W tym sezonie obserwujemy dość duże zróżnicowanie jeśli chodzi o fazy rozwojowe gatunków sadowniczych w poszczególnych regionach sadowniczych. Wszędzie jednak możemy stwierdzić fazę „balona”/początek kwitnienia. Jest to optymalna faza i termin na stosowanie produktów giberelinowych do poprawy plonowania, szczególnie, że niektóre odmiany, po ubiegłorocznym obfitym plonowaniu założyły mało pąków kwiatowych. Również warunki pogodowe sprzyjają tym zabiegom (ciepło i wilgotno).
Stosowanie giberelin
Poniżej przedstawiamy zalecenia
stosowania giberelin.
1. Poprawa zawiązywania owoców (jeśli b. mało pąków kwiatowych lub zła pogoda podczas kwitnienia)
a) jabłonie: początek kwitnienia 0,5 l/ha
b) w sadach zachodniej Europy Gibb Plus stosowany jest w gruszach: pomiędzy 50% otwartych kwiatów a końcem kwitnienia 0,5 l/ha
2. Poprawa zawiązywania owoców po przymrozku
a) jabłonie: do 12 godzin po przymrozku 0,5 l/ha
b) w sadach zachodniej Europy Gibb Plus stosowany jest w gruszach: do 48 godzin po przymrozku 0,5 l/ha
3. Redukcja ordzawienia
Od końca kwitnienia, 1-4 zabiegi co 7-10 dni
Dawki gibereliny:
Golden Delicious
(klon wrażliwy na ordzawienie) 4 x 0,5 l/ha
(w sumie maksymalnie w sezonie 2 l/ha)
Golden Delicious Reinders
3 x 0,5 l/ha (w sumie maksymalnie w sezonie 2 l/ha)
Gala, Szampion, Elise
3 x 0,3 l/ha (w sumie max w sezonie 1,2-1,5 l/ha)
Jonagold, Ligol
1-2 x 0,25 (w sumie max w sezonie 1 l)
UWAGA!
- Zabieg wykonać na dzień w temp. min. 16-18 °C i najlepiej podczas wysokiej wilgotności powietrza.
- Stosować dużą ilość cieczy roboczej min. 800-1000 l/ha. Produkty giberelinowe można stosować łącznie z fungicydami.
- Minimalny odstęp pomiędzy zabiegami giberelinami i Regalisem to 5-7 dni.
- Do zabiegu zaleca się zakwasić wodę do odczynu pH 4-5
Zakwaszanie cieczy roboczej koncentratem nawozowym ROSAFOS
Rosafos jest znanym nawozem do dokarmiania roślin fosforem i wapniem szczególnie w stresach termicznych i wilgotnościowych.
Podstawowe efekty działania:
- zapobiega deformacjom owoców
- poprawia wybarwienie owoców
- zwiększa koncentrację fosforu i wapnia w owocach. Szczególnie polecany dla odmian wrażliwych na deficyt fosforu tj. Elstar, Szampion, Rubin, Jonagold
- poprawia zdolności przechowalnicze jabłek
- zapobiega pękaniu owoców pestkowych, szczególnie czereśni
- zwiększa jędrność i trwałość owoców miękkich
Dodatkowym efektem ROSAFOSU jest radykalne obniżenie pH roztworu, co może być wykorzystane w prewencji przeciwko zarazie ogniowej (oprysk tuż po kwitnieniu) ale przede wszystkim do sporządzania cieczy roboczej z GIBERELINAMI.
Na podstawie analizy Laboratorium Badawczego Instytutu Nawozów Sztucznych w Puławach ustalono poziom zakwaszenia roztworów wodnych w poszczególnych stężeniach ROSAFOSU - tabela 1.
Dla przykładu: stężenie 0,1% oznacza, że dodatek 1 litra Rosafosu na 1000 l wody powoduje obniżenie pH roztworu wodnego (o naturalnym pH zbliżonym do 7,0) – do poziomu pH 2,9.
TABELA 1. WPŁYW STĘŻENIA NAWOZU ROSAFOS NA PH CIECZY.