Dzięki łatwości zakiszania wynikającej z dużej zawartości cukrów w całych roślinach i wysokiej produktywności masy zielonej z hektara, kukurydza jest najczęściej używana do budowania bazy paszowej wykorzystywanej przez cały rok.
Wybór odpowiedniej odmiany do zakiszania uwarunkowany jest wieloma czynnikami, m.in. potrzebami stada, rodzajem gleb czy warunkami klimatycznymi.Parametry kiszonkarskie
W pierwszej kolejności należy dopasować odmianę do warunków glebowoklimatycznych danego gospodarstwa, również pod kątem wczesności (liczby FAO ). Zbyt wczesna odmiana to mniejsza produkcja masy zielonej, zbyt późna natomiast stwarza problem z dojrzałością i zakiszaniem w silosie.
Następnym elementem jest ocena parametrów kiszonkarskich. Najłatwiej porównuje się plon masy zielonej z hektara. I jest to najczęściej popełniany błąd! Kiszonka po zwiezieniu z pola zawiera tylko 25–40% masy organicznej, która jest nośnikiem energii i składników odżywczych. Reszta to woda (60–75%). Zatem przy plonie 50 t z hektara z pola zwozimy tylko ok. 15–20 t suchej masy oraz 30–35 t wody. Jeżeli zebraliśmy kiszonkę zbyt wcześnie lub uprawialiśmy zbyt późną odmianę, zawierać ona będzie jeszcze więcej wody. Wówczas podczas ugniatania jej w silosie dojdzie do wycieku soku kiszonkowego, który zawiera cenne składniki odżywcze. Aby prawidłowo porównać produktywność odmian i ich przydatność na cele kiszonkarskie, należy zwrócić uwagę na plon suchej masy, udział kolb w suchej masie, zawartość skrobi i strawność zakiszonej masy.
Warto również sprawdzić, czy dana odmiana charakteryzuje się długim utrzymywaniem zieloności liści (mocny stay green). Udział kolb w suchej masie powinien kształtować się na poziomie minimum 45%. Kolba odpowiada za produkcję ziarna, które w odpowiedniej fazie dojrzałości zawiera dużo skrobi, a ta warunkuje właśnie energetyczność kiszonki oraz pośrednio strawność całej masy (strawność dobrze przygotowanej kiszonki waha się w przedziale 66–73%, strawność samych części zielonych to 50–60%, a strawność kolb z ziarnem – 80–90%). Punktem wyjścia do produkcji dobrej kiszonki jest więc wybór odmiany o dużej produktywności zielonki, przy wysokiej zawartości kolb i dobrej produktywności ziarna.
Stay green
Z literatury rolniczej jeszcze niedawno dowiedzieć się można było, że najodpowiedniejszym momentem do zbioru zielonki jest stan, kiedy zawartość suchej masy jest na poziomie 28–35%, gdyż kiszonka ma wówczas mniej włókna niestrawnego, natomiast dużo wartości odżywczych. Ważniejszy jest jednak poziom dojrzałości ziarna, a tym samym stopień wypełnienia skrobią. Poziom ten wyznacza tzw. linia mleczna. Ziarno do kiszenia ma najlepsze parametry i energetyczność pomiędzy fazą mleczno-woskową a woskową (linia mleczna pomiędzy połową a 2/3 wysokości ziarniaka, patrząc od góry). Jednak odmiany o słabym nasileniu cechy stay green w tym stadium będą miały już zbyt wysoki udział suchej masy (ponad 40%) i niestrawnej ligniny. Pocięta masa będzie mniej podatna na ugniatanie, trudniej będzie się zakiszać, może dojść do wtórnej fermentacji, która spowoduje utratę części składników odżywczych, a także pogorszenie smakowitości. Mocny stay green pozwala zostawić kukurydzę dłużej na polu, osiągnąć większy stopień dojrzałości ziarna i zawartości skrobi, przy właściwej zawartości suchej masy (30–35%), która będzie się dobrze ugniatać i zakiszać.
Staranność i szybkie działanie
W czasie żniw warto pamiętać, by sieczkarnie miały dobrze wyregulowaną długość cięcia i naostrzone noże. Jeżeli bowiem nie uszkodzimy ziarniaków podczas procesu zbioru, przejdą one przez układ pokarmowy zwierzęcia i zostaną wydalone, a energia w nich zawarta będzie zmarnowana. Sama sieczka powinna być rozdrobniona na długość 1–2 cm. Kiedyś zalecało się, aby było to 4–6 cm, gdyż kiszonka z kukurydzy pełniła funkcję strukturotwórczą w zadawanej paszy. Obecnie świat nauki zaleca, by tę funkcję przejęły np. sianokiszonki lub słoma zbożowa. Kiszonka z kukurydzy powinna pozostać energetyczną paszą objętościową. Następnie ważne są m.in. transport zielonki, ubicie, zakiszenie przy użyciu odpowiednich dodatków lub bez nich, przykrycie i zabezpieczenie oraz wybieranie gotowej kiszonki. Otrzymanie efektywnego produktu do karmienia zwierząt, czyli paszy wysokiej jakości, wymaga zachowania staranności podczas wszystkich etapów oraz szybkiego działania. Z dobrej odmiany kukurydzy można zrobić kiszonkę złej jakości. Nie damy jednak rady zrobić dobrej kiszonki z odmiany o niższych parametrach jakościowych i cechach agrotechnicznych.
Jacek Więk, Saatbau Polska