Krzem zaliczany jest przez badaczy do tzw. pierwiastków pożądanych w roślinie. Choć powszechnie występuje w przyrodzie jego pobieranie przez rośliny z gleby jest utrudnione, ponieważ uwalnianie kwasu krzemowego z krzemianów i krzemionki jest procesem bardzo powolnym i ograniczonym. Dowiedz się kiedy stosować krzem?
Wpływ krzemu na roślinę
- Krzem inkrustuje ściany komórkowe zwiększając ich sztywność i odporność na uszkodzenia mechaniczne.
- Wpływa dodatnio na zawartość chlorofilu, a tym samym aktywizuje fotosyntezę.
- Co jest ważne dla jakości plonu to to, że stymuluje wytwarzanie asymilatów – cukrów i przyśpiesza ich przemieszczanie do owoców.
- Krzem zmniejsza podatność plantacji owocowych na porażenia chorobami grzybowymi i bakteryjnymi, minimalizuje parowanie wody z nadziemnych części roślin w okresie suszy, niweluje skutki nadmiernego nawożenia azotem.
- W licznych doświadczeniach potwierdzono, iż stosowanie krzemu w uprawach sadowniczych istotnie poprawia odporność roślin na szarą pleśń i mączniaka prawdziwego.
- Poprawia jakość pozbiorczą owoców oraz zmniejsza podatność na uszkodzenia podczas transportu.