SADOWNICTWO

AGROTECHNIKA

26.04.2014

Komunikat sadowniczy z dn. 23.04.2014 r. - zabiegi giberelinowe

P. Baranski

W tym sezonie obserwujemy dość duże zróżnicowanie jeśli chodzi o fazy rozwojowe gatunków sadowniczych w poszczególnych regionach sadowniczych. Wszędzie jednak możemy stwierdzić fazę „balona”/początek kwitnienia. Jest to optymalna faza i termin na stosowanie produktów giberelinowych do poprawy plonowania, szczególnie, że niektóre odmiany, po ubiegłorocznym obfitym plonowaniu założyły mało pąków kwiatowych. Również warunki pogodowe sprzyjają tym zabiegom (ciepło i wilgotno).

Stosowanie giberelin

Poniżej przedstawiamy zalecenia stosowania giberelin. 1. Poprawa zawiązywania owoców (jeśli b. mało pąków kwiatowych lub zła pogoda podczas kwitnienia) a)    jabłonie: początek kwitnienia 0,5 l/ha b)    w sadach zachodniej Europy Gibb Plus stosowany jest w gruszach: pomiędzy 50% otwartych kwiatów a końcem kwitnienia 0,5 l/ha 2. Poprawa zawiązywania owoców po przymrozku a)    jabłonie: do 12 godzin po przymrozku 0,5 l/ha b)    w sadach zachodniej Europy Gibb Plus stosowany jest w gruszach: do 48 godzin po przymrozku 0,5 l/ha 3. Redukcja ordzawienia Od końca kwitnienia, 1-4 zabiegi co 7-10 dni
Agrosimex

Dawki gibereliny:

Golden Delicious (klon wrażliwy na ordzawienie) 4 x 0,5 l/ha (w sumie maksymalnie w sezonie 2 l/ha) Golden Delicious Reinders 3 x 0,5 l/ha (w sumie maksymalnie w sezonie  2 l/ha) Gala, Szampion, Elise 3 x 0,3 l/ha (w sumie max w sezonie  1,2-1,5 l/ha) Jonagold, Ligol 1-2 x 0,25 (w sumie max w sezonie 1 l) UWAGA!
  • Zabieg wykonać na dzień w temp. min. 16-18 °C i najlepiej podczas wysokiej wilgotności powietrza.
  • Stosować dużą ilość cieczy roboczej min. 800-1000 l/ha. Produkty giberelinowe można stosować łącznie z fungicydami.
  • Minimalny odstęp pomiędzy zabiegami giberelinami i Regalisem to 5-7 dni.
  • Do zabiegu zaleca się zakwasić wodę do odczynu pH 4-5

Zakwaszanie cieczy roboczej koncentratem nawozowym ROSAFOS

Rosafos jest znanym nawozem do dokarmiania roślin fosforem i wapniem szczególnie w stresach termicznych i wilgotnościowych. Podstawowe efekty działania:
  • zapobiega deformacjom owoców
  • poprawia wybarwienie owoców
  • zwiększa koncentrację fosforu i wapnia w owocach. Szczególnie polecany dla odmian wrażliwych na deficyt fosforu tj. Elstar, Szampion, Rubin, Jonagold
  • poprawia zdolności przechowalnicze jabłek
  • zapobiega pękaniu owoców pestkowych, szczególnie czereśni
  • zwiększa jędrność i trwałość owoców miękkich
Dodatkowym efektem ROSAFOSU jest radykalne obniżenie pH  roztworu, co może być wykorzystane w prewencji przeciwko zarazie ogniowej (oprysk tuż po kwitnieniu) ale przede wszystkim do  sporządzania cieczy roboczej  z GIBERELINAMI. Na podstawie analizy  Laboratorium Badawczego Instytutu Nawozów Sztucznych w Puławach ustalono poziom zakwaszenia roztworów wodnych w poszczególnych stężeniach ROSAFOSU - tabela 1. Dla przykładu: stężenie 0,1% oznacza, że dodatek 1 litra Rosafosu na 1000 l wody powoduje obniżenie pH roztworu wodnego (o naturalnym pH zbliżonym do 7,0) – do poziomu pH 2,9. TABELA 1. WPŁYW STĘŻENIA NAWOZU ROSAFOS NA PH CIECZY.
linkedin Placeholder facebook Placeholder twitter Placeholder