Doradcy agrotechniczni sygnalizują infekcję spowodowaną przez rdzę brunatną pszenicy (Puccinia recondita). W uprawie zbóż może występować w całym okresie wiosennej wegetacji (BBCH 25-70).
Objawy choroby stwierdzono na ponad 15% roślin w łanie. Próg szkodliwości: w fazie kłoszenia pierwsze objawy na liściu podflagowym lub flagowym.
Niebezpieczeństwo epifitozy rdzy brunatnej jest największe w temp. 15-20C przy regularnym występowaniu rosy. Zwiększone niebezpieczeństwo rdzy brunatnej powstaje po wczesnej infekcji przez zarodniki z chorych samosiewów, przez uprawę podatnych odmian i przez stosowanie zbyt wysokich dawek azotu. Grzyb może spowodować spadek plonu do 30%.
Do zwalczania brunatnej rdzy pszenicy polecamy
- Bumper Super 490 EC - 1l/ha
- Safir 125 SC - 1l/ha
- Manitoba 425 SC - 2l/ha