Kłopoty w uprawie
Klimat Polski, zwłaszcza w okresie letnim, nie jest zbyt sprzyjający uprawie tych warzyw. Związane jest to głównie z wysokimi temperaturami, jakie panują latem, oraz zjawiskami atmosferycznymi: burze, długo trwające opady deszczu oraz grad mogą doprowadzić do pogorszenia jakości róż.
Wymagania uprawowe brokuła i kalafiora
Brokuły i kalafiory, jak wszystkie kapustne, preferują gleby o wysokiej kulturze, zasobne w próchnicę i kwasy humusowe, wilgotne i przepuszczalne. Są to m.in.: mady próchnicze, lessy, czarnoziemy. Oprócz odpowiedniego podłoża czynnikiem niezbędnym dla prawidłowego wzrostu roślin
jest temperatura: jeżeli jest zbyt wysoka w okresie tworzenia róż, może doprowadzić do dalszego wytwarzania liści zamiast wiązania róży. Kalafiory i brokuły, tak jak inne kapustne, negatywnie reagują na niską intensywność światła. Do prawidłowego wzrostu tych warzyw niezbędne jest nawadnianie. W okresie długo trwającej suszy liście tych warzyw pokrywają się grubym nalotem woskowym, róże są małe i niewyrośnięte, a głąb może ulec stwardnieniu. Okresem o największym zapotrzebowaniu na wodę jest, oczywiście, faza wykształcania i wzrostu róż oraz czas po wysadzeniu rozsady na miejsce stałe. Należy pamiętać, że nadmiar wody może być szkodliwy tak samo jak jej brak.Kalafiory i brokuły pod ochroną
Kiła kapusty
Najbardziej szkodliwą chorobą w uprawie wszystkich warzyw kapustnych jest kiła kapusty. Sprawcą jej jest Plasmodioph
ora brassicae. Charakterystycznym objawem kiły kapusty są narośle tworzące się na korzeniach roślin oraz placowe więdnięcia roślin na polu. Aby zniwelować ryzyko wystąpienia tej choroby w uprawie, należy:- przestrzegać płodozmianu,
- nie uprawiać warzyw w monokulturze
- wybierać odmiany, które wykazują odporność lub tolerancję na tę chorobę.
W przypadku chemicznej ochrony przed kiłą kapusty, przed sadzeniem rozsady lub przed sianiem nasion doglebowo można zastosować preparat: Altima 500 SC w dawce 2 l/ha. Korzystnym zabiegiem jest także moczenie korzeni rozsady w roztworze wodnym z preparatem Topsin M 500 SC(25 ml/1 l wody) lub podlewanie rozsady przed wysadzeniem roztworem Altima 500 SC (0,005%). W przypadku wysadzenia na miejsce stałe roślin można wykonać zabieg zapobiegawczy preparatem Ernia (0,75%; 2,5 l/ha).
Natomiast po zauważeniu pierwszych objawów należy opryskiwać interwencyjnie produktem Ernia (w dawce 8 l/ha) + Cauli Active Start (2,5 l/ha). Przed sadzeniem roślin można użyć nawozu azotowo- wapniowego Perlka, który poprzez swoje właściwości poprawia zdrowotność i produkcyjność gleb. Nawóz ten redukuje leczebność szkodliwych organizmów glebowych nicieni szkodników oraz Pythium spp., Phytophthora, Rhizoctonia, Plasmodiophora brassicae. Nawóz ten należy zastosować w dawce 700–1000 kg/ha.
Czerń krzyżowych
Kolejną również groźną chorobą jest czerń krzyżowych (alternarioza kalafiorów), która powodowana jest przez grzyby
Alternaria brassicae oraz A. brassicicola. Objawy można zaobserwować na dolnych i najstarszych liściach. Pojawiają się na nich nekrotyczne, ciemnobrunatne plamki z charakterystycznymi żółtymi obwódkami, a z czasem na powierzchni tych plam można zaobserwować nalot trzonków konidialnych. Takie porażone liście ulegają nekrozie i zamierają.Aby nie dopuścić do strat w uprawie spowodowanych wystąpieniem tego patogenu, należy wykonać 2–3 zbiegi co 7–10 dni po zaobserwowaniu pierwszych objawów. Warzywnicy do tego celu mają do wyboru szeroką gamę produktów, m.in. Amistar 250 SC w dawce 0,8 l/ha, Rovral Aquaflo 500 SC (0,7–1 l/ha), Signum 33 WG (0,75–1 kg/ha), Topsin M 500 SC (1 l/ha) oraz Zato 50 WG (0,25 kg/ha).