Warzywa przeznaczone do długiego przechowywania (korzeniowe i kapustne) powinny być dobrze wyrośnięte, zdrowe i pozbawione uszkodzeń. Uszkodzenia mechaniczne, powstające podczas zbioru, transportu i załadunku do przechowalni, znacząco obniżają ich trwałość. Szczególnie niebezpieczne są uszkodzenia niewidoczne gołym okiem, ponieważ stanowią one wrota do wnikania patogenów. Zainfekowane warzywa stają się źródłem chorób, które mogą rozprzestrzeniać się na inne zdrowe egzemplarze.
Najczęstszymi chorobami pojawiającymi się podczas przechowywania warzyw kapustnych i korzeniowych są:
zgnilizna kapustnych, której sprawcą jest Sclerotinia sclerotiorum,
szara pleśń, wywoływana przez Botrytis cinerea
Patogeny te mogą powodować znaczne straty podczas długotrwałego przechowywania, a także przyczyniać się do obniżenia jakości i wielkości plonów handlowych. Jak temu zapobiec?
Rekomendujemy wykonanie zabiegu na 2 tygodnie przed zbiorem warzyw kapustnych i korzeniowych, z zastosowaniem preparatów Metalosate Calcium oraz Pantoea Care.
Jak Metalosate Calcium wpływa na przechowywanie warzyw?
Metalosate Calcium to nawóz dolistny zawierający 6% wapnia, skompleksowanego aminokwasami (kwas asparginowy, treonina, seryna, kwas glutaminowy, prolina, glicyna, alanina, cysteina, walina, metionina, izoleucyna, leucyna, tyrozyna, histydyna, lizyna, arginina, tryptofan).
Produkt ten:
Niweluje niedobór wapnia;
Poprawia jakość i trwałość oraz zdolności przechowalnicze warzyw;
Unikalny kompleks z aminokwasami gwarantuje maksymalną przyswajalność i wysoką skuteczność;
Skutecznie ogranicza straty spowodowane chorobami fizjologicznymi;
Ogranicza pękanie i poprawia jędrność warzyw.
Dlaczego warto zastosować Pantoea Care przed zbiorem warzyw?
Pantoea Care to innowacyjny nawozowy produkt mikrobiologiczny który w swoim składzie zawiera wyjątkowe szczepy bakterii z rodzaju Pantoea: Pantoea agglomerans oraz Pantoea allii. Zostały one wyselekcjonowane przez polskich naukowców z Instytutu Ogrodnictwa PIB w Skierniewicach spośród 2700 szczepów znajdujących się w glebie oraz na powierzchni owoców.
Produkt ten gwarantuje:
zwiększoną zdrowotność upraw;
lepsze odżywienie, wigor i wzrost roślin;
zwiększona naturalna odporność roślin na czynniki stresowe;
wydłużoną trwałość pozbiorcza owoców;
brak okresu karencji i prewencji;
brak pozostałości środków ochrony roślin.
Jak zaplanować zabieg poprawiający jakość przechowalniczą warzyw?
Warzywa kapustne: kapusta głowiasta, kapusta pekińska, brokuł, kalafior
Termin: 2 tygodnie przed zbiorem
Dawka Metalosate Calcium: 2,0 l/ha
Dawka Panotea Care: 0,5 kg/ha
UWAGA! Przed zbiorem warzyw kapustnych warto pamiętać o ochronie insektycydowej z wykorzystaniem produktu biologicznego Delfin WG, który posiada 1-dniowy okres karencji i skutecznie zwalcza gąsienice bielinkowatych!
Warzywa korzeniowe: marchewka, pietruszka, seler
Termin: 2 tygodnie przed zbiorem
Dawka Metalosate Calcium: 2,0 l/ha
Dawka Panotea Care: 0,5 kg/ha