
Dr Tomasz Krupa, wykład

Zbiór

Sam zbiór powinien być również przeprowadzany możliwie często (co 3-4 dni) tak aby zbierane owoce były wyrównane pod względem dojrzałości.Dobra praktyką w utrzymaniu roślin wolnych od patogenów jest ich ozonowanie tuż po zbiorze. Michał Malicki
linkedin Placeholder facebook Placeholder twitter Placeholder