W kolejnej części relacji z Kongresu Borówkowego
Dr Tomasz Krupa z SGGW przedstawił podstawowe elementy budowania
wysokiej jakości owoców. Podkreślił to że
borówka nie różni się od pozostałych krzewów czy też drzew owocowych i wymaga regularnego cięcia już od momentu posadzenia.
Dr Tomasz Krupa
W pierwszych latach będzie to
cięcie formujące mające na celu wyprowadzenie krzewu do odpowiedniej wielkości. Mniej więcej od 4 roku
cięcie odmładzające by nie dopuścić do zestarzenia się krzewu co błyskawicznie prowadzi do spadku jakości a niekiedy drastycznego
spadku plonu.
Czynniki wpływające na jakość plantacji
Budowanie
jakości owoców to działanie, które nie opiera się na jednym zabiegu, czy też jednym produkcie
nawożeniowym. By osiągnąć jakość owoców konieczne jest spojrzenie na to zagadnienie jako wieloetapowy proces, na który wpływ ma wiele
czynników. Podstawą będzie oczywiście
dobór odmiany, ale nie mniej ważne będzie odpowiednie zabezpieczenie
plantacji przed wiatrem, ulewnymi deszczami czy też ptakami.
Często pomijanymi aspektem jest zadbanie o
jakość owoców w trakcie zbioru i tuż po nim. Niedopuszczalnym jest
zbiór owoców w czasie gdy panują ponad 30 stopniowe upały. Ciemne owoce nagrzewają się do bardzo wysokich temperatur, co może powodować uszkodzenia wewnętrzne i mechaniczne uszkodzenia przy zbiorze. Tak nagrzane owoce nie wychładzają się do wieczora. Najlepszym czasem zbioru w trakcie upału są więc godziny poranne. Kluczowym dla
pozbiorczej jakości
borówki jest schłodzenie owoców tuż po zbiorze. Im wcześniej się to zrobi tym dłużej zostanie zachowana ich wysoka jakość. Ideałem byłoby schłodzenie owoców do pół godziny od zerwania z krzewu.
Dr Tomasz Krupa, wykład
Zbiór
Sam
zbiór powinien być również przeprowadzany możliwie często (co 3-4 dni) tak aby
zbierane owoce były wyrównane pod względem
dojrzałości.Dobra praktyką w utrzymaniu roślin wolnych od
patogenów jest ich ozonowanie tuż po
zbiorze.
Michał Malicki